215 români din Siria şi membri ai familiilor acestora au cerut ajutor pentru repatriere

Un număr de 215 cetăţeni români din Siria şi membri ai familiilor acestora au adresat până în prezent cereri de repatriere Ambasadei României la Damasc, informează un comunicat transmis joi de MAE, relatează Mediafax.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, Doris Mircea, 45 dintre aceştia au adresat cereri de repatriere imediată, fiind ajutaţi să facă rezervări pentru cursele aeriene de linie, iar 170 au făcut cereri de repatriere ulterioară, urmând să decidă mai târziu asupra momentului plecării din Siria.

„Nu este cazul în acest moment pentru decizia trimiterii unei aeronave speciale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Doris Mircea.

Comunicatul MAE precizează că prin sprijinul consular acordat de Ambasada de la Damasc a fost posibilă până în prezent repatrierea în bune condiţii în România a unui număr de 18 cetăţeni români, iar alţi 11 cetăţeni români sunt aşteptaţi să sosească în ţară în cursul nopţii de 23 spre 24 februarie 2012.

MAE reiterează apelul către cetăţenii români aflaţi în Siria să se înregistreze în Registrul Unic al Ambasadei României la Damasc. Totodată, în cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează o linie telefonică dedicată – +40.21.319.21.37 – la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna pentru solicitări de sprijin şi informaţii consulare.

În MAE funcţionează încă din luna august 2011 o celulă care monitorizează situaţia din Siria. Potrivit unei declaraţii de atunci a fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, în Siria se aflau aproximativ 5.000 de cetăţeni români.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.