Situl de la Punggye-ri a fost scena a şase teste nucleare întreprinse de Phenian

Coreea de Nord și-a distrus situl de teste nucleare

Site teste nucleare Phenian

Coreea de Nord şi-a distrus situl de teste nucleare, au informat joi Associated Press şi Sky News. Acțiunea a fost prezentată de regimul de la Phenian drept un gest de bunăvoinţă înainte de summitul cu SUA, prevăzut să se desfăşoare în Singapore pe 12 iunie, transmite AFP.

Phenianul şi-a făcut public planul de a neutraliza ”complet” situl său de la Punggye-ri, în nord-est, şi câţiva jurnalişti străini au fost invitaţi să asiste la operaţiune.

”A avut loc o explozie enormă, s-a putut simţi. Praful cădea deasupra noastră, căldura venea deasupra noastră. Zgomotul era foarte puternic”, a declarat Tom Cheshire, un jurnalist de la Sky News, pentru site-ul postului de televiziune britanic.

Agenţia Yonhap, care citează jurnalişti sud-coreeni prezenţi la faţa locului, a informat că numeroase explozii au putut fi auzite întreaga zi, între 11:00 (03:00 GMT) şi 16:17.

Potrivit informațiilor existente, situl de la Punggye-ri a fost scena a şase teste nucleare întreprinse de Phenian, dintre care cel mai recent datează din septembrie. Acest test, cel mai puternic până în prezent, ar fi fost efectuat cu o bombă cu hidrogen, transmite agerpres.ro.

Specialiştii sunt divizaţi în a şti dacă situl va deveni într-adevăr inutilizabil. Unii, mai sceptici, susţin că situl nu mai este util după şase teste nord-coreene, dar că acesta poate fi reconstruit rapid în caz de nevoie. Alţii remarcă faptul că Nordul a acceptat să-l distrugă fără condiţii prealabile sau fără să ceară ceva în schimb Washingtonului, ceea ce demonstrează, în opinia lor, că regimul este serios în dorinţa sa de schimbare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Un fel de a sterge urmele. Poligonul era si asa in pericol sa se prabuseasca si singur. Prima bomba atomica coreana (daca a fost) a fost o fasaiala. La un an si jumatate dupa aceea deja o bomba cu hidrogen. Nici acum nu cred ca bombele detonate erau produse de nord-coreeni, mai degraba a facut cineva experiente (interzise prin acordurile semnate) pe poligonul lor. Mult prea repede sa le fi facut ei! Mai ales o bomba cu hidrogen, care inseamna multe cunostinte si tehnologie, pe care nu le-ar fi dat-o nimeni, nici macar „fratii” chinezi. Prima bomba cu hidrogen americana era o uzina.

    • Ce prostie
      De ce si-ar trage coreenii un glont in picior?
      II poti suspecta de orice, dar nu de prostie.

    • Americanii sunt lideri in prostie, deci nu compara coreenii cu americanii. Parcursul lor se incadreaza ca timp in modelul URSS.

    • Prima – in ce an?! Cei ca tine „uita” ca americanii au dezvoltat diverse tehnologiii care azi sunt comune…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.