Din gândirea ambasadorilor americani la București

Ultimii ambasadori ai SUA la București și-au manifestat constant opiniile despre legile justiției și corupția din țară. Citiți și judecați!

Au tras semnale de alarmă, au atenționat Guvernul și Parlamentul, au îndemnat populația să ia atitudine față de abuzurile clasei politice. Au spus că sunt forțe care subminează democrația, că societățile comerciale americane prezente aici sunt nemulțumite. Și au lăudat mai ales activitatea DNA.

Fără imixtiuni politice în justiție

„Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent, precum și de procurori independenți care pot urmări activitățile infracționale, fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiție. Statele Unite au luat cunoștință de propunerile Ministerului Justiției din 23 august, cu îngrijorare pentru independenta sistemului judiciar. Îndemnăm toți actorii executivi, legislativi și judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta țării împotriva corupției și pentru a asigura credibilitatea instituțiilor sale“, se arăta într-un comunicat al Ambasadei SUA din 29 august 2017.

Departamentul de Stat, îngrijorat de schimbarea legislației

„Guvernul SUA a luat notă cu îngrijorare de faptul că Parlamentul României ia în considerare modificarea legislației în sensul subminării luptei anticorupție și slăbirii sistemului judiciar din România. Această legislație, care inițial a fost propusă de Ministerul Justiției, amenință progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani în privința construirii unor instituții judiciare puternice, protejate de interferențe politice. Solicităm Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției“, se arăta într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, în noiembrie 2017.

Mark Gitenstein, ambasador SUA între 2009 şi 2012: „Trebuie standardizate Codul civil și Codul de procedură civilă“

„Trebuie să vă reglementați, să vă standardizați Codul civil și procedural civil, trebuie să continuați reformele pentru a vă face un guvern mai eficient.“

„Noi sprijinim foarte mult proiectul FMI, prin Ministerul nostru de Finanțe, noi dăm asistență tehnică guvernului dumneavoastră. Eu lucrez îndeaproape cu Banca dumneavoastră Națională și cu președintele român și cu miniștrii dumneavoastră. Este o zonă interesantă în care, mă rog, poate nu are legătură directă cu economia, ci cu politica economică, însă am vrea să vedem investiții mai puternice din partea firmelor americane aici“, spunea acesta, în ianuarie 2010, într-un interviu pentru RRA.

„Companiile americane se plâng de corupție de 15 ani“

„Fiecare ambasador care a fost aici – probabil în ultimii 15 ani – știe de astfel de alegații (acuzațiile companiilor americane legate de fapte de corupție – n.r.). Am vorbit cu toți predecesorii mei și nu este nimic nou. Este o preocupare majoră, iar companiile americane se plâng de acest lucru de 15 ani. Au avut loc o serie de îmbunătățiri, însă cea mai importantă ameliorare va fi atunci când oameni de genul celor despre care am să vorbesc astăzi își vor impune optimismul și hotărârea de a schimba sistemul“, afirma Gitenstein în iulie 2011.

„Prioritatea este succesul companiei, nu profitul personal“

„Orice companie, fie ea de stat sau nu, trebuie să demonstreze responsabilitate față de acționari și să reacționeze rapid la sugestiile acestora. Directorii companiilor trebuie să demonstreze că prioritatea lor este succesul companiei, nu profitul personal“, declara ambasadorul, în ianuarie 2012, la un an de la înființarea Fondului Proprietatea.

„Știu companii care s-au gândit să vină în România, dar erau îngrijorate de calitatea mediului de afaceri de aici. Mă refer la corupție, la transparența guvernului, a mai multor guverne, nu doar a guvernului actual. Mă refer la modul în care se fac afacerile. (…) Am avut multe companii americane frustrate de imprevizibilitatea procesului de decizie. Mai multe companii au fost foarte nemulțumite de licitații, au simțit că procesul era fie incorect, fie imprevizibil.“

„Știu companii active aici, nu voi da nume, ale căror consilii de administrație discutau dacă să investească aici sau în Turcia, sau în Slovenia, sau în alte țări, iar în final au decis sa nu mai investească aici“, avertiza Gitenstein în noiembrie 2012.

„Românii să înfrâneze instinctele unor elite care vor putere și bani“

„România a făcut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor promisiuni poate fi o problemă de viață și de moarte într-o alianță.“

„Coaliția aflată la putere (USL – n.r.) are meritul că a spus că va respecta condițiile acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional și criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar și combaterea corupției. Ea trebuie să-și respecte promisiunile. (…) Pentru moment, toate indiciile arată că va urma această direcție. Dacă nu o va face, va avea o problemă gravă și se va confrunta cu o nouă criză. Nu repetați această criză!“

„România trebuie să înțeleagă modul în care este percepută în străinătate, în special de investitori, care deja manifestă neîncredere față de Europa de Est. Trebuie convinși că statul de drept este respectat, că există transparență, că lucrurile sunt previzibile.“

„Stabilitatea nu este doar pentru investitori. Este importantă pentru nivelul de viață al românilor, astfel încât copiii lor să decidă dacă rămân sau nu în țară.“

„Românii vor trebui să înfrâneze instinctele unora dintre aceste elite care vor să concentreze putere și bani. (…) În Statele Unite, ne-au trebuit 100 de ani după Revoluția noastră pentru a sparge monopolurile magnaților bogați – Carnegies, JP Morgan etc. – care controlau atunci sectoare întregi ale industriei, presei și politicii. (…) România încearcă să facă acest lucru în 20 de ani de democrație și face progrese incredibile“, afirma acesta, în luna decembrie 2012,  interviu pentru AFP, înainte de încheierea mandatului.

Hans Klemm, ambasador SUA: „Lupta împotriva corupției a dat roade“

„Când ne uităm la performanța României, din 2004, de exemplu, când au fost luate deciziile-cheie pentru a crește independența justiției și procurorii au început să vizeze corupția de la nivel înalt și mediu, indicatorii au crescut repede pentru România. În clasament, controlul corupției s-a îmbunătățit cu 20% din 2004, deci în 12-13 ani. Indexul statului de drept s-a îmbunătățit cu aproape 30%.

Transparency International face un sondaj despre percepția asupra corupției, iar din 2004 până în ianuarie anul acesta, când a fost făcut public ultimul sondaj, locul României în acel index a crescut cu 30 și au mai fost alte trei țări care au avut o îmbunătățire asemănătoare sau mai bună. Succesul pe care România l-a avut în îmbunătățirea statului de drept și îmbunătățirea luptei împotriva corupției a fost cuantificat“, declara Klemm (foto) la evenimentul Analyst&Investor Days, organizat de Fondul Proprietatea, în luna septembrie 2017.

„Trebuie să se facă mai mult împotriva corupției“

„Suntem aici pentru a ne aminti acea noapte şi pentru a exprima condoleanţele noastre, dar şi solidaritatea. Mesajul acelor zile a fost «corupţia ucide» şi cred că există încă o credinţă puternică în România că trebuie să se facă mai mult împotriva corupţiei, iar Statele Unite vor sprijini mereu lupta împotriva corupţiei“, declara ambasadorul comemorarea tragediei Colectiv, pe 30 octombrie 2017.

„România, amenințată de forțe ce pot submina statul de drept“

„Corupția înseamnă furt din bunuri publice. Dacă acest furt se oprește, România ar deveni o țară mai prosperă și ar putea investi în școli, spitale, infrastructură, drumuri, lucru care, din nefericire, încă nu s-a întâmplat pe măsura așteptărilor, tocmai pentru că s-a furat. Cred cu tărie în valorile democratice, întemeiate pe fundamentul legii. O democrație este definită nu de lideri individuali, ci de lege. Toată lumea se supune legii, acesta e principiul de bază al democrației și aceasta este atitudinea SUA nu doar în România, ci în relația cu toate celelalte țări democratice, în special cu cele amenințate dintr-un motiv sau altul de forțe care ar putea submina statul de drept“, preciza Klemm, în noiembrie 2017, într-un interviu pentru Expres Magazin

„DNA, eficientă în lupta împotriva corupției“

„România a creat independența judiciară, a înființat instituții speciale care se ocupă cu descoperirea infracțiunilor și a corupției – mă refer aici în principal la DNA. Iar când privim în regiune, SUA cred că România este țara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupției.

Desigur că se mai pot face multe lucruri în ceea ce privește prevenția și educația, însă România are rezultate excepționale în ceea ce privește pedepsirea celor care fură din bani publici.“

„Noile legi ale justiției înseamnă pași înapoi“

„Am fost îngrijorați cu privire la pachetul inițial de legi prezentat de ministrul Justiției, care sugera că s-ar putea face pași înapoi în eforturile în privința aspectelor menționate anterior, și vă pot spune că am urmărit foarte atent ceea ce s-a întâmplat în Parlament săptămâna trecută, ceea ce se va întâmpla săptămâna aceasta și care va fi forma finală care va ieși din comisie.“

„Guvernul SUA și-a manifestat îngrijorarea față de propunerile legislative care au fost prezentate de Ministerul Justiției și se află în dezbatere parlamentară. (…) Propriile instituții ale justiției, asociațiile profesionale, societatea civilă și simpli cetățeni, dar și UE și câteva guverne europene și-au exprimat îngrijorările în legătură cu aceste propuneri. Din punctul nostru de vedere, în ultima decadă și mai mult, România a crescut credibil în lupta sa împotriva corupției, incluzând aici și o justiție independentă“, menţiona acesta în luna noiembrie 2017.

„SUA admiră dorința de a construi o societate democratică“

„În ultimii 15 ani sau mai mult, România a dus o activitate din ce în ce mai credibilă în lupta sa împotriva corupției, datorită tuturor factorilor menționați: dorința de a construi și consolida puternice instituții independente de guvernare democratică, de a institui un mecanism de echilibrare a puterilor, de a crea și asigura resursele necesare unui sistem judiciar independent și de a se angaja să lupte împotriva corupției la nivel înalt. Nu doar SUA admiră acest lucru, ci și celelalte state membre UE. Este un element important al calității de stat aliat NATO. Acestea nu sunt doar cuvinte goale: când un stat se angajează să devină membru al Alianței, se angajează să respecte guvernarea democratică și un stat de drept puternic, acestea sunt stipulate de Carta NATO. (…) În plus, România devine recunoscută în regiune pentru eforturile sale de a lupta împotriva corupției, de respectare strictă a statului de drept și de asigurare a unui sistem judiciar independent, iar țări precum Macedonia, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria vin la București pentru a afla despre măsurile luate de România în lupta împotriva corupției și de consolidare a statului de drept“, spunea Hans Klemm, în decembrie 2017, la dezbaterea „Pregătiri pentru amenințările secolului al XXI-lea“, de la Facultatea de Studii Europene a UBB, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională „Citadel“ Cluj Napoca.

Parlamentul subminează realizările României

„În consecință, avem îngrijorări profunde atunci când vedem eforturi acum, în Parlament, de a submina tot ceea ce a realizat România în ultimii 15-20 de ani în construirea acestor instituții. (…) Noi credem cu tărie că respectarea statului de drept, existența unui sistem judiciar independent, lupta împotriva corupției au impact asupra securității naționale, contribuie la rezistența statului, a guvernării.“

Slăbirea legislației expune țara amenințării Rusiei

„Noi credem că slăbirea legislației care va permite să aveți un sistem judiciar independent și să lansați o luptă puternică împotriva corupției subminează și rezistența națională și poate expune România la amenințări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupția este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundația unui stat rezistent.“

Rusia vrea să distrugă încrederea în UE și NATO

„În completarea abuzului cibernetic, Rusia a dus o propagandă continuă și campanii de dezinformare în încercarea de a crea confuzie și de a promova agenda strategică a Kremlinului. Este clar că este o metodă preferată a Rusiei pentru a semăna discordie și a crea dezbinare între aliații NATO și alții pe care îi consideră adversari. Profitând de societățile noastre democratice, Rusia caută influența asupra opiniei publice și, deseori, asupra alegerilor, prin propagarea de fake news folosind mijloace media de stat, cum ar fi televiziuni rusești, Sputnik și rețelele de socializare. În anumite locuri, cum ar fi România, unde populația este prudentă față de motivele Rusiei, tacticile Kremlinului sunt mai subtile. În loc să încerce să convingă oamenii să susțină politica Rusiei, ei încearcă să distrugă încrederea populației în UE, NATO și parteneriatul nostru strategic.“

Abigail Rupp, adjunct al ambasadorului SUA: „Românii, tot mai puțin toleranți față de corupție“

„Atunci când suntem întrebaţi care este lucrul cel mai bun de făcut pentru a creşte valoarea investiţiilor americane, spunem că trebuie continuată lupta împotriva corupţiei. Am remarcat faptul că anul trecut publicul românesc a devenit tot mai puţin tolerant cu corupţia şi cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a încuraja instituţiile publice să continue să progreseze în acest domeniu“, declara, în ianuarie 2018, adjunctul ambasadorului SUA, la conferința organizată de grupul de analiză „Citadel“ din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai“ din Cluj.

Acuzații la adresa ex-ambasadorului Mark Gitenstein

Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiției, a depus o plângere la DNA împotriva fostului ambasador SUA, pe care îl acuză de trafic de influență, întrucât acesta ar fi intervenit pe lângă ex-președintele Traian Băsescu și fostul premier Emil Boc în favoarea unei firme. „Din stenogramele WikiLeaks a reieşit că domnul ambasador a intervenit la cel mai înalt nivel în stat, la domnul Boc şi la domnul Băsescu, pentru a rezolva un contract la Fondul Proprietatea, adică să nu aibă probleme o societate comercială şi să se semneze contractul în condiţiile pe care le dorea acea societate. Ulterior, domnia sa a lucrat chiar în strânsă conexiune cu acea societate. Apreciez că fapta respectivă constituie elementele infracţiunii de trafic de influenţă.“

Mark Gitenstein a trimis un e-mail către John Podesta, ex-consilier al foștilor președinți americani Bill Clinton și Barack Obama și care la vremea respectivă era șef de  campanie al lui Hillary Clinton, în care scria despre referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu din 2012, potrivit WikiLeaks. „Numărătoarea voturilor nu este încă finalizată, dar au fost numărate oficial voturile din 97% din secții. Deci se pare că va rămâne. Asta înseamnă, totodată, că frauda nu e semnificativă. Voi susține o declarație după ce Curtea Constituțională validează rezultatul.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

5 Comentarii

  1. când accepţi să fii călcat în picioare nu te mai numeşti Stat

  2. Pfui!
    Si pentru ca e „prea scurt” si nu il publicati altfel: no, pfui!

  3. „am ajuns, într-adevăr, în această Americă dunăreană, ca tocmai românii să fie trataţi ca străini, să se simtă străini în ţara lor proprie”. Cine si cand a scris acest lucru?

  4. Licuricii mint de ingheata apele. Oricum isi vor gasi si ei un nas intr-o buna zi. What goes around, comes around!

  5. Eu sustin sincer aceste demersuri ca fiind de natura sa netezeasca drumul catre o decizie istorica: Romania sa devina un stat membru al celorlalte 50 de state americane, alaturi de U.K….. Ar fi incununarea visului inaintasilor nostri: „vin americanii” …F. bine sa vina si si ramana definitiv !Astfel ar dispare si aceste stupide idei despre statutul de colonie a Romaniei, iar anul viitor il vom realege pe KWI ca si presedinte( guvernator) al noului stat al uniunii americane…Va imaginati ca am putea trimite in Congres reprezentati de la Bucuresti…in fond limba engleza este larg raspandita aici, gratie tehnologiilor moderne…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.