AIPC: Fuziunea Cosmote cu Romtelecom ar fi în defavoarea statului

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) consideră că fuziunea dintre Romtelecom şi Comsote România ar fi în defavoarea statului deoarece profitabilitatea noii entităţi create este una discutabilă, având în vedere pierderile mari înregistrate de către Cosmote în ultimii ani.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) Valerian Vreme a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce agreează propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobilă Cosmote România şi vrea să listeze pe bursă titlurile deţinute de stat la viitoarea entitate, operaţiune care ar putea avea loc peste 12 luni.

El a adăugat că Executivul este cel care va lua o decizie privind propunerea avansată de partea elenă.”Considerăm că această operaţiune ar fi în defavoarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale deoarece profitabilitatea noii entităţi create este una discutabilă, având în vedere pierderile mari înregistrate de către Cosmote România în ultimii ani. Pentru a lua o decizie de asemenea amploare, credem cu tărie că ar trebui efectuata o amplă analiză a societăţii care ar rezulta în urma fuziunii”, se arată într-un comunicat al AIPC.

Reprezentanţii investitorilor menţionează că după fuziunea dintre Romtelecom şi Cosmote România, participaţia statului va fi va fi mai mică din punct de vedere procentual, faţă de pachetul de 45,99% de la Romtelecom. Totodată, AIPC apreciază că există riscul ca participaţia să fie mai mică şi din punct de vedere valoric.”Pe această cale solicităm MCSI reanalizarea oportunităţii fuziunii dintre Romtelecom şi Cosmote, şi atragem atenţia asupra faptului că succesul unei eventuale listări la Bursă a Romtelecom sau a noii societăţi rezultate în urma fuziunii depinde nu numai de mărimea societăţii, dar şi de perspectivele acesteia, precum şi de eficienţă şi profitabilitate”, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Anul trecut profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) al Cosmote România a avansat cu 12,7%, la 73,7 milioane euro, iar Romtelecom a înregistrat un profitul operaţional EBITDA de 154,7 milioane euro, în scădere cu 38,7%. Rezultatele au fost prezentate de cele două companii conform standarelor internaţionale de contabilitate (IFRS).

Conform raportărilor pe standardele româneşti de contabilitate (RAS), Cosmote România a înregistrat pierderi în precedenţii trei ani, de 273,1 milioane lei (64,4 milioane euro) în 2009, 383,7 milioane lei (104 milioane euro) în 2008 şi, respectiv, de 395,5 milioane lei (118,5 milioane euro) în 2007.

Pe de altă parte, Romtelecom a consemnat un profit de 158 milioane lei (37,3 milioane euro) în 2009, de 34,7 milioane lei (9,4 milioane euro) în 2008 şi, respectiv, de 112 milioane lei (33,5 milioane euro) în 2007.Acţionarii Romtelecom sunt grupul OTE – 54,01% din acţiuni şi Ministerul Comunicaţiilor – 45,99%.Cosmote România este controlat Cosmote Group – 70% din acţiuni şi Romtelecom – 30%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.