Moţiunea – nişte răi şi nişte fraieri

De mult n-am mai văzut o moţiune care să se reducă la luat în tărbacă şi la atâtea miştouri ieftine. De multă vreme n-am mai văzut PSD-ul, altfel un partid antipatic, gomos şi dispreţuitor, călcând în picioare cu o aşa plăcere nebună un PNL mălăeţ ca şi patronul său spiritual (Klaus Iohannis). Să vină Teodor Atanasiu să spună că Victor Ponta va rămâne în istorie ca ”un obscur om politic” sau că a ratat ultima şansă de a scăpa de eticheta de penibil, de parcă autorul zicerii ar fi cu ceva mai cunoscut şi mai breaz. Mie mi se pare că băşcălia lui Atanasiu e mai degrabă o autoironie decât o glumă bună. Să vină Haşotti şi spună că Alina Gorghiu îi tot cere demisia lui Ponta în speranţa că poate-poate pricepe este ca şi cum i-am spune şi noi de ascunderea bandei PDL în partidul Brătienilor, iar el să ne răspundă cu migraţia sirienilor.

PNL-ul a pus la cale această moţiune în speranţa că îl macină pe Victor Ponta cu al său proces. Un lucru n-au înţeles (sau se fac că nu înţeleg aceiaşi liberali). Că mulţi români socot dosarul premierului ca pe o înscenare, ca pe o cauză contrafăcută, care miroase a ”dres şi împins”. Fraudele de care DNA-ul îl acuză (nespus de mici faţă de altele pe care eu cred că Victor Ponta le-a comis) arată a montaj şi a lucrătură pentru a uşura şi grăbi debarcarea guvernului PSD-UNPR-ALDE.

Victor Ponta nu putea rata o asemenea bătălie atât de prost pregătită. În loc ca moţiunea de cenzură să îl dărâme, ea l-a întărit şi i-a oferit prilejul unei spectaculoase ieşiri din corzi. Probabil că liberalii stau tot timpul cu ochii lipiţi numai de Realitatea TV şi se culcă în gând cu vorbele lui Rareş Bogdan, cel care anunţă din zece în zece minute dezastrul economiei româneşti şi falimentul moral al penalului partid de stânga coborât din securişti şi activişti PCR. Liberalii par să se trezească dimineaţa căutând străzile spre ministerele şi dregătoriile care îi aşteaptă.

Moţiunea de cenzură poate fi socotită un regal de miştocăreală. Şi o bună ocazie de recapitulare a performanţelor guvernului condus de Victor Ponta, mai ales că liberalii n-au avut atâta minte pentru a insista pe capitolele ratate şi compromise, cum ar fi marile privatizări rasolite şi investiţiile stopate. Felul în care Alina Gorghiu şi Vasile Blaga au pregătit momentul politic ne arată cam la ce nivel de performanţă politică au ajuns cei doi. În primul rând, oricâte obrăznicii şi matrapazlâcuri ar comite Victor Ponta, el nu poate fi subiectul unui rechizitoriu făcut de un Vasile Blaga, cotoiul-sforar din spatele alegerilor şi dirijorul, după cum zic unii foşti colegi de guvern, al banilor negri. Alina Gorghiu se cere mereu la microfon ca exemplu de curată şi nevinovată, de fată fără bube legale pe creştetul capului. Legal a lucrat cu Pinalti, legal cu Vlasov, legal cu Atanasiu, legal cu toţi şi cu toate. Or, o simplă comparaţie între ea şi Victor Ponta ne duce la o singură diferenţă categorică: sexul. În rest, aceeaşi profesie, acelaşi tip de afaceri, aceeaşi găunoşenie politică. Ba am putea spune că la ascuţimea limbii (deh, spiritul de mahala nu piere) Victor Ponta o surclasează. Alina Gorghiu a încercat să îşi arate muşchii politici şi a fost minimalizată cu obişnuitele replici în stil Giuleşti. Ea a încercat să vorbească serios, iar PSD-ul i-a răspuns luând totul à la légère. Ba la un moment dat, preşedinta PNL a încercat să ducă moţiunea liberală într-un demers ”care vizează întreaga noastră clasă politică”. Adică şi pe Blaga, şi pe Boagiu, şi pe Oltean, şi pe toţi ceilalţi implicaţi în marea lucrare de jecmănire a României sub conducerea lui Emil Boc, a Elenei Udrea şi a lui Traian Băsescu.

Oricât de multe vulnerabilităţi şi probleme are acum PSD-ul, moţiunea de marţi n-a fost pentru PNL decât o înfrângere la limita ridicolului. Ne-a arătat că se bazează doar pe fălcile lui Vasile Blaga şi pe zulufii Alinei Gorghiu. Iar cei care se pretind tunurile grele (Atanasiu, Haşotti, Orban) nu mai fac gaură nici în macaroană. Dar cea mai simplă concluzie în ce priveşte PNL-ul vine de la faptul că românii nu par să fi uitat dezastrul provocat de PDL. De-aia n-au venit la miting, de-aia nici Cel De Sus nu le-a purtat noroc.

Şi încă un lucru. PNL-ul şi-a pus toate speranţele în trădări, în evadări din PSD şi UNPR, în negocieri şi cumpărări de oameni peste care să toarne declaraţii televizate. De programul politic au uitat. În fapt, el nu conţine nimic tentant şi mobilizator şi nici o ofertă inteligentă, care să strângă populaţia în preajmă-i.

Şi când atacă, PNL-ul arată cam pe unde este şi ce se alege de el.

Zice şi scrie toate acestea un observator care n-a iubit niciodată PSD-ul şi căruia nu-i pasă încotro îi duc pe unii trufia şi iluzia de putere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.