AFP: Deși spun că trăiesc ca în iad, est-europenii se simt bine în UE

Slovenii, afectaţi de o gravă recesiune, se declară încântaţi să îi primească pe croaţi în marea familie europeană pe 1 iulie, dar, ca buni vecini, ei ţin să îi avertizeze că „în curând veţi ajunge lângă noi, în iad!”, transmite MEDIAFAX, citând AFP.

Acest avertisment amical, auzit frecvent în această mică ţară balcanică, nu reprezintă cu adevărat un regret faţă de apartenenţa la blocul european, însă regimul de austeritate actual din ţară, impus de Bruxelles, a redus credinţa slovenilor în Uniunea Europeană (UE).

Majoritatea ţărilor care au aderat la UE în 2004 şi 2007, continuă să considere, totuşi, foarte pozitivă o aderare, care le-a adus fonduri pentru modernizarea infrastructurilor şi le-a permis să scape din sfera de influenţă a Rusiei.

Intrarea în UE a ţărilor din est, ţinute decenii în spatele „Cortinei de Fier”, a modificat în mod profund viaţa de zi cu zi.

„Pentru prima dată există un serviciu de colectarea gunoiului în satul bunicii mele”, declară Cristian Ghinea, un analist politic român.

Polonia, cel mai mare beneficiar al fondurilor de coeziune – 67,3 miliarde de euro în perioada 2007-2013 – a construit sau modernizat peste 10.000 de kilometri de drum şi 1.600 de kilometri de cale ferată.

Calitatea vieţii, dar şi libertatea circulaţiei sunt deosebit de apreciate.

Două milioane de polonezi şi tot atâţia români trăiesc şi muncesc în străinătate. Lituanienii se află între „campionii” emigrării. În Bulgaria, cea mai săracă ţară din Europa, peste 70% dintre familii îşi încurajează copiii să studieze în străinătate, potrivit unui sondaj al institutului NCIOM.

Reforme ale sistemului judiciar, întreprinse sub presiunea continuă a Bruxelles-ului, sunt văzute, de asemenea, cu ochi buni de populaţiile sătule de corupţia ce afectează clasele conducătoare.

Slovenii, la sfârşitul lui 2012, şi apoi bulgarii, în această iarnă şi din nou de câteva săptămâni, au ieşit în stradă pentru a denunţa impunitatea de care se bucură elitele lor politice.

Cetăţenii acestor ţări au uneori mai multă încredere în instituţiile europene decât în Guvernele lor. „Intrarea în UE a fost un lucru bun, pentru că a obligat oficiali politici să aplice reforme”, apreciază Atena, o angajată a unei bănci din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.