SUA–Iran: discreditare și diplomație paralelă

trump

Președintele Donald Trump și-a trimis secretarul de Stat în Orientul Mijlociu, cu misiunea de a încheia o dispută regională, însă doar pentru a începe un nou conflict. Abia confirmat în fruntea diplomației SUA, fostul șef al CIA Mike Pompeo a întreprins o vizită în Arabia Saudită, Iordania și Israel, cerând celor două state arabe să pună capăt blocadei economice impuse în urmă cu un an Qatarului.

Pare surprinzător că o administrație SUA care în 2017 acuza emiratul Qatar de susținerea unor acțiuni subversive și chiar sugera că ar ajuta grupări radicale solicită acum stingerea acestei dispute. Este însă dovada limpede a faptului că SUA caută să se asigure de unitatea Consiliului de Cooperare al Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, Kuweit, Oman) într-un conflict cu Iranul al cărui declanșator poate fi anunțul retragerii SUA din acordul nuclear cu Teheranul, anunț așteptat din partea președintelui Trump pe 12 mai.

Teheran: SUA vor regreta

„Dacă Statele Unite abandonează acordul nuclear, veţi vedea în curând că vor regreta mai mult ca oricând în istorie“, a spus președintele iranian, Hassan Rohani, într-un discurs rostit duminică. El a menţionat că a dat „de mai multe luni ordinele necesare“, mai ales Organizaţiei iraniene a energiei atomice, în perspectiva deciziei lui Trump, dar nu a dat alte detalii. Anterior, presa internațională a scris despre posibilitatea retragerii Iranului din Tratatul de neproliferare nucleară și despre „pedepsirea“ de către Iran a aliaților SUA din Siria, Irak, Yemen sau Liban. Rebelii din Yemen susținuți de Iran au atacat infrastructura petrolieră saudită, potrivit Financial Times, în timp ce The New York Times relatează că forțele speciale americane susțin operațiunile saudite în Yemen.

La finele săptămânii trecute, secretarul general ONU avertiza, într-un interviu pentru BBC, că escaladarea disputei Iran – SUA poate duce la izbucnirea unui mare război ce poate opune nu doar Iranul și statele sunnite din Golf, ci Rusia și China, pe de o parte, și SUA, pe de cealaltă parte. „Cred că există riscuri, cred că trebuie să facem totul pentru a le elimina“, a spus Antonio Guterres. În opinia sa, Trump poate evita un nou mare conflict acceptând modificarea acordului nuclear pe care vor încerca să-l negocieze semnatarii europeni (Marea Britanie, Franța și Germania).

Democrații acționează din umbră

Până la mobilizarea președintelui Emmanuel Macron în vederea renegocierii acordului nuclear cu Iranul, foști oficiali ai administrației democrate Barack Obama au lansat o ofensivă din umbră pentru salvarea acordului. Publicația Boston Globe relatează că fostul secretar de Stat John Kerry s-a angajat în acțiuni diplomatice cu autoritățile iraniene, total neobișnuite pentru un fost oficial american. Kerry a format un grup numit „Diplomația funcționează“, din care fac parte fostul șef al echipei americane ce a negociat acordul cu Iranul încheiat în 2015, fostul șef de cabinet al lui Kerry, fostul purtător de cuvânt al diplomației SUA John Psaki și fostul secretar american al Energiei.

Acest grup a redactat și diseminat în rândul a peste 4.000 de politicieni americani zeci și zeci de articole critice la adresa politicii externe a administrației Trump. La fel, Kerry a criticat poziția Israelului, unde premierul Benjamin Netanyahu susține că Iranul a încălcat termenii acordului din 2015. Kerry arată că dovezile aduse de Israel nu sunt noi și nu demonstrează decât cât de necesară este menținerea acordului. Susținătorii președintelui Trump îl acuză pe fostul secretar de Stat democrat că, implicându-se în acțiuni diplomatice, încalcă legea Logan, veche de circa 200 de ani, care interzice cetățenilor SUA să negocieze cu guverne străine fără mandat din partea guvernului american.

Kompromat pe filieră israeliană

Săptămânalul britanic The Observer aruncă gaz peste focul dezvăluirii făcute de Boston Globe. Potrivit surselor citate de jurnaliștii britanici, colaboratorii președintelui Trump au apelat, în 2017, la firme private de investigație din Israel pentru a găsi amănunte care să-i discrediteze pe membrii echipei lui Obama ce a negociat acordul din 2015. Printre cei care ar urma să fie discreditați astfel se numără Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate al fostului președinte Obama, și Colin Kahl, consilier pentru securitate al fostului vicepreședinte Joe Biden.

Fostul ministru de Externe britanic Jack Straw a criticat această strategie a administrației Trump și a Israelului, despre care a relatat The Observer. „Sunt acuzații extraordinare și consternante, care arată că Trump și Benjamin Netanyahu sunt gata să acționeze nu pentru a discredita acordul, ci pentru a-i murdări pe cei care l-au negociat“, spune Straw.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

4 Comentarii

  1. Asta e valoarea cuvantului pro-americanilor si pro-europenilor: a doua zi renegociaza ce au promis. Au coborat mai jos ca URSS.

    • De ar fi vorba de renegociere, din păcate este vorba de interese @pe moment@, continuarea și menținerea conflictelor artificiale la nivel global.

  2. Si John Kerry e-n turneu (european) în apararea acordului cu Iranul. Nu conta pe Macron, Calin Marchievici. Conteaza, însa, pe John Kerry. N-o mai fi el Secretar de Stat, însa-i om de afaceri (si-nca ce afaceri ! de miliarde de $ …) si, prin urmare, de influenta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.