Vinetele se numără printre legumele preferate ale românilor. Salata de vinete și zacusca sunt doar două dintre preparatele pe care le-a mâncat orice român măcar o dată.
Există însă și alte rețete pe care le puteți prepara pentru a vă bucura de gustul bun al acestor legume și peste iarnă. Unul dintre ele este un fel de salată cu usturoi care poate fi mâncată simplă sau ca garnitură la preparatele din carne. Aceasta are avantajul că se prepară rapid, în doar câțiva pași. Aveți nevoie de:
Vinetele – 6 kg
Ardei gras roșu – 6-8 bucăți
Ardei iute – 3-4 bucăți
usturoi – 200 g
oțet 9% – o jumătate de cană
ulei- o jumătate de cană
sare – 2 linguri
zahar – 1 pahar
Rețetă pas cu pas
1. Spălați borcanele cu sifon. Sterilizați borcanele, dar și capacele. Spală vinetele și taie cozile.
2. Tăiați vinetele pe lungime și în cruce în 8 bucăți.
3. Presară cu sare (1-2 linguri pline), amestecă și lasă-le să stea două ore. Apoi, clătiți bine.
4. Toarnă apă rece și pune la fiert 5 minute la foc mediu. Scurgeți apoi vinetele de apă.
6. Faceți marinada. Pentru asta, spălați și îndepărtați semințele din ardeiul gras dar și din cel iute.
7. Curățați usturoiul. Treceți ardeii și usturoiul printr-o mașină de tocat carne.
9. Adăugați ulei vegetal, sare, zahăr și oțet și aduceți marinada la fiert.
10. Turnați marinada peste vinete și mai lăsați să fiarbă timp de 5 minute.
12. Puneți vinetele în borcane sterile, rulează-le, răstornă-le și învelește-le până se răcesc.
Gata! Vinetele sunt gata pentru iarnă. Nu sunt necesare condiții speciale de depozitare.