Naşterea Domnului, Crăciunul

Naşterea lui Hristos a fost proorocită de mult, venirea Sa în lume împlinind promisiunea neprețuitului dar oferit de Tatăl Ceresc spre a ne mântui.

„O minune mai nouă decât toate minunile cele de demult. Căci cine a cunoscut să fi născut maică fără de bărbat?”, spune, de asemenea, Sfântul Damaschin.

Pe 25 decembrie (în calendarul gregorian), respectiv 7 ianuarie (în calendarul iulian) celebrăm naşterea Celui aşteptat, Mesia.
Fiul lui Dumnezeu devine Fiul al omului, astfel că mare praznic împărătesc sărbătorim (al treilea după Paşti şi Rusalii) prin părăsirea Sa a Cerului şi aflarea de sălaş într-o iesle, El însuşi devenind Cale pentru noi.

Scriptura aminteşte de „cei trei magi” de la Răsărit, care l-au “aflat pe Prunc înfăşat în iesle”, aşa cum le spusese binevestitorul Gavriil, după ce au fost călăuziţi de o stea, moment care este evocat în prima zi de Crăciun, când copiii merg pe la case şi cântă „Steaua sus răsare…”.

Crezând cu tărie că Acela este Mântuitorul, magii “I s-au închinat şi L-au făcut cunoscut şi I-au adus daruri, 28 de monede din aur, gravate, şi 62 de bucăţi sferice de tămâie şi smirnă.

Aur pentru Iisus Împăratul Cerurilor, tămâie pentru că Mântuitorul S-a jertfit pentru noi „spre miros de bună mireasmă” (Efeseni 5, 2), aceasta fiind chiar lucrarea Sa, şi smirnă pentru că a trecut prin moarte şi a înviat (smirna fiind folosită la înmormântare pentru a întârzia descompunerea trupului).

Închinarea la Hristos simbolizează sfârşitul idolatriei şi chemarea tuturor neamurilor la credinţă, căci magii s-au întors pe altă cale în ţara lor, aşa cum şi noi suntem îndemnaţi s-o apucăm pe drumul ce duce către Rai.

Şi după ce a dat lumii rodul pântecelui său cel binecuvântat Fecioara Maria “singură a slujit Celui dintr-însa şi mai presus de ea, apoi singură L-a înfăşat şi L-a culcat în iesle”.

„(…) Pe când la femeile cele lumeşti, una naşte şi alta înfaşă, iar la Fecioară nu s-a întâmplat astfel (…)aşa că n-a lăsat pe nimeni să se atingă cu mâini necurate de aceea care era cu totul curată.

În Icoana Naşterii Domnului găsim, de altfel, întregul mesaj din Evanghelie, fiind cuprise în detaliu toate elementele biblice, dogmatice, dar şi de tradiţie bisericească.

Apar astfel îngerii care îl slăvesc pe Dumnezeu, raza, muntele şi îngerul care anunţă păstorilor Naşterea, apoi Magii, care aduc daruri, Pruncul Hristos şi Maica Domnului în peşteră sau în iesle, boul, asinul, iar în registrul cel mai de jos Iosif, diavolul deghizat în păstorul Thyrros, moaşele Salomeea şi Zelemi spălând Pruncul.

Sărbătoarea Crăciunului şi-a pierdut însă tot mai mult caracterul spiritual, dar aşa cum spune şi în pastorala sa Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, “numai participând la Sfânta Liturghie şi împărtăşindu-ne cu vrednicie cu Sfintele Taine, sufletul fiecărui credincios devine un tainic Bethleem, în care se naşte, creşte şi Se hrăneşte Pruncul Ceresc.

Şi cum ştim dacă inima se aseamănă cu un Bethleem, că s-a curăţat devenind peştera în care s-a născut Mântuitorul?

“Când încetează să mai vină gândurile rele şi vin numai bune, atunci să ştii că s-a făcut curăţirea, adică ţi s-a curăţit inima ta, peştera ta, transformându-se în Peştera din Bethleem” (Cuviosul Paisie Aghioritul, Epistole, Editura Evanghelismos).

Astfel, în dimineaţa Crăciunului să regăsim atmosfera de bucurie sacră mergând la biserică, având convingerea că e timp şi de expoziţii, şi de târguri de Crăciun, şi de sarmale, tobă, răcituri ş.a., iar din bradul împodobit să nu lipsească Icoana Nașterii Sale, căci Domnul este Pomul Vieții.

Potrivit rânduielilor bisericeşti, Crăciunul este precedat de un post care durează şase săptămâni, iar dezlegarea la bucate de dulce se face nu înaintea Sfintei Liturghii, ci după, când este citită rugăciunea de binecuvântare, pentru ca astfel să sărbătorim un Crăciun în prezenţa lui Iisus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.