Aedificium Banca pentru Locuinţe se închide. Piperea face acuze grave

Raiffeisen Bank anunţă că acţionarii Aedificium Banca pentru Locuinţe SA (ABL) au hotărât demararea procesului de renunţare la autorizaţia de funcţionare, astfel că ABL va fi dizolvată şi apoi va urma lichidarea sa voluntară. Decizia acţionarilor Băncii este înaintată Băncii Naţionale a României, în vederea obţinerii aprobării prealabile a acesteia, condiţie necesară şi obligatorie pentru începerea procesului de lichidare voluntară, potrivit legii.

Avocatul Gheorghe Piperea susține că a fost acuzată încă din 2016 de Curtea de Conturi că a încasat ilegal de la stat sute de milioane de lei.

„Aedificium, banca pentru locuințe deținută de Raiffeisen, se lichidează. Nu știu dacă banca a restituit deja sutele de milioane de lei încasate ilegal de la stat, sub forma unor dobânzi bonificate (și nici măcar achitate deponenților). Poate ne spune BNR”, scrie, pe Facebook, avocatul Gheorghe Piperea.

„Poate nu știți, dar această bancă, alături de BCR Banca pentru Locuințe, a fost acuzată încă din 2016 de Curtea de Conturi că a încasat ilegal de la stat sute de milioane de lei. După un proces care a durat cca 4 ani, ÎCCJ a constatat că raportul Curții de Conturi este legal și, în consecință, a confirmat obligarea băncii la restituirea acelor sume.

Cel puțin la nivel de teorie, această bancă încă mai are cca 220 de mii de deponenți, care ar trebui ca, odată cu lichidarea băncii, să își primească banii înapoi. Rămâne de văzut dacă banii de restituit vor fi fost doar cei efectiv depuși în bancă în vederea economisirii – creditării sau toate aceste sume, plus dobânda subvenționată de stat, de 25% pe an.

Estimez că nu va fi o lichidare fără țepi, motiv pentru care s-ar putea să vedem fie zeci de mii de procese contra lichidatorului băncii, fie un faliment bancar ostensibil, public (iar nu doar unul ascuns sub camuflajul unei „preluări” sau achiziții, cum s-a întâmplat cu Volksbank, BancPost, Banca Românească, Marfin, Bank of Cyprus, Alpha Bank etc. sau al unei lichidări “voluntare”).

PS Având în vedere falimentul de 27 de miliarde de euro al Signa, cel mai mare dezvoltător imobiliar german, precum și expunerea enormă a sistemului bancar românesc pe imobiliare (peste 120 de miliarde de lei credite în stoc, azi), nu se vede un an bun. Dar, nu-i nimic, are Statul român bani și voința irațională de a se împrumuta de alți bani (extrem de scumpi) pentru a salva vacile sacre ale economiei, adică, băncile. Aceleași bănci care, de 3 ani, tot deschid șampania pentru a celebra profitabilități uriașe, în timp ce statul și populația sărăcesc”, scrie Piperea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Dle Piperea, vacile sacre sunt la indieni, la noi sunt scroafele sacre.

  2. Raiffeisenbank a pierdut deja multi clienti. Cred i se pregateste preluarea de alta banca si de aceeia vrea sa isi lichideze toate creantele. Sau poate isi pregateste plecarea definitiva din Ro.

  3. „plus dobânda subvenționată de stat, de 25% pe an.”

    -e ceva real aici,
    25 % ???????
    o fi 2,5% si dl. apucat Piperea a pus virgula aiurea,
    25% e banditism subventionat de catre Stat!

  4. apucat – Wikționar
    ro.wiktionary.org › wiki › apucat
    (în superstiții; adesea substantivat) (om) chinuit de diavol; (p.ext.) (persoană) care se enervează repede, care se manifestă cu violență.

  5. Dl. avocat Piperea a precizat corect 25% dobanda bancara subventionata de Statul mafiot al lu’ Johanis, PNL, USR, srepii veninosi sunt Isar legalul PNL istei Gorghiu, Catu, Popescu, USR banditii banditilor…au secat Bugetul Romaniei, si nu se mai opresc, daca nu-i scoatem de la butoane.

  6. Da dobanda era de 25% si o prima dupa 4 ani de depunere de 1000 euro. Dar statul nu a msi platit nimic si atunci oamenii si au retras banii. Dobanda la banii depusi a ramas bancii.

  7. @ Aristotel 10:11
    Exact aceeași schemă a fost la BCR Banca pentru Locuințe.
    În final, cu eforturi și scandal, oamenii au reușit să-și recupereze doar banii depuși iar BCR a profitat din plin.
    Că asa e-n Coloniile Esuate, doar PĂDURENII se adapă de la câte-o BANCOREX, măRog…🤮

  8. Eduard Motz laiat cu derbedeii de la AUR BCR chiar au fost ok.Eu am avut depozit la ei si mi-a platit dobanda promisa.Sunt corecti si ei mi-am reparat acoperisul.Nu mai fiti rautaciosi.Cat despre dl Piperea care s-a asociat cu derbedeii si batausii nu am ce sa comentez.De gustibus.

  9. @ Liliana 20:13
    Minți sau poate ai avut vreun Pădurean pe acolo.
    Eu de-abia mi-am scos banii depuși după ce m-au tot plimbat de la sucursala Magheru (vis-a-vis de Biserica Italiana) la Sediul Central de lângă Victoria.
    Asa ca mi-am lichidat TOATE conturile la acești Pădureni și nici nu vor mai auzi de mine vreodată.
    Hai pa, măRog…🤮

  10. @Liliana
    -da’ nishte ciocane nu ti-au dat?
    (lili e ori robotzica si nu conteaza
    ori e o exceptie-si nu conteaza)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.