Tinerii transnistreni, înrolaţi cu forţa în grupări paramilitare

Începând de pe 1 aprilie, tinerii din Transnistria vor fi „citați” și „înrolați” în pretinsa „armată transnistreană”. Aceștia, contrar Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale, vor fi obligați să depună „jurământ” unui regim anticonstituțional, se arata intr-0 declaratie a Promo-LEX, citat de Jurnal.md.

„Tinerii, care evită „înrolarea” în aceste structuri sunt anunțați în căutare, sechestrați de la posturile de control, condamnați la închisoare de până la 2 ani sau sancționați cu amenzi de până la 600 $ SUA. În aceeași situație sunt și persoanele care, din convingeri religioase, pacifiste, umanitare, etice, morale sau din alte motive similare nu pot îndeplini serviciul militar. Odată „înrolați” în așa numita armată, tinerii sunt supuşi unor tratamente inumane şi degradante, torturii și muncii forţate. Au fost înregistrate la fel şi cazuri de deces, maltratări, abuzuri și escrocherii”, se spune într-o declarație a Promo-LEX.

Într-un recent interviu pentru Europa Liberă, Andrei Safonov, preşedintele Asociaţiei politologilor din Transnistria, sugera că Rusia poate crea a o bază militară în Transnistria, dincolo de actuala prezenţă a aşa-ziselor trupe de menţinere a păcii.

“Relaţiile Moscovei cu occidentul astăzi sunt departe de a fi ideale, cu atât mai mult că în lume miroase a praf de puşcă şi nu este exclus un conflict militar de proporţii. De aceea, indiferent de formalităţile scrise cum ar fi acordurile de la Istanbul, fiecare parte încearcă acum să-şi creeze în lume cât mai multe puncte de bază sau puncte de sprijin. Rusia nu are atât de multe asemenea puncte, de aceea ea se va ţine de acelea pe care le are deja: e vorba de Abhazia, Osetia de Sud, Armenia, Belarus şi Transnistria. Sigur că atunci când lumea se mişcă spre o confruntare de proporţii, – unele conflicte deja s-au încheiat, în Libia, unde Rusia a pierdut un punct de sprijin, acum şi Siria se zbate în agonia războiului civil, este posibil un război cu Iranul pe care-l vor purta Israelul şi americanii, – toate acestea desigur că nu ajută la reamintirea şi îndeplinirea înţelegerilor anterioare, mai ales că ele au fost semnate pe vremea lui Boris Elţin, a cărui politică, astăzi, oficial şi de facto, Moscova o respinge”, spunea Safonov.

O asemenea evoluţie este foarte posibilă, având în vedere numirea de către Kremlin ca reprezentant special pentru Transnistria a lui Dmitri Rogozin.

Analistul moldovean Nicolae Negru face o comparaţie între politica Moscovei faţă de republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, a caror independenţă a fost recunoscută de Moscova, şi Transnistria, observând că numirea lui Rogozin poate anunţa o evoluţie similara celei din Georgia.

“Reprezentant special pentru Osetia de Sud e numit conducătorul Osetiei de Nord Taimuraz Mamsurov, iar pentru Abhazia – guvernatorul ţinutului Krasnodar, Aleksandr Tkaciov. Cu alte cuvinte, în republicile transcaucaziene Rusia se bazează pe doi demnitari provinciali care nu fac parte din eşalonul de vârf al puterii centrale. Altfel stau lucrurile cu Republica Moldova. Dmitri Rogozin este vicepremier însărcinat cu problemele complexului militar-industrial, membru al guvernului rus de cel mai înalt rang. Dmitri Rogozin este vicepremier însărcinat cu problemele complexului militar-industrial. Ca să nu mai spun că, dincolo de toate, el e unul dintre iacobinii naţionalismului velikorus”, scrie Nicolae Negru pentru Jurnal.md.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.