EXCLUSIV : Cotidianul.ro

Ajutat de finanțele publice, un lichidator penal păzește averea lui Zaher

Lichidatorul Trifa Liviu Ionel (sursa foto : Facebook)

Statul român nu a recuperat nimic din falimentul firmelor ce i-au aparținut fostului om de afaceri, româno-sirian, Zaher Iskandarani, condamnat definitiv la 5,6 ani de închisoare, dar care a fugit din România cu o zi înainte de pronunțarea sentinței. Lichidatorul judiciar, condamnat și el alături de Iskandarani, trage de timp pentru pentru ca datoriile sirianului să ajungă la fiul acestuia, așa cum s-a mai întâmplat. Finanțele Publice îi fac și ele jocurile lichidatorului- penal și, astfel, putem ajunge la situația în care cele peste 24 milioane lei, fără penalități și care trebuie recuperate de la firmele lui Iskandarani, prin sentințe definitive, să nu mai intre niciodată în bugetul statului.

Schimbat de procurorii anticorupție

De altfel, cu câțiva ani în urmă, același lichidator-penal, pe numele său Trifa Liviu, a fost nevoit să renunțe la lichidarea firmei Le Dome Tabaco Internațional Săcălaz, controlată de Zaher Iskandarani, după ce procurorii anticorupție au solicitat și obținut schimbarea lui Trifa. Decizia procurorilor DNA s-a datorat unei plângeri în care se preciza faptul că Trifa i-ar fi vândut fosta fabtică de țigări din localitatea Săcălaz lui Rami Iskandarani, fiul lui Zaher, cu suma de numai 150.000 de euro. Lichidatorul judiciar a fost îndepărtat, însă, în mod ciudat, procurorii DNA Timișoara nu au atacat și vânzarea fabricii către beizadeaua lui Zaher. Cam așa stau lucrurile și în cazul lichidării societății Alchool Banat  Industry, aflată în faliment din anul 2010. Lichidator  judiciar al debitoarei Alchool Banat a fost desemnat, de către judecătoarea sindică Cristina Crăciun, societatea Centrum Lex, acolo unde asociat majoritar este același Trifa Liviu, lichidatorul penal din dosarul Le Dome Tabaco Internațional.

9 ani de la deschiderea dosarului de insolvență

Jocurile lichidatorului par să fie identice și în ceea ce privește societatea Alchool Banat Industry, dosar de insolvență nr. 4236/30/2010. Trifa a pus un preț ridicat la Caietul de sarcini, 5.000 de lei, dar solicită și 10% din valoarea bunurilor pentru ca doritorii să poată participa la licitație. Astfel că, din informațiile noastre, nimeni n-a cumpărat Caietul de sarcini, în cei 9 ani ce au trecut de la deschiderea dosarului de insolvență. În raportul de activitate, elaborat în temeiul art.21 din Legea insolvenței de către Centrum Lex ( 10 octombrie 2019), firma lui Trifa, privind debitoarea Alchool Banat Industry – aflată în faliment, se precizează că vizualizarea bunurilor imobile/mobile aflate, în patrimoniul debiroarei falite, în localitatea Lenauheim, din județul Timiș a fost efectuată de către Claudia Pintilie și Adrian Miculescu, reprezentanții  Serviciului Executări Silite și Cazuri Speciale, din cadrul finanțelor timișene. Cei doi reprezentanți ai finanțelor ar fi găsit, la locul lor, toate bunurile societății  Alchool Banat, în urma controlului din data de 10 ianuarie 2018. Din informațiile noastre rezultă că cel puțin în cazul autovehiculelor ce trebuiau ”vizualizate” există mari diferențe între cele existente fizic și cele aflate în scripte. Mai concret, lipsesc multe mașini care ar fi fost vândute pe sub mână. Interesant e că mașinile rămase în patrimoniu nu ar mai fi fost reevaluate nici la nouă ani de la data înregistrării lor în patrimoniu. Alte bunuri ”dispărute” din același patrimoniu, figurează că ar fi fost furate, de către persoane neidentificate, într-un proces verbal întocmit de către organul de poliție local!.

Bunurile Alchool Banat au pierdut 25%

O ultimă măsură luată a fost aceea că bunurile Alchool Banat au pierdut 25%, din valoarea lor inițială, măsură ce ar fi fost luată, la propunerea lui Trifa, de către Adunarea generală a creditorilor, acolo unde finanțele publice au de recuperat, de la firmele controlate de Zaher Iskandarani – în solidar, 24,3 milioane de lei, fără penalizări, adică aproximativ 5,10 milioane de euro. Întrebat cum de nu s-a vândut, prin licitație publică, nici unul din bunurile societăților aflate în insolvență și aparținând firmelor controlate de Zaher Iskandarani, lichidatorul Trifa spune că nu el s-ar fi ocupat de licitații, deși rapoartele de activitate ale firmei, unde acesta este asociat majoritar sunt semnate chiar de el.  Același Trifa a fost condamnat penal la opt luni de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la tentativă de înșelăciune, în dosarul 3722/30/2014, de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Deși cunoștea prevederile OUG, 86/ 2006, care reglementează activitatea practicienilor în insolvență, Trifa a continuat să lucreze, ca practician în insolvență, împotriva prevederilor mai sus amintitei ordonanțe. ” Este nedemnă de a fi practician în insolvență persoana condamnată, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru comiterea unei infracțiuni intenționate , de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, inclusiv orice infracțiune de corupție, precum și pentru infracțiunile prevăzute de Legea 31/1990, privind societățile comerciale, se precizează în OUG 86/2006. Culmea e că la nivelul conducerii Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență – UNPIR, din România, se știe că Trifa se află în situație de incompatibilitate  cu prevederile Codului de etică al aceleași uniuni –UNPIR, el contiuă să fie cenzorul (!) filialei Timiș a Uniunii.

Faximil cu Buletinul procedurilor de insolvență

 

Ce se află în spatele dosarelor de insolvență?

Lichidatorul Trifa Liviu Ionel a răspuns monosilabic întrebărilor noastre. ” Finanțele publice, care sunt principalii creditori ai firmelor debitoare, (aflate sub influența directă a infractorului Zaher Iskandarani) au scăzut prețul bunurilor scoase la licitație, la 75% din valoarea inițială. Eu sunt la masă, acum, dar vă spun că nu am încasat nici un ban, până acum, din lichidarea firmelor de care mă întrebați”, s-a mulțumit să declare, pentru Cotidianul.ro, Trifa Liviu Ionel. Interesant e cum de reușește Trifa, de mai bine de 9 ani, să se ocupe de lichidarea firmelor prietenului său Zaher Iskandarani, fără să încaseze nici un leu. Ce se află în spatele dosarelor de insolvență ale societăților controlate de Iskandarani și unde vor ajunge, până la urmă, fostele bunuri ale aceluiași infractor fugit în Liban? Lichidatorul Trifa se chinuie ca acestea să se regăsească în zestrea ”penală” a lui Zaher, cu complicitatea finanțelor publice din Timișoara.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Cum sa nu scape”Printul Banatului” si cu averea intacta ,omul Securitatii Romane ,Siriene si a mai stie cine cui…
    Pai daca facea Iskandarani puscarie o zi si vorbea,cadeau tovarasii din servicii ca vrabiile electrocutate pe sarma..

  2. Apatia sociala plus disponibilitatea de capatuire a functionarimii fiscului, primariei samd au permis multor straini sa speculeze masiv oportunitatile economice din teritoriul romanesc, in speta banatzean. Cand ajungi la Timisoara te intrebi « unde e Timisoara » ? Un oras abandonat de autoritatile locale clanurilor ziganesti, afacerilor tax free ale arabetilor la mica intelegere cu Fiscul. Kitsch-ul capitalist cu mallurile securistilor si marketele investitorilor occidentului se descompune in kitsch-ul arhitectonic al epocii socialiste, cu blocurile sale dedicate maselor de muncitori ai industriei de stat. Indiferenta cetatenilor de tranzitie la ce se intampla, camuflarea ilegalitatilor si a « tunurilor financiare » prin legislatia originala croita de fariseii din Parlament, aplicarea discretionara a acestor legi de coteriile locale, au condus catre aceasta situatie penibila marile noastre orase. Peste tot s-a impus stilul,vointa si lacomia celor mai parsivi, mai plini de relatii, celor mai dubiosi politruci si « oameni de afaceri », protejati de retele de avocati, notari, procurori, noii preoti ai bisericilor capitaliste care se ridica impertinente in aceste orase uitate de zeii cei drepti.

  3. Doar facandu-se curatenie in toate structurile statului putem progresa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.