A cui este afacerea „detectoarelor” de bombe?

Cine şi-ar fi închipuit că, doar răsfoind Dosarul Elodia, poţi să descoperi una dintre cele mai oneroase afaceri ale Guvernelor trecute? Iată, însă, că articolul nostru de ieri, referitor la afacerea „detectoarelor” de bombe, în care sînt implicate cîteva ministere importante, precum şi instituţii speciale ale statului, scoate la iveală preocuparea de căpătîi a unor autorităţi de a scoate bani din piatră seacă în numele unor interese obscure ce trebuie să fie urgent clarificate.

Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Justiţiei, Ministerul de Interne, Serviciul de Protecţie şi Pază, chiar Preşedinţia României sînt obligate să dezamorseze bomba acestor cutiuţe de plastic, produse cu 250 de dolari, pe care le-au achiziţionat cu zeci de mii de euro, mai ales că, în afara căutărior inutile din ţară, „aparatele” astea au fost folosite în teatrele de război unde România este angajată. Acolo, soldaţilor români li s-a spus că pot fi apăraţi de minele inamice cu ajutorul acestor jucării produse de Jim McCormick sau Stelian Ilie, viaţa lor find pusă în pericol cu bună ştiinţă de cei care se mulţumeau de primirea unui comision gras.

Datele care au apărut pînă acum în acest scandal arată că toată escrocheria pusă la cale de Jim McCormick nu putea să ajungă la o asemenea amploare decît cu complicitatea unor înalţi demnitari din ţările unde erau distribuite aceste mecanisme inutile!

Cînd primii soldaţi americani au sărit în aer, considerîndu-se protejaţi de „detectoarele” lui McCormick, a început ancheta care a scos la iveală complicităţi incredibile şi care au făcut ca guvernele unor ţări să se constituie părţi în procesul aflat acum în derulare.

Numai în România, pe acest scandal, s-a pus batista pe ţambal după ce presa a descoperit că şi autorităţile noastre erau implicate atît în fabricarea, cît şi în comercializarea acelor dispozitive ridicole! Mai mult, aşa cum am demonstrat în articolul de ieri din cotidianul.ro, aceste „detectoare” sînt încă folosite, de pildă, în anchetele oficiale ale Parchetului General!

Sumele plătite de Guvernul României, prin ministerele şi instituţiile din subordinea sa, rămîn încă la nivelul speculaţiilor şi măcar acum ar fi momentul ca vălul tăcerii să fie dat la o parte.

În afară de demersul nostru jurnalistic, ar trebui ca Parlamentul să ceară acestor instituţii implicate în scandalul „detectoarelor” să pună la dispoziţia sa şi a opiniei publice toate datele acestor achiziţii, în aşa fel încît să fie demarată şi la noi o anchetă de proporţii, care să ne protejeze de eventualele acuzaţii ce ar putea să vină din afară.

În acest sens, solicităm instituţiilor amintite mai sus să comunice oficial toate datele privind achiziţia „aparatelor”, cine a dispus cumpărarea lor, ce expertize au condus la omologarea acestora, ce preţ s-a plătit şi care a fost procedura de selectare a furnizorului etc.

Ştim că unele persoane care conduceau instituţiile implicate în acest scandal deţin, în continuare, funcţii importante în stat, cu alte cuvinte există premizele ascunderii datelor sub spectrul secretului de stat sau de serviciu. De bunăvoie, nimeni nu va dori să pună pe masă toate informaţiile menite să elucideze „cazul detectoarelor”, întrucît cele cîteva zeci de milioane de euro aruncate pe apa sîmbetei ar putea duce la condamnări grele!

Cineva trebuie să ia, totuşi, taurul de coarne, măcar pentru a-i scoate din prim-planul vieţii publice pe cei care au pus la cale implicarea ţării într-un scandal care pune România într-o situaţie atît de dificilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.