Adrian Severin: O provocare disperată a unui premier în degringoladă

O provocare disperată a unui premier în degringoladă. O navă a flotei militare britanice a intrat zilele acestea în apele teritoriale ale Crimeii, pe care Guvernul Majestății sale o consideră ca făcând parte din teritoriul Ucrainei, iar nu al Rusiei.

Flota și aviația rusă au reacționat energic și au pus pe fugă musafirul nepoftit. Nu știm ce armament avea acesta în dotare, dar la bord se aflau (oare de ce?) și jurnaliști ai BBC care au filmat cum rușii trăgeau în britanici (de fapt erau focuri de avertisment) la ceea ce pare a fi izbucnirea unui alt război al Crimeii”.

Să fi fost oare o încercare de a testa hotărârea Rusiei de a nu admite trecerea liniei roșii trasate în chestiunea Crimeii? Greu de crezut. Este știut deja că Rusia nu poate fi forțată să renunțe la Crimeea decât, cel mult, printr-un război adevărat, iar nu prin înțepături de țânțar. Și cine ar fi, oare, nebunul care să moară pentru Ucraina?

Orice ar fi fost, ce căutau acolo ziariștii? De obicei aceștia sunt invitați pentru a asista la un spectacol dinainte pus în scenă sau a coopera la o provocare.

Așadar despre asta este vorba. Este doar provocarea încercată de un stat rămas pe dinafara negocierilor cu Rusia, care vrea să fie băgat din nou în seamă de vechii aliați, dar nu are nimic de oferit decât crize artificiale de natură a strica negocierile celorlalți.

Sub conducerea unui prim ministru excentric, devastată de propria-i neputință în lupta cu pandemia Covid 19, umilită de europenii de pe continent, abandonată de SUA, Marea Britanie își zice, probabil, că dacă nu are jucării cu care să atragă Rusia într-un joc bilateral, cel puțin să strice jocurile celorlalți, inventând un act de război în Marea Neagră, când, de fapt, problemele sale grave sunt acum în Marea Irlandei.

De astă dată încercarea a eșuat, iar ministerul britanic al apărării a putut nega apariția vreunui incident, profitând doar de ocazie ca să reitereze dezacordul său față de anexarea Crimeii. Ce s-ar fi întâmplat însă dacă din greșeală, un proiectil rus ar fi scufundat nava britanică?

Dacă evenimentul ar putea fi considerat a fi avut loc în apele teritoriale ruse, înseamnă că reacția militară a Rusiei a fost corectă, inițiativa imprudentă a aparținut Marii Britanii iar NATO nu poate considera luarea la țintă a navei britanice cu pricina ca un atac împotriva unuia din membrii săi și deci ca un casus foederis.

În schimb, dacă, anexarea nefiind recunoscută de membrii NATO, evenimentul ar fi calificat ca petrecut în apele ucrainene, acțiunea armatei ruse ar fi putut fi privită, în contextul art 5 din Tratatul de la Washington, ca atac asupra tuturor membrilor NATO și ar fi impus reacția lor solidară. Or, numai o confruntare militară NATO-Rusia ne mai lipsea.

Deocamdată, Marea Britanie, agentul provocator, a negat atacul. Așa că NATO nu are de ce riposta. Altminteri, lipsa ripostei, echivalează cu recunoașterea faptului că incidentul a avut loc în apele teritoriale rusești, iar nu ucrainene, ceea ce ar reprezenta admiterea implicită a anexării Crimeii.

În condițiile în care Londra neagă evidența (probabil și în urma unor “asigurări” venite din câteva capitale semnificative, cum că nu poate conta pe solidaritatea membrilor NATO, altminteri garantată la recentul Summit de Președintele Biden) aventura britanică s-a terminat în ridicol.

Dacă nu ar fi negat, NATO ar fi fost obligată fie să recunoască (implicit) anexarea Crimeii, fie să încalce obligația de solidaritate prevăzută de tratatul alianței nord atlantice, fie să escaladeze o confruntare militară cu Rusia. Ceea ce, cu referire la ipoteza din urmă, mai ales după întâlnirea Biden-Putin de la Geneva, precum și în perspectiva eventualei întâlniri a UE cu Președintele Rusiei, dorită oficial atât de Angela Merkel, cât și de Emmanuel Macron, pe cele două maluri ale Atlanticului nimeni nu o dorește.

Astfel, dacă în trecut rușii și nu numai ei au fost acuzați de fapte pe care nu le-au comis, este pentru prima dată în istorie când unul dintre criticii lor jurați încearcă să ascundă ceea ce ei au făcut. Oare de ce?

Acum se pare că vom scăpa de necaz. În viitor, însă, lucrurile ar putea sta altfel. Să nu ne jucăm, deci, cu focul! Nebunii care ne conduc trebuie opriți!

Desigur, guvernul britanic este liber să nu recunoască anexarea Crimeii de către Rusia și să considere că aceasta este teritoriu ucrainean, așa cum în trecut nu a recunoscut nici naționalizarea Suezului. Asta nu înseamnă, însă, să arunce omenirea și, în special NATO, în război, fără acordul aliaților săi și fără ca aceștia să aibă un interes vital într-un asemenea demers.

În 1956, eșecul necugetatei intervenții a Marii Britanii în războiul israelo-egiptean de pe Canalul de Suez, dezavuată și stopată, atunci, de SUA, a dus la demisia primului ministru Anthony Eden. Eșecul provocării din apele Crimeii ar justifica un gest similar din partea premierului Boris Johnson. Ar fi minima garanție că un alt asemenea glonț nu va trece prea curând iarăși pe lângă urechea NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17

42 de Comentarii

 1. Excelenta analiza d-le Severin ! Felicitari !
  Nici un joian sau userit nu vor intelege insa !

 2. Crimeea nu este a rusilor, in schimb … Irlanda de Nord, Tara Galilor, Scotia, insulele Malvine, Bermuda, Gibraltar, Sf. Elena, Montserrat etc etc sunt britanice inca din … antichitate !!

 3. Dl Severin are capacitatea si informatia care lipseste foarte multor „politologi”si „strategi”de duzina de pe malurile Dambovitei
  UK vrea sa nu fie uitata dupa Brexit,ca un culturist trecut de 70 de ani, care-si mai incordeaza musculatura flescaita pe la vreun concurs de cartier!Rusia avea dreptul sa si scufunde harbul britanic cu sacalii BBC cu tot!Sa va amintiti de BBCistul care a filmat „comertul cu arme din Balcani sustinut de Romania”o facatura de documentar batjocura,sau cand a venit alt BBCist la pont fix pe la Bistrita sa filmeze „exploatarea copiilor minori in Romania”de fapt la o familie de tras-impinsi , cu neamuri la munca in UK,de unde s-a aranjat facatura, fetita cuplului punea margele pe o ata:)))
  Pacat ca nu ne putem kaka in gura lor in direct si la o ora de varf , BBC trece sub tacere genocidul dovedit al autohtonilor in Canada (au fost „descoperite”cimitire intregi de copilasi ucisi de autoritatile canadiene acum vreo 70 de ani)dar se agita cu genocidul inchipuit al uigurilor musulmani ,fapt dezmintit si de Pakistan care se invecineaza cu zona uigura din China si stie cam tot despre musulmanii chinezi

 4. Jos palaria, o analiza perfecta a d-lui Severin. Din pacate imbecilii nu pot sa digere mental analiza.

 5. BA,BA,IOANE RUMANULE DE 2500 ANI,CU ZANGE NOBIL DE GREC-LATIN-ROMAN.AI O CIVILIZATIE GRECO-LATINA-DACA. PLINA DE UMANISM,ARTA,FILOZOFIE,-vezi,arhitectura,sculptura,pictura,filozofie,istorie,muzica,sport…
  CE DRACUL CAUTA ANIMALELE ASTEA SALBATICE CRIMINALE-vezi,ala,sanchispeare cu piese numai cu crime si incesturi-CU PORECLA SATANISTA INGLIEJII SALBATICI.SEFII LOR DE GASCA HRAPAREATA..plinti,zbaroni,carto
  fori,spanac,stir,ragaieli,plintese de zarzavat,puturosi si curvari-AU NENOROCIT PLANETA ALBASTRA.
  AU OMORAT CIVILIZATIA NOASTRA GRECO-LATINA-ROMANA-DACA.SEFII LOR DE COTET,AU MOACE SADICE.LINCON,BUSH
  TROMPA,BIDEU,BOUJONZON-ROSUL SATANEI,SI ALTI CLOSETARI GAUNOSI..PROVOACA MAICA RUSIE.RUSIA SARACA,MEREU
  A FOST ATACATA DE..SALBATICII TURCI,CRIMINALII NABULION,GHITLER,TRUMAN,MARSHAL SI ALTI DERBEDEI MORTI
  DUPA SANGE NEVINOVAT.
  BRAVO DOMNULE ROMAN-DAC.ASTA-I ADEVARUL.ATI SCRIS MINUNAT.
  SA PLECE NENOROCITII DIN MAREA NEAGRA.NU-I A LOR.

 6. DOMNULUI CU PAIULBARNA.
  MAI AGAUGATI INCA 45 DE COLONII DIN ARICA,ASIA,TOATE CU LIMBA OFICIALA..inglejiiiaaa. criminala
  IN TOATE ECHIPELE DE SPORT AU 50.% NEGRI.DE FAPT SUNT SCLVII LOR DE 800 ANI.
  SICTIR INGLIJJIII SALBATIAC CU REGELE LEARE SI SANCHI-SPEARE,MAZGALITORUL DE CRIME SI MORT

 7. Articol pur speculativ.

  Similitudinile cu Criza Suezului sunt doar în mintea autorului.

  „Analiza” e pusă în scena printr-o înșiruire de speculații forțate, fără nicio legătură cu realitatea.

 8. Numai Catalin Serban in Romania Libera de azi mai practica astfel de manipulare ordinara, precum cea a puscariasului care ne-a cedat definitiv Bucovina de Nord si Herta. In Rromanika Svoboda, apare doar versiunea ruseasca, fara vreun drept de replica al Marii Britanii sau vreo versiune a vreunui ziarist, eventual independent, de parca ziarul ar fi de productie si cu subventionare ruseasca, cu sediul la Maskva. Eu inteleg supararea puscariasului care si-a pierdut ciubucul vietii din cauza unor jurnalisti britanici, care l-au trimis si afara din Parlamentul European, si afara din politica romaneasca, ba chiar si-n parnaie. Noroc ca i-a mai ramas pensia speciala si Cotidianul, ca sa-si mai aduca cineva aminte de el. By the way, a recunoscut cumva Romania apartenenta Crimeei de dupa raptul rusesc, ca s-o sustina politicianul acesta sovietic, nerusinat, in halul acesta?

 9. Zise un fost puscarias ce se da si profesor. Ba lache, intr-o tara civilizata o lichea ca tine s-ar fi retras cu demnitate. Dar ma linistesc,aici s-au adunat toate lichelele,presa nistorescului.

 10. De data asta, ma te ca sunteti un pic prea optimist, dle Severin.
  Sa vedem ce ni se spune dupa intalnirea ce o pregatesc sefii europeni cu Putin. Si sa vedem ce se intampla cu marele exercitiu militar din Marea Neagra care urmeaza sa inceapa pe 28 iunie cu participare masiva a 32 de state. Eveniment la care Putin a protestat repetat, cerand suspendarea lui.
  https://www.c6f.navy.mil/Press-Room/News/News-Display/Article/2664158/us-sixth-fleet-announces-sea-breeze-2021-participation/
  De fapt, se pare ca misiunea britanica la Marea Neagra facea parte dintr-un program, niste exercitii cu militarii ukraineni.
  Din presa:
  „The dispute occurred as Russia steps up pressure on NATO to cancel the Sea Breeze military exercises due to begin in the Black Sea region Monday. A record 32 nations are scheduled to participate, according to the Sixth Fleet public affairs office.
  The Defender had recently been in Odessa, where British officials signed an agreement to boost Ukraine’s naval capacity and British and Ukraine forces took part in exercises described as involving firefighting and damage control.”

 11. Daca Ghandi nu era un om înțelept bănuiesc ca si in ziua de astăzi India ar fi fost colonie britanica.
  Marea Britanie este un stat colonial si nu poate vorbi despre anexarea unor teritorii . Ucraina nu exista ca Stat pe vremea când Crimeea aparținea Rusiei

 12. Iar s_a înscris la cuvânt și se da în stamba prof.dr. SEVERIN ȘPAGA! UN

 13. BBC – al carei jurnalist era la bordul navei britanice – a publicat o inregistrare… E limpede ca britanicii stiau unde sunt… dupa Brexit… e greu… dau si ei tarcoale pe unde cred ca e ceva de insfacat… incercau sa se faca utili… Numai ca sunt pe sensul opus celui in care merge restul lumii… Boris Johnson se inspira poate din Tony Blair…!? Irakul insa nu dispunea de resursele Rusiei… Bine ca Rusia are nervii tari… Boris Johnson poate prezanta scuzele sau demisia…

 14. Jurca Si Rusia cum s-a format tovarase? Ce ar fi ca fiecare stat anexat pe vremea tarilor sa-si ceara independenta? Esti tu pro rus dar dupa logica ta Crimeea nu trebuie sa apartina nici Rusiei. In istoria moderna, ceea ce a facut Putin se numeste anexare ilegala. Ei inca gandesc cu sute de ani in urma. Si crede-ma, Anglia nu este Ukraina. Rusii doar au mimat ceva. Nu se pun britanicii cu prostii. Daca era ceva real,se rahau pe ei rusii. Dar voi nu vedeti decat „maretia” Rusiei.

 15. Aventuri la Marea Neagra Are pe naiba. Putin este disperat. Crezi ca isi permite sa faca vreo greseala? Va dat Severin avant? Nu intrati in capcana lui, nu fiti fraieri. El are o rafuiala personala fata de Anglia. L-au ejaculat din UE

 16. Avem asa : un fost parlamentar la Strasbourg , adică acest Severin , este prins împreuna cu alți doi colegi cerând șpagă de la niște jurnaliști deghizați in căutători de lobby pe bani . Nu urmează exemplul colegilor sa își depună demisia de onoare, pentru ca un parlamentar UE câștiga bine totuși iar Severin și onoarea sunt doua lucuri total paralele.
  Pentru solicitarea de șpagă găsește in schimb in tot felul de argumente specifice “ dacă toată lumea fura înseamnă ca nimeni nu fura” etc .
  Se termina si salariul de la UE iar Severin rămas fără coledzi, trece in barca rusofila – adică de partea unei tari fruntașe in amputarea teritorială a României de vreo 200 de ani încoace.
  Si găsește media plătită probabil tot de la Moscova, dispusă sa-ii publice prostiile. .. și angajații de serviciu ai Sputnik ca sa îl laude

 17. Un articol documentat și centrat pe subiect. Mulțumesc D-le Severin !

 18. ba rat de porc si pe aci iti debitezi tembelismele ?
  ba rat de porc,F.Rusa poate sa stearga sua de pe pamant in 30 min,nu un kkt ca anglia.
  du-te ca te asteapta marga sa-i rami in kur cu ratul.

 19. Dreptul la opinie exista… Treba lui Severin cu justitia nu reprezinta subiectul dezbatut aici. Si nici daca cineva este sau nu partizanul cuiva… Crimeaa a avut loc un referendum … si inainte a fost tot a rusilor…. Crimeea a fost cedata voluntar de rusi atata vreme cat Ucraina nu era un stat neprietenos… IN CODUL CIVIL EXISTA PREVEDERI CARE SPUN CA DONATIILE SE POT REVOCA, IN ANUMITE CONDITII… COMPORTAMENT INADECVAT FATA DE DONATOR…. NU ? IN SITUATIA IUGOSLAVIEI…. „British parliamentary committee admits NATO bombing of Yugoslavia was illegal” https://www.wsws.org/en/articles/2000/06/kos1-j14.html Oare Romania va plati despagubiri alaturi de NATO daca Serbia castiga in Instanta….!???

 20. 12.59 Esti foarte inteligent tovarase. Nu stii sa-ti stapanesti frustrarile ? Esti slab omule, esti slab.Vrei sa faci galerie sa urli, te invit.

 21. Sunt pe aici niste indivizi agresivi, marginiti si infantili care se straduiesc sa ne convinga sa nu citim aia sau ailalta pentru ca pe ei ii ofenseaza informatia si ca atare ar trebui sa ne ofenseze si pe noi. O opinie personala se formeaza consultand informatia din mai multe unghiuri, comparand, incrucisand fluxuri diferite ca nuante si ton. Poate ar fi mai bine sa fugiti, sa va ascundeti in poala la mami si sa plangeti pe acolo cu sughituri.

 22. Tov.nostru care inca pupa poala tov.Lenin, si inca asteapta sa vina poporul eliberator, mai ales ca prin Decret nr.1 a creat poporul „ales”de prim secretari PCUS, pres. de sindicat, colhoz,etc… Ei erau cei care omor-au ostashul crestin sau pune-au bombe in Parlamentul nostru ca la Odessa. Nu au vrut sa fie onesti cu noi plecind in tara lor, si nu vor decit sa ne distruga pina la capat, asa cum a actionat si rromul bolshevic ex.fenomen Pitesti prin aducerea Minerilor, sau alti alogeni de ai lor. Tov.Putin ce presera floricele la tov.Stalin cu ocazia Marelui Macel Khazar contra creshtinilor, numit Pobeda impreuna cu amicul sau Bibiku, nu cred ca mai poate sa mai faca ceva pentru el. Nu este nici un fel de recunostinta fata de tara care a scapat pe ai lui de Furnalul sau Guulagul bolshevic, sperind ca de data asta sa faca un Ghiseft in ruble…
  O zi buna.
  Con

 23. Nu am avut stiinta despre planificarea unor exercitii militare comune anglo-ucrainiene, dar daca e adevarat, atunci si acest fapt trebuia cunoscut de un ins cu state vechi in relatiile cu Uniunea Spovietica, azi Uniunea Sovietelor de Capitalisti Comintern… Cunoscand acest detaliu, un individ indiferent ca e prosovietic sau nu trebuia sa priceapa ratiunea PREZENTEI JUENALISTILOR…Deasemenea, prezenta navei de razboi britanice in apele teritoriale ucrainiene pe care sovieticii lui Rasputin le considera…sovietice, era indreptatita si in acest spirit riposta sovietica e dea dreptul condamnabila, avand aspectul unei declaratii de razboi!!! Nava britanica s-a retras TOCMAI PENTRU A EVITA UN
  RAZBOI in urma PROVOCARII SOVIETICE!!! Rasputinica poate comite orice incalcare a DREPTULUI INTERNATIONAL, fara sa le
  trezeasca nelinisti PROSOVIETICILOR ETERNI ca PROVOACA UN RAZBOI MONDIAL!!!Am admirat alte analize si le-am acordat un gir cu atat mai pretios cu cat o faceam din postura unui adversar ideologic, dar „analiza” de mai sus este insidioasa pana la insolenta, chiar fiind o „opinie personala”… In cadrul Comintern deviationistii isi recunosteau, de obicei plini de manie fatza de ei insisi, incalcarea OMERTEI REVOLUTIONARE si se angajau…analitico-ideologic ca nu o vor mai incalca, in speranta reabilitarii!!! In majoritatea cazurilor erau reintegrati! Dar despre ce vorbesc, Cominternul
  in mintile trogloditilor sekurici nu mai exista, e doar o STAFIE, precum a postulat teroristul ideologic si practic, Marx in „Manifestul Partidului Comunist”…O STAFIE care bantuie Planeta sub forma „neomarxismului/neobolsevismului”!
  Granitele dintre state sunt recunoscute international, iar Crimeea a fost de un mileniu teritoriu cazacesc si tataresc
  integrat Ucrainei in cadrul URSS in 1918-1920, reconfirmat de Hrusciov si ulterior de Gorbaciov in 1991, respectiv de Elzin pana cand KGB l-a inlocuit, contra cost, cu Rasputin!

 24. perfidul albion. asa au provocat si al doilea razboi mondial mintindu-i si provocandu-i cand pe stalin cand pe hitler ca celalalt il va ataca pana sau atacat ( dosare si depese declasificate de Foreign Office dupa 84 ani). apoi i-au atras in razboi pe americani , dar acestia au pactizat cu rusii in razboi si apoi cu nemtii in reconstructie. ghinion, dupa brexit te apuca foamea singur pe insula. s-au facut de oaie si cu insulele Falckland. jmecheri si rusii, le-au dat nemtilor rdg inapoi ca sa aiba cine sa-i termine pe englezi si sa-i dea afara din UE.

 25. „Daca boul si-ar da seama ca e bou, n-ar mai fi bou.
  Beleua e ca nu-si da seama”

  @rad de prosti / @costi / @Petrus etc
  Cititi zicala pana … va dati seama.
  In afara de mugete, mai puteti si altceva ?

 26. referitor la ” exercitii comune militare” fara acordul vecinilor si fara a fi intr-o alianta internationala oficiala??? propun un exerctiu militar comun romano-chinez cu urmatoarea participare: 10 000 militari romani( toti) cu 500 000 000 militari chinezi , si sa fie in limitele teritorile ale Romaniei din 1939 sau din vremea lui Burebista,( pe care noi nu le-am revocat niciodata si nici guineea bissau nu le-a recunoscut modificarea). ce ziceti…….propun ca niciun razboi sau manevra militara sa nu fie legale daca nu sunt cu participarea presei internationale, inclusiv a inamicului,!!!!! Dupa mine toti sunt in afara bunului simt ( si rusii si englezii si ucrainenii, indiferent cine a inceput) .in locul rusilor trimiteam pasnic 500 de ziaristi ( puteau fi chiar din ucraina de est )si balerinele din spargatorul de nuci , caviar si sampanie , pe distrugator , nu militari sau bombe. niste barbari, n-au bune manere fata de vecinii de bloc

 27. O alta stafie marxist/bolsevica s-a inaltat din…cimitirul ELEFANTILOR COMUNISTI, celebrul pseudoistoric „atenianul” alias „Anonim/Un NEROMAN/JOS PATRIA/doru popescu”…Acest „Tica”-los rastalmaceste momentul iulie 1939 cand la MOSCOVA
  s-au prezentat delegatia NAZISTA si delegatiile reunite anglo-franceze!!! Aceasta taratura umana nu vrea sa cedeze si pace ca Hitler se afla intre Franta si Polonia, iar Stalin avea Polonia intre URSS si Hitler!!! Asasinul popoarelor, Stalin, a optat pentru Hitler contra JUMATATE DIN POLONIA,in acest fel GRANITA URSS-Germania fiind DIRECTA de-a lungul
  celor DOUA HALCI din Polonia impartite si l-a asigurat ca poate linistit ATACA BeNeLux-ul, Franta, Anglia si Norvegia!
  Aceasta realitate istorica e rastalmacita de aceasta BEST ie bolsevica, „atenianul/Anonim/Un NEROMAN/JOS PATRIA/doru
  popescu/ileana/ileana.Suceava/Ileana Rollason”!!! Anglia si Franta au declarat razboi Germaniei cand Wehrmacht-ul a atacat Polonia, dar dupa CATEVA SAPTAMANI cand URSS a ocupat, CONFORM ANEXEI SECRETE A PAKTULUI, jumatatea estica a Poloniei, NU AU DECLARAT RAZBOI URSS-ului!!! Daca „Albionul era perfid” nu se alia cu URSS dupa 22 iunie 1941 si nu convingea SUA sa trimita uriase cantitati de material de razboi si in URSS!!!

 28. @Charlie: Nu am nici o legatura cu cei alaturi de care ma pui, nebunule.

 29. Același dat în stambă prin pivnițele jegoase ale bîrfelor Con, Râd de proști, vor apare și tomlin și alte bălării! Nu știu o treabă simplă de onoare, creștinism, civilitate: și un om care a făcut pușcărie poate avea dreptate și trebuie ascultat. Nici o pușcărie din lume nu anulează valoarea unui om. Mai ales la noi, unde toate hotărârile din instanțe vor trebui revizuite! Și se vor revizui, să fim siguri! Fiind doar răfuieli, abuzuri, răzbunări! Adrian Severin este o valoare certă – oricum peste detractorii săi. Aceste buruieni nu vor ajunge niciodată – să fim siguri – la valoarea și prestațiile lui Adrian Severin. Dar se bagă. Simbrie securistă – neosecuristă, dar grețoasă.

 30. @Charlie !4: 18 & !7:11

  Vezi ca e unu’ pe site care tot ” rade de prosti ” ! Eu nu rad , eu te compatimesc , stii bine asta !
  Esti un banal instrument de propaganda jegoasa care incearca sa acrediteze omnipotenta si omniprezenta bolsevica in Lume !
  Da, jigodiile istorice imperialiste si-au impartit negustoreste Lumea ! Treaba cu ” bolsevicii ” ce-ti intuneca bruma de neuroni este doar una dintre fatetele acestei lupte criminale permanente ptr. Putere !
  Cred ca esti ori mai prost decat crede cel ce ” rade de prosti ” ( ar fi varianta care te scoate din discutie, ai fi de compatimit ) or un Troll conspirat ce flegmeaza in site ptr. contabilizarea opiniilor !! Oricum, scarba totala !!

 31. Traim intr-o lume radical diferita de cea pe care va imaginati dvs ca o traim domnule severin.

 32. Marea Britanie ,agentul provocator a negat atacul,pt.ca nu a fost atac.
  În Marea Neagră se află în prezent distrugătorul britanic HMS Defender, fregata olandeză Everton şi un distrugător al Statelor Unite.
  Probabil fregata olandeza a venit sa miroase cum e cu portul Co0nstanta si evident sa-si arate muschii alaturi de Defender si distrugatorul SUa.Numai ca fregata si distrugatorul au stat cuminti in apele ucrainene aproape de Odessa in timp ce Defender, aparţinând Forţelor Navale Regale britanice,s-a sumetit si a pătruns trei kilometri în apele teritoriale ruse, în zona Capului Fiolent, în apropiere de Sevastopol, scrie Mediafax.Rusii,evident ,vazind ca englezii „pirati”nu reactioneaza la avertismente verbale,au procedat corect au tras focuri de avertisment de pe o nava de-a lor,au trimis un avion care a tras 4 bombitze urgent,drept pt.care Defenderul”agresiv”a facut stanga-dreapta schimband cursul si parasind rusnacul victorios!Sa te duci cu presa, in fata Sevastopolului, asa de florile marului violind apele rusesti ,fara ratiune,fara judecata pare un act irational,deci nechibzuit.Dupa 5 ani de anexare ,a provoca un razboi -caci mesajul a fost belicos-este condamnabil.Aici nu e vorba de „atacul”rusesc,ci de gestul britanic de a da mesaj-si degeaba NATO se multumeste cu ce spune perfidul albion ca n-a fost atac-pt.a-si salva onoarea,cand tb.sa-i dea sanctiuni!Art.5 apararea colectiva opereaza doar in caz de atac,ceea ce este exclus si prin afirmarea justa a britanicilor si cf.sit de fapt.Rezulta ca in NATO toti isi arata muschii,nue xista disciplina si toti PROFITA copios de teritoriul maritim al Ro,. de Marea Neagra fara stiinta Ro.”partener strategic,neintrebata,si cu care fac ce vor !

 33. Dupa 5 ani de zile de la anexarea Crimeei de catre Putin, acoperit de un referendum ,NATO si „piratii”marilor, ca englezii,olandezii etc.se gasesc in fata nodului gordian, dind tircoale pt.a-si justifica inarmarile Ro ,Poloniei, tarilor baltice,pe flancurile sudice -estice si de toate felurile -nordice M Baltica etc.intretinind pt. tari ca Romania,spectrul amenintarii rusesti si cerind noi fonduri si „inzestrari”.Astfel ca bazinul Marii Negre a devenit prin militarizare,pericol de conflict,conflicte.Exista o Curte de Justitie Internationala-Curtea Permanentă de Arbitraj la Haga formata din 15 judecatori,a ONU, in care marile puteri -Franta,Rusia,Marea Britanie,SUA ,cu exceptia Chinei,membre ale Consil.de Securitate al ONU, au cate un jude.Niciodata nu s-a apelat la aceste organisme pt.a se vedea daca Dreptatea o are sau nu Putin,dreptatea daca o are sau nu Ucraina sa fie demonstrate lumii pe calea Justitiei si Adevarului ,si nu pe calea ARMELOR lui NATO sau NE-NATO!Cred ca si conflictul inca din 1948 dintre Israel-Palestina cat si alte cazuri pot fi aduse in fata Curtii Internationale de Justitie d ela HAga,deoarece ONU prin Consiliul de Securitate au obligatia sa aduca la indeplinire Hotaririle Curtii!ONU si alte institutii de mentinere a pacii s-au deformat si transformat in „organizatii militare de interventii nedrepte”eludind rolul Justitiei Internationale ,a CIJ- a Curtii Permanente de Arbitraj si permite mentinerea focarelor de razboi,tensiunile,arbitrariul?CHIAR ONU pe ascuns de Popoare isi alcatuieste o ARMATA UNICA,un Guvern Unic ,O MONEDA UNICA ,este in virful NOW ?SI ARE STAPINI ,pe cine ?

 34. Stafia care bantuie ,celebrul pseudoistoric „atenianul” alias „Anonim alias #Bolsevicul capitalist reformat,loveste iar.
  Nebun este cine a adus pe lume o hahalera marxist/satanist/bolsevizata care rastalmaceste istoria si care trebuie internata de urgenta la balaceanca.Numele tau de pseudoistotic „Tica”-los este
  PROSTONIM,adica coprofag iesit din grotele cele mai urat mirositoare ale neomarxismului .

 35. GEORGE Crezi ca Marea Britanie este Romania sau alt stat inapoiat ? Vezi-ti de treaba, rusii au facut joc de imagine,nu au ei curaj de mai mult. De erau si britanicii bauti ca rusii,prapad faceau din ei,.Nici un putinist nu mai gaseai in Marea Neagra.

 36. Câtă naivitate și lipsă de luciditate se găsesc în comentariile care vor să jignească calitatea de expert a D-lui Severin !. Ura care îi macină pe rusofobi îi transformă în orbi în fața istoriei . Mai toți confundă un posibil război cu un meci de fotbal sau de box. Câtă naivitate !

 37. charlie,pari lovit de dambla mamuca. Esti vaduvoi bre,ca sari asa ca un tap in calduri sa convingi capra de taiat lemne ca Crimeea este de fapt englezeasca ca si Ucraina si Romania si toate tarile din lume ? Pana si bietul Ilie Berbecea a devenit prin clonare englezul charlie…)))

 38. Damian Asa va place sa invocati crestinismul in favoarea voastra. Dar pe Dumnezeu l-ati intrebat daca este de acord? Oare hotia nu este unul din pacate? Din acest motiv multi renunta la religie . Toti imbecilii, pedofilii, infractorii si poponarii se ascund in spatele credintei stramosesti, nu? Nu multumesc, prefer sa fiu deschis la minte si cu adevarat liber. Nu ingradit alaturi de toate scursurile care vin sa ne dea lectii de moralitate .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.