A fost lansat volumul „România la sfârşitul Războiului Rece”

În cadrul programului „Cartea lunii la MAE”, a fost lansat marţi, 20 noiembrie 2012, volumul diplomatului de carieră Mihail Dobre, ”România la sfârşitul Războiului Rece. Statut geopolitic şi opţiuni de securitate” (Editura Enciclopedică).

La eveniment au participat secretarul de stat conf. univ. Dan Petre , prof. univ. Constantin Buşe. prof. univ. George Potra, prof. univ. Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, prof. univ. Constantin Hlihor, prof. univ. Adrian Pop şi prof. univ. Valentin Stan. Au fost de faţă demnitari, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale comunităţii academice şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Secretarul de stat Dan Petre a arătat că demersul autorului este foarte important, întrucât se întoarce la „focul viu al istoriei”, prin demersuri de analiză, sinteză şi perspectivă. „Autorul reuşeşte o analiză critică şi foarte documentată a momentului luptei României de a-şi defini locul şi rolul într-o nouă realitate geopolitică: gestiunea ieşirii din bipolarism, destrămarea Pactului de la Varşovia şi eforturile României de a ieşi din zona gri şi care au culminat, din punct de vedere politico-strategic, cu momentul aderării la NATO şi intrarea în UE. Este un volum interesant pentru tânăra generaţie (…), reprezintă un important efort de sinteză, care a rezultat într-o lucrare densă şi exhaustivă, o excelentă carte de autor istoric”, a declarat secretarul de stat.

Apreciată de invitaţi drept „manual de diplomaţie” sau „hartă a devenirii României după 1990”, lucrarea îşi propune să abordeze locul şi rolul României în sfera relaţiilor internaţionale, în timpul şi la sfârşitul Războiului Rece. Îmbinând analiza istorică cu studiile de securitate, lucrarea realizează o fină analiză a elementelor specifice ce defineau statutul geopolitic al României la sfârşitul bipolarismului, după cum şi a schimbărilor produse de noua configuraţie internaţională post-1989. Un loc semnificativ în structura lucrării îl ocupă analiza eforturilor politico-diplomatice ale României post-comuniste de reconfigurare a rolului statului român în noul context geopolitic, iar în acest sens sunt reconstituite opţiunile strategice realizate şi paşii întreprinşi de autorităţile de la Bucureşti până la asumarea deplină şi fermă, în 1993, a obiectivului de aderare la structurile instituţionale ale Europei occidentale ca formă de satisfacere a intereselor de securitate ale României.

Lucrarea ”România la sfârşitul Războiului Rece. Statut geopolitic şi opţiuni de securitate” se întemeiază pe materiale inedite şi fonduri documentare edite, provenind din arhive române şi străine, pe documente oficiale cu caracter naţional sau internaţional şi pe o literatură de specialitate substanţială şi adusă la zi în ceea ce priveşte cercetarea problematicii în speţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.