Agrostar: Producţia mare de legume falimentează producătorii agricoli şi îmbogăţeşte intermediarii

Federaţia Agrostar solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia, în condiţiile în care, din cauza intermediarilor, preţurile la legume nu scad, deşi anul acesta s-au obţinut producţii mari.

Agrostar atrage atenţia, într-un comunicat remis duminică AGERPRES, că producţiile mari obţinute anul acesta la legume aruncă producătorii în faliment în timp ce intermediarii dau „adevărate tunuri”, oferind un preţ ridicol de mic fermierilor.

Potrivit Agrostar, în timp ce fermierii şi consumatorii pierd, intermediarii se îmbogăţesc.

Federaţia oferă şi câteva exemple de preţuri oferite săptămâna aceasta de intermediari producătorilor agricoli. Astfel, în judeţul Argeş, pentru varză, intermediarii au plătit 0,30 lei/kilogram, pentru cartofi – 0,70 lei/kilogram, pentru tomate calitatea I – 0,60 lei/kilogram, pentru ardei gras – 1,5 lei/kilogram, iar pentru castraveţi – 1 leu/kilogram.

În judeţul Olt, preţul la tomate oferit de intermediari a variat între 0,4 şi 0,6 lei/kilogram, la vinete a fost de 0,7 lei/kilogram, la ardei gras între 0,8 – 1 lei/kilogram, la varză – de 0,2 lei/kilogram.

În judeţul Prahova, intermediarii au oferit pentru un kilogram de tomate între 0,8 şi 1,2 lei, pentru un kilogram de castraveţi între 1,2 şi 1,5 lei, pentru un kilogram de vinete între 1,5 şi 1,8 lei, iar pentru un kilogram de ardei gras s-au plătit 1,8 – 2,2 lei.

„Vrem ca oamenii să ştie că dacă s-au obţinut producţii mai mari ar fi putut să cumpere mâncarea la preţuri mai mici, însă acest lucru este imposibil din cauza intermediarilor pe care statul îi tolerează. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori.

Îi cerem ministrului Valeriu Tabără să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia. Agricultura nu are nevoie de un ministru de decor, ci de unul care să se implice şi să ajute la valorificare potenţialului pe care România îl are”, a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 45.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.