Alegerile, mai importante decît țara

Klaus Iohannis

Ce doare (ca să nu zic ce arde) mai tare în România? Infrastructura, cu dezastrul din calea ferată și cu corupția din jurul autostrăzilor cîrpite?

Justiția, cu improvizațiile ei de tip totalitar, pusă în slujba unei imaginare curățenii în societate? În ciuda nenorocirilor din spitale, numai gălăgia învăluie subiectul. România încă este departe de o încercare coerentă de modernizare a sistemului de sănătate. La fel stau lucrurile și cu cel din domeniul educației. Încearcă o forță politică să blocheze devalizarea pădurilor și a mediului? Mai importante decît toate acestea par a fi condițiile din penitenciare. Sau referendumul pentru familie. Sau modificarea legilor de organizare a alegerilor.

Nu mai încape nici o îndoială că, pe agenda cîtorva politicieni, pe locul întîi sînt interesele personale sau de grup, și nu cele care privesc țara și populația.

De departe, pe locul întîi între preocupări și priorități sunt alegerile prezidențiale. Este lesne de observat campania lui Klaus Iohannis de a reveni în agenda publică drept vocea numărul unu. Cheamă Guvernul la ordine, respinge legi, încearcă să obțină sprijin extern. La fel stau lucrurile și cu Călin Popescu-Tăriceanu și cu Liviu Dragnea. Tăriceanu încearcă să obțină sprijinul PSD-ului și să își facă o marcă europeană din apărarea libertăților cetățenești și a drepturilor fundamentale ale omului. Campania sa de limitare a abuzurilor SRI și DNA trimite tot la un nemărturisit plan de candidatură la prezidențiale. Cel mai prost stă Liviu Dragnea. Credibilitate la pămînt, susținere – la fel, performanțe politice – așijderea.

Sentința definitivă în dosarul său cu Bombonica Prodana ar putea să lămurească lucrurile definitiv. Oricum, și dacă nu intră în cursă, Liviu Dragnea rămîne un principal jucător în bătălia pentru Cotroceni. Poate să lanseze un alt PSD-ist care să îl reprezinte mai puțin ridicol ca Viorica Dăncilă sau poate juca pe mîna partenerului său politic de la ALDE. Nici una dintre variante nu este egală cu visul său de a se înălța pînă la strugurii de la Cotroceni.

Ce rol va juca SRI-ul în această bătălie, mai ales că are deja experiențele a trei mandate orchestrate cu succes? Este vorba despre cele două ale lui Traian Băsescu și de-al treilea al lui Klaus Iohannis.

Va renunța Klaus Iohannis în favoarea unui alt candidat susținut de SRI?Nu mi se pare imposibil. Dacă spre sfîrșitul acestui an actualul președinte va fi un produs politic mai puțin vandabil și dacă șansele lui (pe care acum încearcă să le refrișeze) scad amenințător, nu este exclus ca și el să susțină o altă construcție. Iar el să încerce o soluție europeană.

Cu toate că lucrurile nu arată bine pentru nici unul dintre cei amintiți mai sus, nu este exclusă o altă variantă. Este vorba despre academicianul Ioan-Aurel Pop, nu demult ales și președinte al Academiei Române. Pop nu este un om ostil serviciilor secrete, are o percepție de istoric și patriot și se bucură de susținerea grupului de la Cluj. Adică Hellvig, Ardelean, Kovesi, Augustin Lazăr, Cioloș, Dîncu și cîți mai sînt prin servicii și instituții guvernamentale.

Ca din senin, un personaj de mîna a treia din societatea civilă, ale cărui legături cu serviciile secrete sunt deja proverbiale, mă refer la Alexandru Cumpănașu, a și aruncat pe piață o asemenea variantă. Cumpănașu, personaj șters, dar exersat (și sprijinit) în tragerea sforilor politice, conduce o alianță de carton, numită Coaliția Națională pentru Modernizarea României. În Coaliție au fost atrase sau păcălite tot felul de organizații, de sindicate și de personaje pentru a crea iluzia unui soi de front popular, de FSN al anilor 2015-2020.

Dacă privim cu atenție toate mișcările de redresare a societății civile, de reactivare a demonstrațiilor, de mobilizare a unor coaliții de genul celei a lui Cumpănașu, observăm cum se pregătește și se conturează un front civil, consolidat și cu servicii secrete, cu presă și cu instituții publice, în scopul de a contrapune PSD-ului o mișcare largă, susținută și din afară de guverne, dar și de populația plecată la muncă.

Deocamdată este greu de spus dacă o asemenea mișcare se va așeza în spatele lui Klaus Iohannis, al lui Ioan-Aurel Pop sau al altcuiva. Dar împotriva PSD-ului, sigur, și a oricărui candidat susținut de acesta.

Concluzie tristă.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

17 Comentarii

  1. e posibil ca viitorul preşedinte să fie ori Tăriceanu, ori Firica, mai ales după ce vor fi promulgate câteva legi cu un pronunţat caracter social. Joiannis n-are nici cea mai mică şansă, mai ales că s-a pus „bine”, exact cu cine trebuia. În rest, toate vânzolelile, mai mult sau mai puţin vizibile, sunt doar şmenuri iepureşti…eu îl văd, peste vreo 5 ani, pe Pleşoianu, în pole position pentru o funcţie importantă…

    • Mai anado, mai lasa somniferele si trezestete la realitate. Toti cei numiti de tine si inca multi altii de aceeasi teapa vor ajunge eventual presedinti de sector la bulau.

  2. Nu vi se pare firesc ca acei care au făcut carieră în politică, în perspectiva alegerilor ce se arată la orizont, să aibe “preocupări și priorități” politice. Ce înseamnă “nenorocirilor din spitale”? Am avut ocazia să fiu internat 10 zile în Sibiu în 2016 și să 7 zile la începutul acestui an în Timișoara în sistemul de sănătate publică. Camere de 5 paturi pacienți de toate vârstele și categoriile sociale. în Sibiu clinici mai vechi o toaletă pe etaj, la Timișoara, spital județean o toaletă și baie pe cameră. Ambele spitale modernizate cu procupari de îmbunătățire, și curățenie continuă. Timișoara cu o secție de urgență modernă, în spital chirurgie modernă, în ambele spitale personal calificat, dedicat, uzine non-stop 7 zile, 24 de ore. La câtă industrie a mai rămas și cine sunt cotizanții medicina în general este bună și foarte bună. Salvarea și Urgența sunt deosebite. Petreceți o noapte la urgență să vedeți câți dezmoșteniți de soartă sunt aduși, consultați, li se fac analize să vedeți că totuși unii mai cred în Dumnezeu, care nu i-a uitat când a scos lumea în stradă și a blocat privatizarea acestei activități preconizată de guvernarea Boc-Marko-Băsescu și închizătorul de spitale, ce trebuiau devină în case de bâtrâni în România pentru germani, Cseke Attila.

  3. Cretina securitate sustine un om de nimic. Presidential de tot rahatul

  4. E si greu,mai Sisife,mai !Editorial dupa editorial,zilnic,la un moment dat suna a gol!Mai fa o pauza….

    • „Bouyaka”, ne vom bucura daca vei face o pauza indelungata, mai ales ca poti apela intre timp la duzina de pseudonime la indemana!

  5. Am fost primul care a avansat pe forum ca Presedintelui Academiei Romane, Ioan Aurel Pop va fi viitorul Presedinte al Romaniei. Insa nu va fi el, ci acela desemnat de coalitia de guvernare PSD-ALDE din grupul, Calin Popescu Tariceanu, Gabriela Firea sau Viorica Dancila si astfel, indiferent de nume, desi il prefer pe Tariceanu, destinele Romaniei se vor implini si tara scoasa din batjocura si umilinta nationala actuala.

  6. Urmatorul Presedinte al Romaniei va fi tot domnul Iohannis!Dupa ce isi va incheia al doilea mandat,va urma la Presedentia Romaniei doamna Laura Codruta Kovesi,tot pentru doua mandate!Cartile de tarot nu mint!

  7. Maestre, inaintati incet, dar sigur, pe calea recunoasterii unor realitati istorice. Dupa un lung travaliu ati reusit sa descoperiti ca Securitatea( serviciile,in limbajul Dvs prudent!) a pus trei presedinti in ultimii 14 ani, de doua ori basescu si o data inventia sa teutona. Intr-un viitor relativ indepartat, veti constientiza rolul securistului kgb-ist Astalos, creator nu numai de presedinti, ci si de partide, sindicate si „ong-uri”! Fara a lua in considerare noua media postlovitura de stat pseudorevolutionara!!! Deosebit mi-a placut chestia cu academicianul antisecurist bagat in carti de un securist…sters! Bine ca nu ne-ati tracasat cu varianta lui peste prajit in sos mosad, Ben Chiriacovici, „Ipocodruta”( cum minunat a numit-o cineva
    mai sus, chiar daca mergea si Hipo-codrutza,calareata pe deselate a Constitutiei si a unui mascul anticonstitutional adjunct!). In ce priveste tandemul Dragnea-Tariceanu, primul macar nu flutura pielea ursului din padure, asa cum a facut agentul basist
    Ponta cu Crin Antonescu, pana sa-l dea, impreuna cu partidul, pe mana Ipohondrutzei( face alergie la feminitate…)

    • @Charlie:iar ai o problema cu memoria care este de data recenta !Pe Constantinescu cine l-a pus presh cu”Votati Schimbarea „? Nu a iesit Magureanu-Astalos de la vot si a declarat ca a”votat schimbarea”?:)))Pe Iliescu ,de cate ori l-au pus presh adevaratii profitori ai Loviturii de Stat?Adrian Nastase ce era/este ? Ponta ce s-a dovedit a fi,decat tot un ácoperit” ? Hai sa fim seriosi macar cu ocazia comentarii acestui articol…Tine minte,pentru cultura ta generala,nu a fost nici un ministru ,sau secretar de stat in guvernele Romaniei de dupa 90 care sa nu aiba girul SRI,poate 2-3 ministri PNT- CD sa fi fost „civili”,dar ai vazut cum au fost ‘pedepsiti’de sistem!

    • „Bouyoka”, era vorba doar de presedinti, nu si de ceilalti demnitari, dar ce conteaza cand nu ai argumente! Astalos l-a pus pe Ilici
      prin crime comune impotriva umanitatii si pe Tzapu’ ca sa-i tina cald fotoliul. Niciun demnitar post-lovitura de stat nu a fost din
      afara statului securist paralel,partidul cu „exceptiile” tale fiind intesat cu legendati ai Securitatii dinaintea celui de-al doilea
      macel comunist mondial, dar si ulteriori!!! Jocurile politice securiste se monteaza cu propriii actori principali in toate taberele!
      „Ciuma rosie” de care vorbiti, securisti de „dreapta”, este boala de care suferiti si voi…

  8. La marile meciuri dinainte de ’90 ne dadea drumul acasa. Nu pleca nimeni, pentru ca aduceam la serviciu TV-ul „Sport” /altfel era vazut meciul in colectiv. Asa a fost si cu intalnirea „Sufrageriei”. Totul deja fiind pus la punct (cum s-a si inteles apoi), intalnirea a fost doar savurarii colective a succesului. Cum poate s-a inteles, metoda „sufrageriei” s-a confirmat si apoi, cu dl. Iohanis. Cu toate demascarile (de protocoale si etc) sistemul continua in subteran omogen si infailibil. Deja, sigur, se stie – unde „trebuie”! – cine va fi viitorul presedinte. Dincolo de care credulii. Si d’ai care mai spera intr-o forta divina. Intelept ar fi sa se renunte la alegeri. Ca tot aia e, basca cheltuielile enorme de la buzunarul lui PoBor. Desi, din acestea multi se infrupta indopati consistent, cu urmele sterse „legal” /sau, asta sa si fie rostul ramas? Cand si-un Cumpanasu e pe lista de ros oase va puteti inchipui cati clienti sunt de satisfacut.

  9. Domnule Nistorescu, iar discul cu Iohannis, iar cu speculatii despre niste alegeri care vor avea loc peste aproape doi ani?! Talhariile la drumul mare, violarea copiiilor, crimele , microfoanele imaginare din priza pentru a caror investigatie statul a cheltuit resurse, greve in firecare zi in spitalele din tara, ROBORUL, falimentul afacerilor romanesti, premierul Ungariei aratand harta Ungariei Mari cu Transilvania inclusa conducatorilor altor tari, plecarea masiva in strainatate a romanilor activi si alte probleme reale ale Romaniei guvernate de PSDragnea, nu va preocupa?! Pentru ca daca aceasta situatie se va mentine, s-ar putea ca in decembrie 2019 sa nu prea mai fie nimeni prin tara sa se prezinta la urne, pro sau contra PSD ori pro sau contra Iohannis!

  10. Mai vrea un mandat acest KLAUS WERNER IOHANNIS!!!Vrea sa mai achizitioneze sase case,sa mai restitue prin altii niste prpietati confiscate de la GRUPUL ETNIC GERMAN -scos in afara legii,ca organizatie fascista -prin decret regal si TRATATUL DE PACE DE LA PARIS,catre FDGR ,sa faca naveta la SIBIU pe banii romanilor,etc.Nu a luat nici o atitudine,impotriva vandalizarii MONUMENTULUI EROILOR DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL DE LA MIERCUREA CIUC.El este preocupat sa trimita legile justitiei la INALTA POARTA,sa o tina aproape pe KOVESI,care a incalcat CONSTITUTIA ROMANIEI de mai multe ori,etc.Numai rolul de MEDIATOR nu-l intereseaza pe acest vremelnic PRESEDINTE.Cunosc oameni care l-au votat cu ambele maini si acum regreta.PREA TARZIU !!!

  11. Stati mai fratilor linistiti! Nu va mai zbateti atîta pe tema alegerilor! Nu va lasa securitatea fara lichele in functiile cheie incepînd cu cea in dezbatere! As putea intelege daca cineva, inclusiv cetatenii Romaniei,prin alegeri, ar avea controlul dar acesta e la sri iar SRI are comenzile in alte tari.O spune toata presa romaneasca, direct sau pe ocolite.De-aia intreb: ce rost are agitatia asta?

    • „Petre”, flacaule, de ce esti timid, de ce nu spui simplu, Securitatea? Crezi ca noi nu te vom intelege?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.