Noul totalitarism tehnocrat

Nu trebuie sub nicio formă să uităm cu arăta orașul, țara, întreaga lume acum câteva săptămâni: carantină, spaimă, bilanțul deceselor, avertismentele autorităților, izolarea. Manipularea memoriei culturale și a limbajului sunt o rețetă standard pentru controlul gândirii și instaurarea unei forme sau alta de totalitarism – în cazul nostru unul progresist, tehnocratic.

Manipularea limbajului

Ce se întâmplă? Cele mai importante publicații și agenții de presă internaționale ne spun că, dacă vrem să ne adunăm în grupuri uriașe și să protestăm în timpul celei mai grave pandemii din ultimul secol este bine și sigur să o facem doar incendiind clădiri și snopindu-i în bătaie pe care care ne privesc de pe margine și nu ni se alatură. În felul acesta, oricine poate scăpa din colimatorul celor mai importante publicații din lume.

Se întâmplă acum în Statele Unite: în plină pandemie, când economia este încă ținută închisă de guvernatorii ”progresiști” ai statelor americane, când izolarea sociala este dată ca singura cale de scăpare, aceiași guvernatori, primari, experți, medici, ziariști, formatori de opinie se declară în favoarea unor proteste violente, cu mii de participanți. Totul din rațiuni politice.

Iată ce spune Ghidul Associated Press cu privire la relatările despre protestele din SUA, așa cum apare într-un mesaj al jurnalistei AP Kimbrelee Kruesi. ”Limitați utilizarea termenului ”jaf”. Pentru unii, acest cuvânt are conotații rasiale, în special în contextul dezastrelor naturale. Această idiosincrazie este sporită acum de mesajul președintelui Trump despre ”jafuri și împușcături”, iar istoria acestei fraze începe în perioada protestelor pentru drepturile civile. Folosiți în schimb cuvinte mai multe și descrieți acțiunile, de exemplu:  «Unii protestatari au năvălit în magazin și au furat ce era pe rafturi»”.

Iată ce spune istoricul polonez Pawel Skibinski despre manipularea limbajului, într-un interviu cu unul dintre jurnaliștii de la American Conservative. Skibinski spune că limbajul păstrează memoria culturală. Comuniștii le inteziceau oamenilor să discute despre istorie într-un mod neaprobat de regim. Această tactică este folosită astăzi de progresiști, în special în universități. Însă contemporanilor le este greu să-și dea seama că repetă obiceiul marxist de a falsifica limbajul, eliminând cuvinte familiare și înlocuindu-le cu unele noi, cu înteles ideologic. Propaganda nu doar că schimbă modul în care judecăm politica și viața contemporană, însă determină și ceea ce merită ținut minte. Liberalii de astăzi folosesc cuvinte neutre sau pozitive, precum dialog și toleranță, pentru a câștiga dispute de idei. Tot ei umplu de conotații negative cuvinte cât se poate de obișnuite, precum ”ierarhie” sau ”familie tradițională”. ”Cei care au trăit într-o sferă lingvistică comunistă, care nu știu să vorbească altfel, pot crede că doar așa se pot folosi cuvintele. Dacă un cuvânt are o conotație negativă, nu mai poți discuta nimic cu ei despre acel fenomen”, spune profesorul din Polonia.

Pandemie si schizofrenie jurnalistică

”Uitați-vă cu atenție cum elitele gestionează discursul public pentru a ne face pe toți să credem că, de fapt, nu vedem ceea ce vedem cu ochii nostri”, ne invită jurnalistul american Matt Walsh, care a adunat mai multe materiale de presă ce nu pot fi caracterizate de un urmăritor cât de cât atent al pandemiei și protestelor actuale decât printr-un diagnostic – disonanță cognitivă sau schizofrenie jurnalistică. Publicațiile considerate respectabile, care până mai ieri înfierau protestele americanilor (albi) împotriva izolării sociale drept ”modul în care privilegiile și rasismul îi fac pe albi să-și riște viețile”, nu fac acum decât să treacă de partea protestelor iscate de uciderea unui afroamerican, fără a sufla o vorbă despre pericolul de contagiune cu coronavirus pe care îl implică asemenea adunări.

”Experții în sănătate publică sunt acum în favoarea protestelor, din rațiuni politice. Este o nebunie! Am încercat cu disperare să-i conving pe oameni să poarte mască și să considere că gripa aceasta nu este o chestiune politica, ci una de sănătate publică. Și acum mă uit cum experții în sănătate tratează covid ca o chestiune politică!”, scrie jurnalistul Rod Dreher, pentru The American Conservative.

Iată un exemplu al disonanței cognitive al așa-ziselor elite progresiste de peste Ocean. Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, a interzis slujbele religioase în oraș, a interzis înmormântările cu mai mulți participanți, a interzis funcționarea școlilor evreiești din oraș. Ce face Bill de Blasio acum, la câteva săptămâni după aceste directive? Întrebat de ce permite protestele cu mii de oameni, însă nu și o slujbă religioasă cu câțiva oameni, de Blasio spune: ”400 de ani de rasism american, îmi pare rău, nu este același lucru cu problemele unui patron de magazin, ale unui om religios sau ale unui om care vrea să se întoarcă la muncă”. Aceasta este gândirea primarului New Yorkului.

Noua religie dominantă

Dar modul în care gândesc de Blasio și milioane de americani tineri și cu diplome la universități celebre este de înțeles, pentru că adevărata religie a progresiștilor de azi este antirasismul. Iată ce scria, în 2015, un lingvist afroamerican, John McWorther, citat de American Conservative: ”Mă preocupă acum un articol de antropologie din 1956 – ”Ritualul trupului  Nacirema”. Mama mi l-a dat când aveam 13 ani și îmi aduc aminte doar că am citit cum în Nacirema femeile care aveau sânii mari erau plătite pentru a-i arăta. Nacirema este America citit invers, iar ideea era ca articolul să arate cum ar putea fi descrisă societatea noastră privită de la o distanță clinică. În aceste zile avem o altă problemă în Nacirema – a apărut o nouă religie. Este antirasismul. Desigur, mulți consideră că antirasismul este o poziție, o probă de moralitate. Însă, în 2015, în special printre americanii educați, antirasismul este ceva ce orice antropolog obiectiv ar descrie drept religie dominantă. Ne rugăm la Antirassim la fel de mult cum o facem la Dumnezeu și Isus”.

”Să ne imaginăm că ar exista o brigadă de negri tineri dornici să curățe cartierele sărace de negri de toată pegra adunată acolo, în alianța cu forțele de poliție. Ei bine, nu vom vedea niciodată așa ceva, pentru că antirasismul obligă la concentrarea atenției asupra polițiștilor cei răi, indiferent că ei sunt sau nu problema”, mai scria John McWorther.

Iată sunet și imagine despre cum se nasc noi religii în universitățile americane.

”Americanii sunt astăzi în fața perspectivei unei societăți dezolante, tehnocratice, astenice, care redefinește înțelesul vieții și al caracterului. Rezistența în fața autorității centrale poate să genereze la un momend dat riscul cenzurii statului sau a comunității. În cel mai rău caz, americanii obișnuiți vor învăța să se supună oricăror autorități care le vor menține apa potabila curată,  cenzurii statului sau a comunitatii. In cel mai raui caz, americanii obisnuiti vor invata sa se supuna lin ofata oricaror autoritati care le mentin apa potabila curată, le dau căldură și electricitate, mâncare și benzină, distracție pentru plebe și vaccinuri la supermarket”, scrie, pentru American Conservative, Gilbert T. Sewall, într-un articol intitulat ”După coronavirus, tirania vine sub o formă tehnocratică”.

Nimic din tendința aceasta de evoluție nu poate fi contracarat prin politică. ”Niciun politician republican nu va putea să facă ceva împotriva liderilor corporatiști care își supun angajații la sesiuni de reeducare, nici împotriva universităților care îi indoctrinează pe studenți. Vom ieși din această vară lungă și mizerabilă cu o clasă conducătoare progresistă ce va avea mult mai multă încredere în adevărul pe care îl propovăduiește și mult mai multă dorință de a folosi evanghelia justiției sociale pentru a-și înăbuși opozanții”, scrie amintitul Rod Dreher.

Anticorpii est-europeni la pandemia progresistă

Ce ne privește pe noi zbaterea unor intelectuali conservatori americani împotriva curentului progresist ce începe să domine sau faptul că presa americană încearcă să scurteze memoria colectivă, să manipuleze limbajul? Puține dintre problemele Americii au aceeași amploare în România. Însă România nu este o insulă pierdută în Mediterana, este o țară la granița de Est a NATO, într-o zonă gri ce a fost mereu un front secundar important în ultimele conflagrații mondiale. Prin urmare, în România, noua ”religie progresistă” nu va avea de-a face cu justiția socială și rasismul, ci cu geopolitica – aceasta este noua religie, cu bazele militare pe post de sfinți, cu parteneriatul strategic pe post de dumnezeu, cu anticorupția de-a dreapta tatălui și Estul pe post de satana.

Cât despre manipularea memoriei, nu putem decât să-l ascultăm pe C.T. Popescu, ajuns guru al anticorupției și progresismului dâmbovițean, pentru că noua generație nu știe ce și cum scria jurnalistul la vremea Pieței Universității și mineriadei.

Există și o imunitate a țărilor est-europene împotriva revenirii unei gândiri totalitare în haină tehnocrată, vestică, tunsă corect – sunt anticorpi dobândiți într-o suferință de decenii cu un regim totalitar de aceeași sorginte cu progresismul actual. Însă anticorpii vor dispărea odată cu schimburile de generații. ”Este greu să le predai studenților care au crescut în era postcomunist, pentru că nu au imunitatea naturală la abuzul de limbaj ideologic. Pentru mine este evident, îmi amintesc de limbajul fals. Însă studenților le este imposibil să înțeleagă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

15 Comentarii

  1. Estul Europei, mai puțin România, e mai sigur ca vestul. Liberalele progresiste UE și NATO critică țările estice pentru refuzul de a accepta cotele de migratori. În vest minoritarii și sorosistii fac ce se pricep mai bine violență, amenințare și distrugere, în est ăștia lipsesc sau nu au putere. Numai în România anticorupție, imbecili să creadă prostia cu lupta împotriva corupției, care niciodată nu vizează vreo multinațională, liberali și tehnocrați. #rezist. Și guwernul meu de hoți.

  2. Aha ! Am inteles acum cum sta treaba cu „limbajul” … ca sa fim „corecti politic” probabil ca trebuie sa spunem despre gunoaiele din suburbii care devalizeaza magazinele ca „niste tineri defavorizati, marginalizati si cu copilarii nefericite si-au completat garderoba” (cam cum se spunea in armata cind se mai fura cite o boneta din dormitor !) iar la vederea unui alt magazin sau a masinilor unor amariti, incendiate, sa exclamam : „Tiii ! Ia te uita, ce frumos foc de tabara !” … Eu cred ca, chit ca am suferit 30 de ani de incercari mirsave de spalare a creierelor, chit ca acesti 30 de ani au urmat unor ani de crincena mizerie materiala si chit ca, atunci cind ne uitam in jur vedem destule semne de degenerescenta, noi, cei din Europa de Est (si fara sa cadem in misticism si credinta ca „Doar Domnul ne mai poate salva !”) avem sanse mult mai mari sa ne pastram apartenenta la specia umana !

  3. Poti sa le faci sau dai orice, tot nemultumiti vor fi! Ei sunt invatati cu alt ritm de viata, cu noptile pierdute in baruri si orice, cu trezitul dupa orele 14-15,00, apoi ritualul zilnic: sisa, cafea, 2-3-4-5 ore pe laptop si telefon, vorbind cu ai lor, dar sa nu uitam ca sunt obisnuiti sa traiasca pe spinarea celuilalt/partenerul de viata si a celorlalti, sa mearga in excursii si vacante tot pe buzunarul altora, sa manipuleze crunt adevarul gol golut incat, iti pui intrebarea:”ce caut eu in viata asta, sau, oare am eu o problema cu creierul si gandirea”! Afacerile in complicitate sunt uriase dar pebaza de manipulare, minciuni, ex: la bursa dupa ce castiga de cateva ori, isi schimba cartela de telefon si email-ul, gasesc din etnia lor vanzatori de carduri furate din orice tara, ei cumpara cu ceva valuta apoi merg fara probleme mai departe, rezervand loc si platind online din contul cardului furat! Pagubasul nu mai poate recupera banii decat de la banca. Problema narilor e alta, sunt mult prea uniti si agresivi incat trebuiesc inlaturati rapid si in masa ca sa nu ramana tara cu distrugeri masive!

  4. Când vine sărăcia și foamea se duce dracului tot progresismul, antirasismul, antiblabla … #rezist

    Cum prinde prostia numai în țările cu nivel de trai ridicat. Numai la democrați lu Peșhte SUA, UK, Franța, Australia etc ard orașele că discriminare și nu prinde prin țări ‘nedemocratice’ ca Albania. Nu mai poate albanezu de rând de drepturile minoritatilor. Și nici nu-l interesează că minoritarii din America sau aiurea au făcut nu știu ce. Să se bată cu poliția în fața Ambasadei SUA. Tembelismul rămâne încarcerat în vest.

  5. Fara intentii polemice, ma rezum sa observ ca articolul simplifica maxim si gloseaza complexitatea realitatilor pe care le traim, fapt pentru care argumentele sunt din cele slabe. Si o precizare, tocmai pentru a nu fi judecata interventia mea din vreo perspectiva ideologic partinica — ma consider un critic independent, care a ajuns la concluzia ca nicio partida nu este ceea ce vrea sa para, nici nu joaca cinstit. Traim epoca unei ipocrizii si manipulari maxime care ridica, si de o parte de alta, viciile la rang de virtuti, profitand de naivitati, nivel de educatie si orizont de intelegere. Pe scurt, o civilizatie toxica si fake, in care spalarea creierelor este practica curenta pe ambele paliere. De unde si polarizarea ireconciliabila a societatii. Simplu spus, traim o minciuna programata de proportii, in care fabricantii ei o fac cu stiinta, deliberat, insa nu putem crede decat ca partea perceputa adversa e cea responsabila de criza si decadere. S-a ajuns la un capat al civilizatiei umane, in care se pare ca s-au epuizat toate alternativele; ne prabusim in babilonie si haos sub directa indrumare a unei clase de „tehnicieni”, tehnocratii abili si lacomi care se pretind in posesia Adevarului si pretind supunerea societatii schemelor lor futuriste nebunesti.
    Ca tot se mentioneaza aici, capacitatile modelatoare, de filtrarea a perceptiei realitatii, puterea limbajului de „in-formare” a gandirii aka programare/inginerie lingvistica psiho-cognitiva, imi vine in minte un pasaj biblic cum ca vedem cu ochii, dar suntem orbi, auzim dar suntem surzi… Ori vorba ceea, „Fiecare pasare pre limba ei piere…”
    Georgio Agamben: https://www.strategic-culture.org/news/2020/06/02/biosecurity-and-politics/

  6. Cei care fac proteste normal trebuiau sa protesteze in fata Ministerului Justitiei…din Republica locala.
    Da ei protesteaza prin supermarket.

  7. … si in vreme asta, „baietii destepti” marsaluiesc catre tinta lor in Sfanta Uniune Eu cu programele lor chipurile anti-Covid —
    https://www.strategic-culture.org/news/2020/06/02/biosecurity-and-politics/
    Iar in State, unii care cauta ambalaje digestibile pentru implementarea aceluiasi gen de programe se confrunta cu oprobiul cetatenilor pe punct de explozie…
    https://www.npr.org/sections/health-shots/2020/06/03/868566600/local-public-health-workers-report-hostile-threats-and-fears-about-contact-traci

  8. Stimate domnul Marchievici,

    nu îmi vine să cred că într-o publicație MainStream am bucuria de a citi așa niște cuvinte cinstite și – din păcate – adevărate. Am crescut în Germania și am plecat de acolo în horror acum cinci ani uitându mă la o generație lipsită de sensul realitații. Este exact disonanța cognitivă pe care ați menționat pe care am văzut-o în Germania, o țară nesuverană mereu cam vro zece ani în spatele Americii referitor la „progresul social”. VESTUL, adică SUA, Regatul Unit, Germania et al practic peste noapte au devenit focare fașiste. Eh, nu peste noapte, eroziunea socială, dar și intelectuală a fost începută deja cu revoluția antiautoritară din 1968 încoace. Technocrații au avut nevoie să bată șnițelul pentru juma de secol, dar acum e gata pentru a fi panat și aruncat în tigaie.
    Cum stăm noi aici în țară? Dezastruos dar totuși mai bine ca în occident. Cel puțin Românii nu sunt un popor la pragul războiului civil. Cel puțin aici forța polițienească mai are un chip uman. Dar pe de altă parte, nu mai avem tineret, nu mai avem forță de muncă calificată, nu mai avem rațiune și șira spinării în sistemul medical, educațional. Avem sate în care există numai o șaormărie, trei săli de joc de noroc, și 12 farmacii. Avem multe de făcut în România. Mă bucur. Decizie de a mă întoarce în țara natală a fost cea mai bună decizie din viața mea. Avem o țară minunată.

    Vă mulțumesc pentru acest articol înțelept și onest!

    Nihil sine Deo!

    Cu Stimă,

    Alexander Reissner

  9. Nu stiu cum e cu pedala pe geopolitica, dar ochii pe USR si Werner ca pe butelie, cu accentul pe t (pt. toti angajatii tv, redactori, realizatori, prezentatori). USR si Werner sunt capul de pod in Romania pt. toate mizeriile, de ex.: controlul justitiei (in propaganda se numeste „independenta just.”), care permite eliminarea adversarilor pandemiei stangii radicale, agenda LGBT (de ex. prin legea ed. sexuale), consolidarea clasei privilegiate (securistii si familiile lor) prin pensiile speciale, bugetele enorme fara nicio justificare, pe termen lung reducerea masiva a influentei bisericii nationale, promovarea temei „discriminarii” minoritatii de culoare (echivalenta afro-americanilor) etc. Partea f. proasta e ca spectrul politic a fost sterilizat de servicii si nu mai exista opozitie la agenda asta.

  10. EXCELENT ARTICOL ! EXCELENT ! MULTUMESC DOMNULE JURNALIST. SPER SA SE TREZEASCA CAT MAI MULTI SA VADA ADEVARUL…UNII INCA DORM, IN TIMP CE „ALESII” DAU TUNURI DISTRUGAND ECONOMIA ROMANIEI. PAS-CU-PAS. TOT FELUL DE LEGI ABERANTE PROGRESISTE SI „RECOMANDARI” DE LA M U E. AIA CU CARBUNELE M-A FACUT PRAF. IAR DACA VIN MINERII IN BUCURESTI, DESI AM FOST ACOLO DE CATE ORI I-A CHEMAT TOV. ILIESCU SI ERA SA O IAU „PE COAJA”, CA CE SA FAC SI EU – ERAM „DECAT” UN GOLAN – ACUM II VOI SUSTINE CU TOATA INIMA. CUM ADICA POLONIA SI TARILE CU C@ IE, CU ADEVARAT PATRIOATE EXTRAG CARBUNE, DAR NOI, ROMANIA, NU MAI AVEM VOIE CA ESTE DORINTA M U E SA NE PUNA IN CAP DEFINITIV? SAU CUM ESTE AIA CU EDUCATIA SEXUALA A COPIIILOR DE LA 0 ANI CARE „DECAT” SI-A SCHIMBAT TITULATURA DA NU SI CONTINUTUL? ESTE BULLSHIT! ACEASTA LEGE ESTE IMPOTRIVA NATURII SI TREBUIE ANULATA DEINDATA! ESTE IN PUTEREA DUMNEAVOASTRA SA „SAPATI” DUPA ADEVAR SI SA NE DESTEPTATI SI PE NOI, CEI CARE VA CITIM. MULTUMIM.

  11. Domnule Călin Marchievici fantastică caractarizare a ce suntem îndemnați și condamnați să venerăm în zilele noastre! “Aceasta este noua religie, cu bazele militare pe post de Sfinți, cu parteneriatul strategic pe post de Dumnezeu, cu anticorupția de-a dreapta Tatălui și estul pe post de satana”.

  12. „Discursul nazist care a dus la al doilea Război Mondial s-a dovedit un drum înfundat. Comunismul, cea mai mare oroare pe care a cunoscut-o omenirea de-a lungul istoriei, la fel. Noi, după 1989, ar fi trebuit să ne întoarcem la punctul din care să o luăm de la capăt. Și nu am luat-o de la capăt, pentru că trăim acum zorii unor ideologii noi și o viziune discutabilă despre lumea în care trăim. Textul (lui Soloviov -n.r.) este mai mult decât actual. Vorbind despre lumea de azi, din 2020, mi-e teamă că este vorba și despre lumea din 2300. Multe se vor schimba, dar nu vom scăpa de morbul utopiilor. (…) Acum trăim într-un sos amestecat, într-o mare confuzie. Utopiile sunt în germinație. Ni se promite un alt comunism, asta este evident! Nu mai poți asuma lumea așa cum este – trebuie mereu să te poziționezi, ca o declarație de intenție, înainte de a face o afirmație. În zilele noastre, orice afirmație pe care o faci despre semenii tăi, față de dragostea de aproapele tău, se poate întoarce împotriva ta. Poți fi oricând catalogat ca rasist sau homofob, chiar dacă nici nu te-ai referit la așa ceva. Nici comunismul nu a atins nivelul ăsta de demență.”, este de părere regizorul Cristi Puiu.

  13. Merci Calin….foarte bun articol. Nu comentez pentru ca ar insemna sa repet ceea ce ai spus tu deja. Doar sa spun ca …pacat ca nu ne putem alatura „grupului de la Visegrad”. Poate ar mai fi de adaugat ca merita sa fim atenti la CHINA . Nu cumva face joc gigantic si este parte la aceasta „religie” ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.