Academia Română recunoaşte că a greşit cu cuvântul „jidan” în DEX şi îl va schimba

Academia Română va modifica definiţia cuvântului „jidan” în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX) pentru a fi limpede că acest cuvânt este peiorativ, scriu „Washington Post” şi „New York Times”, două zile după ce Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a solicitat schimbarea definiţiei în dicţionar astfel încât să reiasă clar că termenul are conotaţie antisemită. Ştirea a fost preluată, printre altele, de „The New York Times”, „The Washington Post”, „Forbes”, „The Seattle Intelligencer”, Yahoo! News şi Fox News şi a făcut valuri în Statele Unite, provocând o reacţie din partea Anti-Defamation League şi a altor grupuri din America.

Academia Română a trimis miercuri o scrisoare la Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, declarând că cuvântul „jidan” ar trebui descris ca peiorativ, scrie Associated Press. Conform DEX, termenul este folosit într-un sens „familiar”, dar omite faptul că are o conotaţie antisemită, adaugă agenţia americană. În scrisoarea Academiei se spune: „Vom face tot ce putem pentru a face o corecţie imediată şi permanentă în definiţia cuvântului”.

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului a protestat faţă de utilizarea cuvântului, spunând că a fost „auzit de evrei atunci când aceştia au fost urcaţi în trenurile morţii”, referindu-se la masacrarea a sute de mii de evrei români în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Mai devreme, directorul Centrului, Maximilian Katz, a acuzat Academia Română că „a luat o expresie profund antisemită şi a transformat-o într-un cuvânt legitim”, a declarat el într-un interviu pentru Associated Press

Dicţionarul explică faptul că termenul este utilizat într-un sens „familiar”, dar omite că este antisemit. Conform scrisorii de două pagini trimise la Academia Română, acest cuvânt „este infectat de rasism, de ură, de antisemitism şi incită la violenţa împotriva lor”. În esenţă, se spune că este un cuvânt interzis de lege, deoarece se încadrează în conformitate cu o lege privind interzicerea simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Încălcarea legii se pedepseşte cu amenzi şi închisoare.

Katz a declarat că grupul a văzut o creştere a antisemitismului în publicaţii online în limba română. „Asistăm la o creştere drastică online a numărului de tentative de a-i învinui pe evrei pentru criza economică”, a spus el.

Un număr de 280.000 de evrei şi 11.000 de romi au fost ucişi în timpul regimului dictatorial al mareşalului Ion Antonescu, din al Doilea Război Mondial.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.