Isărescu despre Roşia Montană: Preşedintele a făcut o opţiune strategică, ea nu se întâmplă peste noapte

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni, la Constanţa, că a decis instituirea unui comitet de lucru care să analizeze structura viitoarei rezerve a României, susţinând că în prezent rezerva de aur a băncii centrale este adecvată, dar nu se ştie ce se poate întâmpla în următorii ani.

„Am văzut că s-a speculat pe acest lucru. Când am spus că rezerva de aur a Băncii Naţionale este adecvată, m-am referit la un moment dat, la momentul actual, peste 3-5-10 ani vom face alte judecăţi. (…) am hotărât instituirea unui comitet de lucru care să discute despre structura viitoare a rezervei naţionale a României, despre mărirea ei, sunt lucruri pe care le vom face publice la momentul respectiv”, a spus Isărescu, citat de Mediafax.

Întrebat ce-ar însemna pentru BNR reactivarea minelor de aur de la Roşia Montană, guvernatorul a afirmat că subiectul va fi analizat în cadrul Consiliului de Administraţie al băncii centrale.

„Preşedintele a făcut o opţiune strategică, ea nu se întâmplă peste noapte, exploatarea zăcămintelor de aur ale României se va face în timp. Eu cred că nimeni nu a înţeles că mâine se vor dubla rezervele de aur. Rezerva internaţională a Băncii Naţionale este, de fapt, rezerva statului român, administrată de către Banca Naţională. Noi o administrăm, dar legat de structura ei, de mărimea ei, aceasta este o decizie strategică, are o importantă componentă politică. Noi am luat notă de opţiunea pe care a luat-o preşedintele şi o vom analiza în cadrul Consiliului de Administraţie al BNR”, a arătat Isărescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.