Adaosul comercial la produsele româneşti. Poate ministrul agriculturii?

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale intenţionează să elaboreze un proiect de act normativ conform căruia adaosul comercial al retailerilor pentru produsele româneşti să nu depăşească 20%, a declarat, vineri, ministrul de resort, Florin Barbu.

„Până pe 31 decembrie, Ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial a fost transpusă de către Parlament în lege. Este în derulare în momentul de faţă un proiect legislativ prin care, împreună cu colegii mei de la Ministerul Agriculturii, vrem ca toate produsele agroalimentare care sunt procesate în România să aibă un adaos comercial corect. Nu mai vrem ca pe rafturile retailerilor din România adaosul comercial la produsele româneşti să depăşească 20%. Astfel, produsele româneşti să aibă adaos comercial limitat până în 20%, iar la produsele care vin din import retailerii să pună orice adaos comercial doresc. Pentru că în momentul de faţă, dacă facem o analiză, şi am făcut această analiză, produsele agroalimentare româneşti au adaos comercial mai mare decât produsele care vin din import în magazinele de retail”, a explicat ministrul Agriculturii.

El a subliniat că, în 2023 şi 2024, de când există plafonarea adaosului comercial, produsele s-au ieftinit cu procente între 8% şi peste 28%.

„Dacă ne raportăm la anul 2022, indicele preţurilor de consum de la INS arată faptul că produsele erau mai scumpe cu 30% faţă de anul 2023, când am avut plafonare de adaos comercial”, a spus Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a vizitat vineri, alături de managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliţiei PSD-PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, târgul de promovare a produselor româneşti din curtea MADR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Sortimentul de carne cumparat i-a „scazut” pretul de la 29,9 lei la 32 de lei, dar nu ma supar, malaiul grisat/extra Bo… care-mi place tot 4,5 lei/kg este si nu-l comercializeaza decat un supermarket, dar bine ca se mai gaseste. pretul la pui vopsiti de PSD nu s-a modificat, atunci despre ce scaderi vorbeste?

  2. Mai usurel cu laudele pt. puiului romanesc. Este la fel de ”bun” ca si rosiile. Pline de E-uri, respectiv pesticide. Ba, intr-o perioada, tot prin presa, vedeam destul de des stiri cum ca nici Salmonela nu era straina de carnea de pasare. Intai sa cumepere pui din magazine, sa nu-si mai dea cu parerea pe de rost.

  3. Mai usurel cu laudele pt. puiului romanesc. Este la fel de ”bun” ca si rosiile. Pline de E-uri, respectiv pesticide. Ba, intr-o perioada, tot prin presa, vedeam destul de des stiri cum ca nici Salmonela nu era straina de carnea de pasare. Intai sa cumepere pui din magazine, sa nu-si mai dea cu parerea pe de rost. Acest domn Andrusca.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.