Merele româneşti, cele mai bune

Expertii de la Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare şi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti spun că merele românești sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze şi turceşti. Au fost analizate gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Astfel, expertii au ajuns la concluzia că ionatanul românesc, de exemplu, este cu 20% mai dulce decât […]

Expertii de la Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare şi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti spun că merele românești sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze şi turceşti. Au fost analizate gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Astfel, expertii au ajuns la concluzia că ionatanul românesc, de exemplu, este cu 20% mai dulce decât […]

Expertii de la Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare şi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti spun că merele românești sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze şi turceşti.

Au fost analizate gustul, culoarea şi calitatea nutritivă. Astfel, expertii au ajuns la concluzia că ionatanul românesc, de exemplu, este cu 20% mai dulce decât cel polonez şi cu 14% decât cel turcesc, nivelul de minerale este cu 25% mai mare, iar cantitatea de substanţe nutritive cu 80% mai mare decât la ionatanul polonez, scrie realitatea.net.

Ionatanul românesc este mai bun şi decât cel italienesc. Experţii din domeniul industriei alimentare din România susţin că acest lucru este posibil datorită faptului că industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltată la noi în ţară. Cu toate acestea, românii sunt codaşii Europei la capitolul consum de fructe. Dacă media consumului de portocale, mere şi pere în UE este de 57 de kg pe cap de locuitor, un român consumă doar şapte kg de portocale, cinci de mere şi două kg de pere, anual.

Doctorul Mencinicopschi a declarat, la REALITATEA TV:

„Nu m-a surprins acest studiu şi rezultatele lui, pentru că avem un mare avantaj, solul. Contează foarte mult asta, în creşterea merelor. Mărul ionatan e savuros, îl ştiu din copilărie şi dă o saţietate mai mare. Contează faptul că nu sunt crescuţi într-o formă de livadă intensivă, în care sunt trataţi cu multe pesticide.

Cercetările au arătat că aceste mere sunt mai bune la gust, dar şi nutriţionale. Dezordinile metabolice pot fi provocate de pesticide, care duc la boli grave. Niciunul dintre noi nu poate face teste merelor din piaţă. E important să preferăm fructele, legumele din România, pentru că cei care le vând sunt obligaţi să spună de unde vin produsele. Fructele nu se mănâncă după masă şi ar trebui să mâncăm minim câte un măr zilnic”, a explicat medicul.

Distribuie articolul pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.