Alegeri anticipate într-un stat UE

În Croația au loc duminică alegeri parlamentare anticipate, pentru a doua oară în mai puțin de un an, iar sondajele de opinie anunță un rezultat strâns, potrivit agenției Reuters, transmite Agerpres. Consecința ar putea fi o nouă coaliție lipsită de un mandat clar de continuare a reformelor și concedierilor dureroase cerute de Uniunea Europeană.

Alianța de patru partide condusă de social-democrați este creditată de sondaje cu 60 din cele 151 de locuri în parlament, în timp ce conservatorii din Uniunea Democrată Croată (HDZ) ar urma să aibă ceva mai puține. Ambele formațiuni vor depinde deci de sprijinul partidului de centru-dreapta Most (Podul), care a avut rolul de pivot și după precedentele alegeri, din noiembrie anul trecut. Most afirmă că dorește să pună capăt unei dominații de 20 de ani a partidelor mari, pe care le acuză de clientelism și corupție.

Coaliția HDZ-Most nu a rezistat decât cinci luni scandalurilor legate de numirile politice, de reformele administrației și de conflictele de interese.

La trei ani de la aderarea la UE, Croația nu reușește să atragă suficiente fonduri europene, ceea ce accentuează dezechilibrele macroeconomice considerate oricum prea mari de Comisia Europeană, observă Reuters. Datoria publică se ridică la 85% din PIB, iar Croația cheltuie 3,5% din produsul intern brut numai pentru plata dobânzilor. Rata șomajului este de 13%, iar creșterea economică de 2,5% așteptată în 2016, după o recesiune de șase ani încheiată în 2014, nu este suficientă pentru creșterea nivelului de trai, potrivit aprecierilor analiștilor.

Cu toate acestea, un guvern care depinde de sprijinul partidelor mici, populiste, ar avea toate motivele să nu promoveze măsuri de reformă, consideră agenția citată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.