303 ani de la martiriul Brâncovenilor

Anul acesta comemorăm pe 15 august 303 ani de la martiriul Brâncovenilor. ”Odată cu Brâncovanul au pierit cei patru feciori ai lui, cărora el le-a grăit astfel în ora morții: „Iată, toate avuțiile și orice am avut, am pierdut! Să nu ne pierdem încai sufletele… Stați tare și bărbătește, dragii mei! să nu băgați seamă de moarte. Priviți la Hristos, mântuitorul nostru, câte a răbdat pentru noi și cu ce moarte de ocară a murit. Credeți tare întru aceasta și nu vă mișcați, nici vă clătiți din credința voastră pentru viața și lumea aceasta…”. Acestea zicând el, porunci împăratul de le tăiară capetele, întâi ale feciorilor, începând de la cel mai tânăr, și mai pe urmă a tăiat capul lui Constantin Brâncovanu, și aruncară trupurile în mare. Și creștinii, după aceea, aflându-le, le-au astrucat la Patriarhie.” Așa descria Gheorghe Șincai cele întâmplate în acea zi de 15 august 1714 la Constantinopol, amintește pe pagina sa de Facebook marți omul de afaceri Nawaf Salameh, implicat în acordarea Premiilor Constantin Brâncoveanu, o inițiativă a Fundației Alexandrion.

La rândul său, ambasadorul venețian Andreea Memno, prezent la execuție, a lăsat o mărturie tulburătoare a momentului când domnitorul i-a cerut fiului mai mic, Mateiaș, să nu renunțe la credință chiar dacă i se promite că va fi lăsat în viață.

Cu acest prilej, un spectacol de teatru cu temă creștină și muzica tradițională veche în interpretarea grupului Trei parale vor fi prezentate publicului larg în curtea interioară a Palatului Mogoșoaia.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.