Admiterea la facultate, doar prin examen sau pe baza mediei de la bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Cătălin Baba, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că admiterea la facultăţi se va face printr-un examen scris sau pe baza mediilor de la bacalaureat, fără să mai fie luate în considerare mediile din liceu. Decizia a fost luată printr-un ordin al ministrului publicat pe 13 martie în Monitorul Oficial.

„Universităţile pot să opteze fie pentru probele scrise, clasicul examen de admitere, şi noi încurajăm cele mai bune universităţi să ia decizii pentru introducerea unor probe scrise, pe de altă parte, în situaţia în care anul trecut bacalaureatul a fost unul riguros, în care şi anul acesta ministerul se va angaja că va păstra aceeaşi rigoare, considerăm că universităţile se pot baza şi pe notele sau media generală obţinută la bacalaureat. (…) În conformitate cu autonomia universitară şi lăsând la latitudinea universităţilor să-şi ia deciziile, ministerul spune că admiterea se poate face fie prin examene scrise, probe orale, fie pe baza mediilor de la bacalaureat. Ordinul despre care am vorbit interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studii, deoarece s-a constatat că există diferenţe mari între licee”, a declarat ministrul Educaţiei.

Ministrul a recunoscut faptul că există licee unde elevii pot obţine mai uşor note mari.
„Da, ministerul recunoaşte că există diferenţe între licee, că există licee foarte bune, unde este greu să obţii pe parcursul anilor o medie de 9,50, după cum ministerul recunoaşte că există şi licee unde se obţine mai uşor o medie de 9,50”, a afirmat Cătălin Baba.

Ordinul mai prevede şi faptul că elevii nu vor mai putea urma concomitent mai mult de două specializări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.