43 de spectacole la Bucharest Fringe

Între 10 şi 16 septembrie se desfăşoară la Bucureşti cea de a doua ediţie a Maratonului Teatrului Independent, “Bucharest Fringe”. Un eveniment necesar şi bine venit, teatrul independent având nevoie, în România, de un spaţiu cultural pentru a se putea dezvolta.

11 spaţii de joc din Capitală, “Godot Cafe-Teatru”, “Sala Nouă” a Teatrului de Comedie, Teatrul “Arca” de la Clubul “La Scena”, Teatrul “Apropo”, inaugurat cu doi ani în urmă, Teatrul “Tabu/Legere Live”, “UnTeatru”, Teatrul “LUNI” de la Green Hours, “Teatrul În Culise”, “Club UNITER”, “Teatrul de Sufragerie” şi Sala “ARCUB”, vor găzdui nu mai puţin de 43 de spectacole susţinute de trupe şi actori profesionişti din Bucureşti, Cluj, Sibiu, Tg.-Mureş, Bacău.

Luni, în prima zi a festivalului, interesul publicului se împarte între “Godot Café Teatru”, “Teatrul Arca”, “Teatrul de Sufragerie” şi “Teatrul Apropo”.

În prima locaţie menţionată va avea loc, la ora 17.00, şi deschiderea oficială a Festivalului, urmată de spectacolul ”Flori, filme, fete sau băieţi”, de Mimi Brănescu, în regia lui Radu Popescu, în care două fete, interpretate de Cristina Găvruş şi Mihaela Alexandru, şi doi băieţi (Alec Secăreanu şi Paul Ipate) spun o poveste despre prietenie, despre dragostea de la 16 ani, despre maturizare, despre lucrurile care merită să fie obţinute şi trăite.

Flori, filme, fete sau băieţi

La Club “La Scena”, actorii Ovidiu Uşvat, Ecaterina Ţugulea, Alexandra Timofte, Cristi Dionise, Răzvan Timingeriu, Cezara Joiţa, sub bagheta regizorală a lui Cătălin Bugean, oferă spectacolul ”Încurcă lume”, adaptat după piesa cu acelaşi nume, de A. de Herz. Pe muzica live a trupei “Dilema” se desfăşoară o comedie spumoasă, în jurul aventurii avocatului Emil Strîmbuleanu, care, ajuns acasă după o noapte petrecută în oraş, are de înfruntat pe rând scenele făcute de soţia lui, Didina, vizita inoportună a lui Traian Bungrăzescu, prietenul inventat la repezeală, investigaţiile cumnatului Matei Pintenaru, detectiv particular, şi apariţia vaporoasă a „soţiei” domnului Bungrăzescu, Olga. De-a lungul timpului, personajele lui A. de Hertz au fost interpretate de actori celebri, ca Radu Beligan, Octavian Cotescu, Mihai Fotino, Stela Popescu…

“Teatrul de Sufragerie” este, în sine, o experienţă, prin atmosfera intimă, prin relaţia directă a spectatorului cu ceilalţi. Aici, Răzvan Ropotan vă aşteaptă la un one-man show, regizat de Ioana Petre, o adaptare, între love story şi thriller psihologic, după ”Fără Cap” de Truman Capote.

În sfârşit, din Cluj soseşte la “Teatrul Apropo” show-ul “Fotografii cu clovni invizibili” de Val Butnaru.

Atenţia spectatorului va fi desigur atrasă şi de titluri precum “Cenestezica”, spectacol regizat de Daniel Ionescu şi Mihai Vântu, după texte de Alex Roşca, cu Lăcrămioara Bradoschi, Dan Clucinschi şi Marius Petrescu, prezentat la Teatrul “TABU”, un fel de îmbinare dadaistă între teatru, arte vizuale si multimedia. Sau de “Monstrul”, scris, regizat şi jucat de Adrian Ţofei la “Legere Live”, o mono-dramă inspirată de evenimente reale şi de idei de Raeesa Aniff şi Jonathan Caouette.

Trei femei înalte

Să mai amintim “Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu”, de Matei Vişniec, la “Teatrul În Culise”, ”Trei Femei Înalte” de Edward Albee, propus de “UnTeatru”, ”Iubirea e un lucru foarte mare”, de Ion Băieşu, la Teatrul “Arca”, ”Asta-i tinereţea noastră”, de Keneth Lonnergan la “Sala Nouă” a Teatrului de Comedie, “Ce zile frumoase!”, de Samuel Beckett, de la “UnTeatru”, “Artă” de Yasmina Reza, la Teatrul “Luni” de la Greenhouse, “Ostinato” de Cristi Juncu, montat la Târgu-Mureş, “Acţiunea se petrece la conacul moşiei” de A.P. Cehov, la Godot Café Teatru”…

Spectacolelor de teatru li se adaugă reprezentaţii de teatru-dans, ca „Heil Love” de Galea Bobeicu sau ”Ai uitat să stingi lumina”.

O conferinţă, în 15 septembrie, la “Godot Café Teatru”, abordează “Starea mişcării teatrale independente în România”.

În cadrul Festivalului va avea loc şi premiera piesei “A Junk Tango Story”, în regia lui Chris Simion.

Gongul final va suna în 16 septembrie, la Club ENERGIA. Festivitatea de premiere va fi urmată de un concert ”Moonlight Breakfast”.

Dificila sarcină de a decide premiile între cele 43 de spectacole îi revine publicului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.