Alegeri europarlamentare la 25 mai 2014: eu cu cine votez?

Dezamagită profund de campania electorală pentru alegerile europarlamentare, pe care o consider total inadecvată,  prezint câteva informaţii legate de Parlamentul European (pe care le consider utile  pentru a putea vota cât de cât  în cunoştinţă de cauză), câteva observaţii şi concluzia.

Uniunea Europeană  (UE) (The European Union (EU))  (http://europa.eu) este o uniune economică şi politică a 28 state membre: Austria (din 1995), Belgia (1952), Bulgaria (2007), Cipru (2004), Croaţia (2013), Danemarca (1973), Estonia (2004), Finlanda (1995), Franţa (1952), Germania (1952), Grecia (1981), Irlanda (1973), Italia (1952), Letonia (2004), Lituania (2004), Luxemburg (1952), Malta (2004), Polonia (2004), Portugalia (1986), Regatul Unit (1973), Republica Cehă (2004), România (2007), Slovacia (2004), Slovenia (2004), Spania (1986), Suedia (1995), Ţările de Jos (Olanda) (1952), Ungaria (2004).                                 

UE îşi are rădăcinile în Comunitatea  Europeană a Cărbunelui şi Oţelului  (European Cool and Steel Community (ECSC)),  creată în 1951,  şi în  Comunitatea Economică Europeană (European Economic Community (EEC)) – care a stabilit uniunea vamală – şi  Comunitatea Europeană  a Energiei Atomice (European Atomic Energy Community (Eoratom)), create în 1958,   de şase ţări fondatoare: Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda şi Germania de Vest.

 

Instituţiile principale ale UE sunt:

Parlamentul European (preşedinte Martin Schulz), cu rol legislativ – camera inferioară,

Consiliul European (preşedinte Herman Van Rompuy),  fără rol legislativ, care stabileşte  obiective generale şi priorităţi,

Consiliul UE (preşedinţia Ciprului), cu rol legislativ alături de Parlamentul Europeancamera superioară,

Comisia Europeană (preşedinte J.M. Barroso), cu rol executiv – este “guvernul”,

Curtea Europeană de Justiţie,

Curtea Europeană a auditorilor,

Banca centrală Europeană (Mario Draghi).

 

Parlamentul European este singurul organ al UE ales în mod direct şi una dintre cele mai mari adunări democratice la nivel mondial. Cei 736 de deputaţi (membri PE (MEPs)) au reprezentat cele circa 500 de milioane de cetăţeni ai UE în legislatura 2009-2014.

În 1979,  au avut loc primele alegeri democratice, directe pentru Parlamentul European.

 

Membrii PE  (MEPs) (deputaţii)  sunt aleşi direct  de către cetăţenii UE la fiecare cinci ani. Ultimele alegeri au avut loc în 2009, deci următoarele alegeri vor fi în 2014 (22-25 mai 2014). PE  este alcătuit din totalitatea membrilor săi din statele membre ale UE.

Membrii PE (deputaţii)  aparţinând unui  stat membru  UE  sunt persoane fizice, în general membri ai unei  formaţiuni politice (partid)  din respectivul stat membru (care face sau nu face parte din Parlamentul naţional)  sau independenţi. Numărul deputaţilor pentru fiecare stat membru  este aproximativ proporţional cu populaţia sa. Tratatul de la Lisabona (1 dec. 2009)  prevede că nici o ţară nu va putea avea mai puţin de 6  deputaţi şi mai mult de 96 deputaţi; în consecinţă, la alegerile din 2014, numărul deputaţilor  pentru Germania va fi redus de la 99 la 96, în timp ce pentru Malta acest număr va creşte de la 5 la 6. România va avea 32 deputaţi (MEPs).

Odată ce sunt aleşi, deputaţii se organizează în funcţie de propriile afinităţi politice. Ei formează grupuri politice, pentru a-şi apăra mai bine poziţiile, dar pot rămâne ne-afiliaţi. Numarul total al deputaţilor (MEPs) într-o legislatură de cinci ani = suma deputaţilor din partea statele membre = suma deputaţilor din toate grupurile politice + suma deputaţilor ne-afiliaţi.

La nivelul statelor (membre UE sau nemembre UE)  avem  partidele (formaţiunile politice), iar la nivelul Europei (la nivel european) avem partidele politice europene. Un partid se poate afilia la cel mult un partid  politic european, devenind chiar membru plin.

 

Un partid politic european este o organizație constituită pe baza unui program politic, ai cărei membri sunt  fie partide (din state membre UE sau nemembre UE), fie persoane fizice, şi care este reprezentată în mai multe state, membre sau nemembre UE.

Există în prezent  13 partide politice europene (a se vedea o scurtă  prezentare  a lor în

Anexa 1), şi anume:

– Partidul Popular European (PPE) (European People’s Party (EPP)) (http://www.epp.eu/)

– Partidul Socialiştilor Europeni (PSE)(Party of European Socialists (PES)) (http://pes.eu/)

– Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE) (Alliance of Liberals and Democratic Party for Europe (ALDE)) (http://www.aldeparty.eu/en)

– Partidul European al Verzilor (European Green Party) (http://campaign.europeangreens.eu/)

– Alianţa Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ACRE) (Alliance of European Conservatives and Reformists (AECR)) (http://www.aecr.eu/)

– Partidul Stângii Europene (European Left) (http://european-left.org/)

– Mișcarea pentru o Europă a Libertăților și Democrației (MELD) (http://www.meldeuropa.com/)

– Partidul Democrat European (http://pde-edp.eu/)

– Alianța Liberă Europeană (ALE) (European Free Alliance (EFA)) (http://e-f-a.org/home/)

– Alianța Europeană pentru Libertate (European Alliance for Freedom) (http://eurallfree.org/)

– Alianța Mișcărilor Naționale Europene (AEMN ) (http://aemn.eu/)

– Mişcarea Politică Creştină Europeană (ECPM ) (http://ecpm.info/)

– Democrații Europeni (EUD) (http://eudemocrats.org/eud/index.php) (www.europeansunitedfordemocracy.org)

De exemplu, în România:

 P.N.T.C.D., U.D.M.R. şi   P.D.L.  sunt membri plini ai  PPE,  P.M.P. (desprins din P.D.L.) are intenţia, se pare,  de a se afilia la PPE şi  la fel, probabilPartidul  Forţa Civică (după siglă);

– P.S.D. este membru plin al PSE;

P.N.L. este membru plin al ALDE;

Partidul Noua Republică este membru  ACRE.

Nu cunoaştem alte afilieri, dar dacă există,  era foarte important  să fie făcute publice  cel puţin acum, în campania electorală pentru europarlamentare.

Un grup politic în Parlamentul European este  o grupare constituită  pe baza  unor afinităţi  politice, ai cărei membri sunt fie deputaţi  aparţinând unor partide din state membre UE (partide afiliate sau nu la partidele politice europene),  fie  deputaţi independenţi.

Pentru a se forma un grup politic sunt necesari  minimum 25 deputaţi, şi cel puţin un sfert din statele membre ale UE  trebuie să fie  reprezentate în grup. Deputaţii (membrii PE) nu pot să aparţină la mai mult de un grup politic.

Unii  deputaţi  nu aparţin niciunui grup politic şi sunt cunoscuţi ca membri neafiliaţi (non- attached Members) (NI).

Nu este obligatoriu ca toţi deputaţii aparţinând unui partid (afiliat  sau nu la un partid politic european) să facă parte din grupul  politic corespunzător; unii pot rămâne neafiliaţi.

Deci, deputaţii neafiliaţi pot fi membri ai unui partid sau independenţi, iar deputaţii  independenţi (care nu aparţin nici unui  partid) pot  intra într-un grup politic sau pot rămâne neafiliaţi.

Există în prezent 7 grupuri politice care îşi desfăşoară activitatea  în Parlamentul European (a se vedea o scurtă prezentare a lor în Anexa 2), şi anume:

1.  grupul PPE (EPP) – Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat)

2.  grupulS&DGrupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din PE,  

3.  grupulALDEGrupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa,

4.  grupulVerts/ALE (Greens/EFA) –Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană,

5.  grupul CRE (ECR)  – Grupul Conservatorii şi Reformiştii Europeni – grup nou,din 2009,

6.  grupulGUE/NGLGrupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică,

7.  grupulEFDGrupul Europa Libertății şi Democrației.

 

În legislatura 2009-2014, distribuţia  celor 736 locuri în PE pe cele 7 grupuri politice plus neafiliaţii a fost următoarea:

–  265, adică 36%, în grupul  PPE (EPP),

– 184, adică 25%,  în grupul S&D,

  84, adică 11,4% în grupul ALDE,

–   55, adică 7,5%,  în grupul GREENS/EFA,

–   54, adică 7,3%,  în grupul ECR,

–   35, adică 4,8%,  în  grupul GUE/ NGL,

–   32, adică 4,3%,  în  grupul EFD,

–   27, adică 3,7%, deputaţi neafiliaţi (NI).

Trebuie spus că PE a fost  condus,  în legislatura 2009-2014,  de o coaliţie între populari  (grupul PPE) şi  socialişti (grupul S&D) !

România, în legislatura 2009-2014, la populaţia sa declarată de 21,5 milioane de locuitori la alegerile pentru PE  din 2009,  a avut 33 de deputaţi (membri în PE).

În august 2012, de exemplu, distribuţia celor 33 de deputaţi era următoarea:

– 14  în  grupul PPE (P.D.L.  cu 11 deputaţi, U.D.M.R.  cu 3 deputaţi,  în timp ce  P.N.Ţ.C.D. (P.N.Ţ., prin demersul lui Corneliu Coposu  din 1987,  a aderat la Internaţionala Creştin Democrată   şi a fost înregistrat sub denumirea de P.N.Ţ.C.D. la 8 ianuarie 1990) nu are deputaţi în  grupul PPE, fiind  ţinut în afara Parlamentului din România);

– 11 în  grupul S&D (toţi de la P.S.D.);

–  5 în grupul ALDE (toţi de la P.N.L.);

–  3 neafiliaţi la niciun  grup.

Acum,  în urma  alegerilor din 2012 (şi a migrărilor), distribuţia celor 33 de locuri  este următoarea:

(http://www.europarl.europa.eu/meps/ro/search.html?country=RO)

– 14 în  grupul PPE (P.D.L. cu 9 deputaţi, U.D.M.R. cu 2 deputaţi,  P.N.T.C.D. cu 1 deputat (Sebastian Bodu),  P.M.P. cu 1 deputat (Cristian Preda), 1 independent (L. Tokes));

– 11 în  grupul S&D (P.S.D. cu 10 deputaţi, P.C.  cu 1 deputat (George Sabin Cutaş));

–   5 în grupul ALDE (toţi de la P.N.L.);

–   0 în grupul ECR (Partidul  Noua  Republică);

–   3 neafiliaţi la niciun grup (1 de la P.S.D.  (A. Severin) şi 2 de la România Mare).

 Cea mai mare parte a activităţii de profunzime în Parlamentul European se desfăşoară în cadrul comisiilor specializate (ca şi în Parlamentele naţionale); acestea elaborează rapoarte, care, ulterior, sunt supuse la vot în plen.

 

Principalele  documente (acte legale) ale PE au trei forme: reglementări (regulations), directive şi decizii. Reglementările devin lege în toate statele membre, fără cerinţa unor măsuri de implementare şi au automat prioritate faţă de prevederile interne corespunzătoare. Acest lucru arată  importanţa mai mare a Parlamentului European faţă de Parlamentele naţionale, şi deci importanţa care trebuie acordată alegerilor europarlamentare !

Deoarece PE reprezintă toţi cetăţenii europeni, multilingvismul adunării a devenit una dintre cele mai importante caracteristici ale acesteia. Documentele parlamentare sunt publicate în toate limbile oficiale ale UE, iar fiecare deputat  (membru în PE) are dreptul de a lua cuvântul în limba oficială pe care o preferă.

 

Toţi cetăţenii UE dispun de dreptul de acces la documentele PE (ca şi la cele ale Consiliului şi ale Comisiei UE).  PE oferă acces direct la majoritatea documentelor sale, în format electronic.

 

  •        Alegerile din  mai 2014  pentru Parlamentul European

                                     (http://www.elections2014.eu/en)

Perioada alegerilor în  cele 28 state membre ale UE  este 22-25 mai 2014.  Vor fi aleşi

751 membri  în Parlamentul European pentru legislatura 2014-2019, reprezentând  503,7 milioane locuitori ai Uniunii Europene (în 2012). Suprafaţa UE este de  4.284.730 kmp, densitatea fiind de 135 locuitori/kmp  (în 2012).

România a intrat în UE în 2007 (1 ianuarie).  La o populaţie a  României tot de  21,5 milioane (pe o suprafaţă de 237.500 kmp), la  alegerile  europarlamentare din 25 mai 2014  vor fi aleşi  32 deputaţi (membri  PE) (http://www.elections2014.eu/en/in-the-member-states/Romania).

 

Rezultatele alegerilor europarlamentare din mai 2014, din cele 28 state membre, vor determina compoziţia grupurilor politice din PE, deci compoziţia PE, pentru următorii 5 ani.

În consecinţă, campania electorală naţională (dintr-un stat membru) actuală  a unui partid afiliat la un partid politic european  este strâns legată de  campania electorală  europeană a respectivului partid politic european.

De exemplu, în România:

– în vara lui 2012, cu ocazia încercării de suspendare a Preşedintelui Traian Băsescu (care provenea din P.D.L. şi continua să sprijine P.D.L. (partidul cu  11 membri în  grupul PPE ) şi din poziţia de preşedinte), membri ai grupuluiPPE din PE au sărit în apărarea Preşedintelui; 

– de atunci, campania electorală mascată făcută de preşedintele Traian Băsescu Partidului Mişcarea Populară  (P.M.P.) (partid care are acum un membru în PPE,  pe domnul Cristian Preda, care a migrat de la P.D.L. (afiliat la PPE) la P.M.P.), sprijină de fapt campania partidului politic european PPE, probabil  ca recompensă pentru sprijinul  acordat  de PPE  domniei sale în 2012.

Cum va arăta Parlamentul European după alegerile din 22-25 mai 2014? Nimeni nu are răspunsul, dar întrebarea este în mintea fiecăruia. Se fac doar proiecţii.

( http://www.elections2014.eu/ro/news-room/content/20140324STO39616/html/Alegerile-europene-2014-ultima-proiec%C8%9Bie-a-locurilor-din-Parlament)

Compoziția finală și oficială a noului Parlament European se va cunoaște doar după ședința constitutivă din 1-3 iulie 2014.

Alocarea locurilor în urma alegerilor

Partidele care aparțin unui grup politic din Parlamentul European sau sunt membre ale partidelor politice europene corespunzătoare sunt incluse automat în grupul politic din mandatul actual.

Partidele reprezentate în momentul de față de membri neafiliați sunt incluse automat în categoria ne-afiliați.

Partidele a căror afiliere este incertă încă sunt incluse automat în categoria „celelalte”. Aceasta este împărțită în mod egal între dreapta și stânga aulei, pentru a evita prejudecățile în legătură cu orientările politice.

În România, formaţiunile  politice care participă la alegerile  pentru Parlamentul European din 25 mai  2014 sunt următoarele: (http://www.ziuanews.ro/politica/alegeri-europarlamentare-2014-lista-completa-a-candidatilor-119551)

P.N.L., Alianţa Electorală P.S.D.-U.N.P.R.-P.C., U.D.M.R., P.D.L., PP-DD, P.M.P., P.N.T.C.D.Partidul Forţa Civică, Partidul Alternativa Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor, P.R.M., Partidul Verde, Partidul Noua Republică, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Ecologist Român. Unele  sunt în Parlamentul României sau/şi   sunt deja afiliate la un partid  politic  european.

Există şi 7 candidaţi independenţi   pe listele pentru alegerile din 25 mai 2014, anume:

Pericle Iulian Capsali, Paul Purea,  Costea Peter, Corina Georgiana Ungureanu, 

Constantin Filip Titian,  Mircea Diaconu,  Valentin Dăeanu.

  • Observaţii

(i)  Există deci două niveluri de putere, de birocraţie, de luptă politică în Europa, care sunt strâns corelate:

– nivelul naţional (inferior): statul membru al UE,   Parlamentul naţional şi  partidele existente în statul membru,

– nivelul european  (superior): UEPE şi partidele  politice europene şi grupurile politice.

(ii) În consecinţă, la alegerile pentru PE este important să cunoştem, când votăm,  nu  numai obiectivele partidului preferat, ci şi obiectivele partidului politic european la care partidul preferat este afiliat, pentru a vedea dacă ele  sunt corelate şi dacă corespund,  în opinia proprie, cu interesele României.

(iii)  Cu trecerea timpului, în UE s-au conturat două curente:

– “More Europe” (adică integrare mai multă – curentul federalist)  versus

– “Better Europe” (adică o Europă mai bună – curentul non-federalist) (euroscepticii).

Pentru moment, tendinţa generală este  federalizarea Europei, adică crearea Statelor Unite ale Europei  (după modelul SUA ), şi în consecinţă scăderea accentului pus  pe  caracterul naţional  şi creşterea  accentului pus pe caracterul european; decicurentul mai puternic acum este “More Europe”,  din care fac parte  grupurile  politice  1, 2, 3, 4, 6 din PE.

Curentul mai slab  este acum  “Better Europe”, din care face parte în principal grupul ECR (5) (grup creat în 2009 de conservatorii britani, prin ieşirea lor din PPE), dar  şi grupul EFD (7), în felul său..

(iv) UE este condusă  din 1979, în principal,  de populari şi socialişti.

Dacă  ne uităm  întâi la  numărul statelor membre UE  începând cu 1979,  observăm:

http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/004a50d310/Composition-of-Parliament.html#legislature_1_incoming

  • 1979 – EU9 – 9 Member States: Germany, France, Italy, the Netherlands, Belgium, Luxembourg, the UK, Denmark and Ireland.
  • 1984 – EU10 – The 9 Member States + Greece in 1981.
  • 1989 – EU12 – The 10 Member States + Spain and Portugal in 1986.
  • 1994 – EU12 – 12 Member States.
  • 1999 – EU15 – The 12 Member States + Austria, Sweden and Finland in 1995.
  • 2004 – EU25 – The 15 Member States + Poland, Hungary, Slovenia, Slovakia, the Czech Republic, Estonia, Latvia, Lithuania, Cyprus and Malta in 2004.
  • 2009 – EU27 – The 25 Member States + Bulgaria and Romania in 2007.

Dacă ne uităm acum la  repartiţia locurilor în PE  pe grupurile politice, la începutul unei legislaturi, nu  la sfârşitul ei (aderarea unor  noi state membre în timpul legislaturii modifică datele, numarul total al deputaţilor crescând), observăm că  pe primele trei locuri  sunt  popularii, socialiştii şi liberalii, anume (cu denumirile de la vremea respectivă ale grupurilor politice respective) :

Legislatura 

1979-1984            S:             112/410    EPP:         108/410      L:         40/410

1984-1989            S:             130/434    EPP:         110/434      L:         31/434

1989-1994           PES:         180/518    EPP:         121/518      LDR:    49/518

1994-1999           PES:         198/567    EPP-ED:  156/567      ELDR:  44/567

1999-2004           EPP-ED:  233/626     PES:        180/626      ELDR: 50/626

2004-2009           EPP-ED:  268/732     PES:        200/732      ALDE: 88/732

2009-2014           PPE:         265/736     S&D:      184/736       ALDE: 84/736

Observăm că în primele  patru  legislaturi  ale PE au condus socialiştii şi  că,   începând cu 1999 (legislaturile 5-7), au condus popularii. Deci,  cei care conduc  sunt  popularii şi socialiştii (în coaliţie !).

(v) Rezultatele  alegerilor  naţionale care au avut loc în ultimii 2 ani în statele membre  UE (provocate de criza economică prelungită, credem) tind să determine modificări importante în   structura Parlamentului European  ce va fi ales în urma alegerilor europarlamentare din 22-25 mai 2014, anume: popularii riscă să fie depăşiţi de socialişti!

De exemplu, în Franţa, partidul  lui N. Sarkozy  (afiliat la PPE) a fost învins de partidul  lui F. Hollande (afiliat la  PSE),  iar  în România,  partidul   lui  T. Băsescu   (P.D.L, afiliat la PPE) a fost învins de coaliţia USL, implicit de  partidul lui V. Ponta  (P.S.D., afiliat la  PSE).

 

(vi)  În consecinţă, lupta  politică  dintre  partidele politice europene PPE şi PSE (deci între grupurile PPE şi S&D)  la alegerile europarlamentare din mai 2014 este  strânsă, deci aprigă, la nivel UE, şi devine  deci aprigă şi pe planurile  naţionale.

Aceasta explică, credem,  abandonarea P.D.L.-ului  după 2012 şi crearea şi propulsarea  P.M.P-ului de către Preşedintele Train Băsescu, în încercarea de a aduce voturi în contul PPE,  şi  “duelul” intens şi  extrem de dezagreabil  Băsescu-Ponta (ca  proiecţie locală a “duelului” PPEPSE).

 

Concluzie

Ce  face cetăţeanul de rând în această situaţie,  cu cine  va vota pe 25 mai?

dacă se lasă hipnotizat  de “duelul” Băsescu-Ponta (pentru că  agrează partidele P.D.L. sau P.M.P. ale domnului Băsescu din  grupul PPE sau partidul P.S.D. al domnului Ponta din grupul  S&D)  şi  dacă este mulţumit de politica  actuală a  UE în general, şi  faţă de România în particular, dusă de grupurile PPE şi S&D (care împreună au puterea în UE), atunci va alege între cele două, adică între grupul PPE (P.D.L., P.M.P.,  dar şi P.N.T.C.D., U.D.M.R. şi eventual Partidul Forţa Civică)  şi  grupul S&D (Alianţa ElectoralăP.S.D.- U.N.P.R.- P.C.), sprijinind astfel  oricum pe cei puternici din PE (UE);

în caz contrar, va  alege  un partid  din celelalte de pe lista  electorală (sau un candidat  independent), pentru a  slabi puterea  grupurilor politice PPE, S&D şi a creşte puterea grupurilor politice din PE mai puţin numeroase în prezent  (grupurile 3-7) dând  astfel o şansă schimbării în UE.

Afrodita Iorgulescu

18 mai 2014

  Anexa 1

Partidele politice europene

http://www.elections2014.eu/ro/european-political-parties

Un partid politic la nivel european este o organizație constituită pe baza unui program politic, ai cărei membri sunt fie partide naționale, fie  persoane fizice şi care este reprezentată în mai multe state membre. După cum se menționează în tratate, „partidele politice la nivel european sunt importante ca factor de integrare în Uniune. Acestea contribuie la formarea unei conştiințe europene şi la exprimarea voinței politice a cetățenilor Uniunii.” Cele 13 sunt:

 

Partidul Popular European (PPE)

(European People’s Party (EPP))

http://www.epp.eu/

PPE este familie politică de centru-dreapta a Europei. PPE  își îndreaptă eforturile către o Europă a valorilor apropiată de cetățeni și bazată pe democrație, transparență și responsabilitate, aspirând totodată la prosperitate prin promovarea unei economii sociale de piață.

Urmaș politic al părinților fondatori ai UE, PPE numără 74 de partide din 39 de țări și dispune de cel mai numeros grup din Parlamentul European (în legislatura 2009-2014). Din rândurile sale fac parte majoritatea șefilor de stat și de guvern. PPE deține cel mai mare de șefi de state și de guverne în Consiliul European și membri ai Comisiei Europene dintre toate familiile politice.

Din România,   fac  parte din PPE:  P.N.T.C.D.  (a intrat în PPE în1987,   este membru plin),  U.D.M.R. (a intrat în PPE în 1998, este membru plin), P.D.L. (a intrat în PPE în 2006, este membru plin).

P.M.P. (desprins din P.D.L.) are intenţia, se pare,  de a se afilia la PPE  (are acum un deputat în grupul PPE, pe Cristian Preda, prin migrare de la P.D.L.) şi probabil  Partidul  Forţa Civică va proceda similar.

 

Următoarele 6 asociaţii funcţionează pe lângă PPE:

– Youth of the European People’s Party (YEPP)

YEPP is the EPP’s official youth organisation, self-governed by its own statutes, political program and elected representatives. YEPP’s members are national party-political youth organisations. The purpose of all 57 member organizations as well as for YEPP is to provide young people a channel in order to influence the shaping of their societies with democratic means and centre-right, Christian Democratic and conservative ideas. Through its member organisations YEPP brings together between 1 and 2 million young people in 39 countries of Europe. This makes YEPP the largest party-political youth organisation in Europe.

For more information, visit: http://youthepp.eu/

– European Democrat Students (EDS)

EDS is the official students’ organisation of the EPP. Since it was founded in 1961, EDS brings together students and young political leaders from all over Europe to promote a political pro-European exchange. Although being a students’ organisation, and therefore taking a special interest in topics like the Bologna Process, the organisation is especially aware of the importance of promoting values like freedom, democracy and human rights. EDS has 42 member organisations from 35 countries, representing over 1,600,000 students and youngsters, including non-EU member countries like Ukraine, Israel, Belarus and Georgia.
EDS is not a centralised organisation; it is an “organisation of organisations”, a networking structure whose general aim is to bundle the power of the various members in order to give young people and students a strong voice. Every year the organisation hosts summer and a winter universities and several seminars, publishes the “Bullseye” magazine four times a year and campaigns, through various forms, for the interests of young people.

For more information, visit: http://www.edsnet.eu/

– European Senior’s Union (ESU)

Founded in Madrid in 1995, ESU is the largest political senior citizens’ organisation in Europe. The ESU is represented in 27 states with 41 organisations and about 1,269,000 members. The ESU is dedicated to the advancement of rights of European senior citizens and their engagement in society. The aims of the ESU are the promotion of the role of the elderly in ageing European societies, the fight against discrimination of the elderly, the European pension systems, seniors and volunteering, intergenerational relationship & participation.

For more information, visit: http://www.eu-seniorunion.info/

– European Union of Christian Democratic Workers (EUCDW)

The EUCDW is the workers’ organisation of the EPP with 22 member organisations from 17 different countries. As the officially recognised EPP association of workers, the EUCDW has the following aims: to press for the political unification of a democratic Europe; to promote the development of the EPP on the basis of Christian social teaching; to represent and defend worker interests in European policy; to work for the achievement of Christian social principles and policies in the European workers’ movements; to step up co-operation with the workers and their representatives to realise step by step the European Social Model. Therefore, in the last years, the EUCDW has spent a lot of effort in influencing employment policy and defending an undivided Europe of social justice.

For more information, visit: http://www.eucdw.org/

– Small and Medium Entrepreneurs of Europe (SME Europe)

SME Europe is the EPP organisation for Small and Medium Entrepreneurs. Its purpose is to shape EU policies in a more SME friendly way. SMEs are the backbone of the European economy as it is especially them that create sustainable jobs, growth and prosperity.

As a pro-active organisation within the political networks of Christian-Democrats and Conservatives, SME Europe wants to bring a new spirit and a fresh entrepreneurial wind into the political debate. The interests of SMEs are best served when market mechanisms can freely make an impact. It is about time to contain the role of governments, so we need to have less and smarter state intervention. This provides the best framework conditions for SMEs to grow.

For more information, visit: http://www.smeeurope.eu/

– Women of the European People‘s Party (EPP Women)

EPP Women is recognised by the EPP as the official association of women from all like-minded political parties of Europe. EPP Women have over 40 member organisations from countries across the European Union and beyond. All member organisations are women’s organizations from political parties which are members of the EPP. EPP Women is dedicated to the advancement of women’s political participation throughout Europe and to the promotion of important women-related issues.

For more information, vitis: http://www.epp-women.org/

 

Partidul Socialiştilor Europeni  (PSE)

(Party of European Socialists (PES))

http://pes.eu/

The Party of European Socialists (PES) brings together 53 Socialist, Social Democratic and Labour Parties of the European Union and neighboring countries. The PES European Parliament election campaign will put people at its core and reflect the PES commitment to the common values of democracy, equality, solidarity and social justice. In the run-up to the European elections, the PES will spearhead a ‘common candidate’ campaign to give people a say in who the next European Commission President should be. The PES will provide information and contacts to its member parties and will draft a simple ten point manifesto to ‘frame’ the election.

 

Din România,   P.S.D. (ca membru plin)  face  parte din PES  din iunie 2005.

 

Alianța Liberalilor si Democraților pentru Europa (ALDE)

(Alliance of Liberals and Democratic Party for Europe (ALDE))

http://www.aldeparty.eu/en

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) este partidul care se pronunță în favoarea valorilor liberal-democrate în Europa.  Numărând peste 55 de partide liberale membre pe întregul continent, ALDE concretizează principiul libertății în politică, economie și în întreaga sferă a societății.
Partide din 19 ţări  (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxenburg, Marea Britanie, Olanda, Romania, Slovenia, Slovacia,  Spania, Suedia) sunt membre ALDE.

Fondat în 1976, înainte de primele alegeri europene, ALDE s-a afirmat drept primul partid politic cu adevărat transnațional în 1993. Partidul ALDE asigură o legătură tot mai esențială între cetățeni și instituțiile UE, continuând să atragă un număr din ce în ce mai mare de membri și să câștige o importanță crescândă.

Valorile și mesajele promovate de ALDE sunt următoarele:

  • democrația, domnia legii, drepturile omului, toleranță și solidaritate
  • construcția unei societăți echitabile și deschise
  • o Europă prosperă
  • o societate stabilă și dezvoltare durabilă
  • extensia și creșterea Uniunii Europene
  • o Europă transparentă, democratică și responsabilă
  • o Constituție europeană care să stea la baza democrației

 

Din România,  P.N.L. (ca membru plin) face parte din  partidul ALDE. 

 

Partidul European al Verzilor (PEV)

(European Green Party (EGP))

http://campaign.europeangreens.eu/

Partidul European al Verzilor este o forță politică care poate fi clar identificată prin angajamentul nostru față de responsabilitatea ecologică, libertatea individuală, democrația favorabilă incluziunii, diversitate, egalitatea de gen, dezvoltarea durabilă la nivel mondial și renunțarea la violență. Membrii noștri sunt partide ale verzilor din țările europene (deși acestea nu provin neapărat din statele membre ale Uniunii Europene). Angajamentul nostru față de o Europă mai participativă se traduce prin faptul că suntem primul partid european care organizează alegeri preliminare, preliminarele verzi, în cadrul cărora sunt selectați candidații de frunte pentru alegerile europene

 

Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ACRE)

(Alliance of European Conservatives and  Reformists (AECR))

http://www.aecr.eu/

The Alliance of European Conservatives and Reformists (AECR) brings together parties from across Europe that believe in personal liberty, parliamentary democracy, national sovereignty, strong families, low taxes, sound money, free trade and the rule of law. We comprise Centre-Right parties from EU and non-EU countries, all of whom have equal status under our rules. We work alongside the ECR Group in the European Parliament, the New Direction think-tank, the European Young Conservatives and allied groups on Europe’s other international assemblies. We work with allied parties on other continents and are full members of the International Democrats Union.

 

New Direction is a free market, euro-realist foundation established in 2010 and based in Brussels. It is the AECR’s think-tank. Visit its website at http://newdirectionfoundation.org/.

 

Partide din  16 ţări  sunt membre ale ACRE (AECR) (Belgia, Canada, Republica Cehă, Insulele Faroe, Regatul Unit, Georgia, Croatia, Ungaria, Islanda, Italia, Lituania, Luxenburg, Polonia, România, Republica Slovacă, Turcia).

Dintre membrii ACRE (AECR)  menţionăm Partidul Conservator (Conservative Party) (http://www.conservatives.com/) din Regatul Unit, înfiinţat în 1834, care a fondat  grupul ECR şi AECR în 2009, după părăsirea grupului PPE; leader-ul său şi Prim-Ministru al Regatului Unit este David Cameron; Partidul Conservator are 306/650 locuri în Camera Comunelor şi 217/724 locuri în Camera Lorzilor; are 24/54 membri în grupul ECR din PE.

 

Din  România, Partidul Noua Republică (P.N.R.) (http://www.nouarepublica.ro/ ),  partid fondat în 2011 (preşedinte Mihail Neamţu), a aderat la AECR în 2013 ca membru plin; ocupă 1/176 loc în Senatul  României, dar  are 0 membri în grupul ECR în legislatura 2009-2014.

 

Partidul Stângii Europene (SE)

(European Left (EL))

http://european-left.org/

Partidul Stângii Europene unește partide democratice care aparțin stângii alternative și progresiste de pe continentul european și depun eforturi pentru o transformare de substanță a relațiilor sociale din ziua de azi într-o societate în care să primeze pacea și dreptatea socială, bazându-se pe diversitatea situațiilor, istoriilor și a valorilor noastre comune.

Fondat la 9 mai 2004, la Roma, Partidul Stângii Europene (SE) numără 26 de partide membre și 7 partide observatoare din întreaga Europă. Partidul Stângii Europene colaborează cu fundația politică transform!Europe, cu mișcări sociale și cu sindicate.

 

Mișcarea pentru o Europă a Libertăților și Democrației (MELD)

http://www.meldeuropa.com/

MELD se angajează în favoarea principiilor democrației, libertății și cooperării între state suverane, depunând eforturi pentru a împiedica birocratizarea completă a Europei.
Membrii noștri se opun continuării procesului de integrare europeană prin tratate și politici care agravează actualul deficit democratic și structura politică centralistă a UE.

Noi credem în: 
• libertatea și cooperarea între cetățeni din state diferite; 
• mai multă democrație și mai mult respect față de voința cetățenilor ;
• respectul față de istoria, tradițiile și valorile culturale ale Europei; 
respectul față de diferențele naționale și libertatea votului.

 

Partidul Democrat European (PDE)

(European Democratic Party (EDP))

http://pde-edp.eu/

Partidul Democrat European reunește partide și reprezentanți care doresc o Uniune Europeană mai democratică, mai integrată și mai apropiată de cetățenii săi.

Europa se confruntă cu o multitudine de crize: economică, socială, politică etc. Cetățenii, frământați de îndoieli și de neîncredere, își întorc fața de la însăși ideea europeană. Pentru cei care împărtășesc idealul european, aceasta este o provocare extraordinară care are nevoie de o strategie fermă.

Acesta este motivul pentru care Partidul Democrat European dorește să redefinească proiectul european și să le ofere cetățenilor soluții noi, îndrăznețe, dar credibile, cu o nouă perspectivă. Aceasta este provocarea căreia dorim să îi facem față împreună.

Alianța Liberă Europeană (ALE)

(European Free Alliance (EFA))

http://e-f-a.org/home/

Alianța Liberă Europeană (EFA) urmărește, prin activitatea sa, să concretizeze ideea unei „Europe a popoarelor”. ALE reunește 40 de partide progresiste din întreaga Uniune Europeană, partide care sunt în același timp naționaliste, regionaliste și autonomiste și reprezintă națiuni fără stat, regiuni și minorități tradiționale. Activitatea sa se axează pe promovarea dreptului la autodeterminare, drepturilor omului, civile și politice, democrației, extinderii interne, guvernanței pe mai multe niveluri și a diversității culturale și lingvistice, precum și pe naționalism, regionalism, autonomie și independență. Dreptul la autodeterminare constituie unul dintre fundamentele programului și ideologiei ALE.

 

Alianța Europeană pentru Libertate (AEL)

(European Alliance for Freedom (EAF))

http://eurallfree.org/

Alianța Europeană pentru Libertate (AEL) este o alianță paneuropeană care reunește deputați în Parlamentul European, cărora li s-au alăturat parlamentari și partide de la nivel național și regional, uniți sub egida unei platforme politice care face apel la libertate națională și democrație, spre deosebire de un control centralizat și supranațional. Preocupându-se de aspectele legate de libertate și democrație în UE, AEL nu își înscrie acțiunea în paradigma politică dreapta-stânga, iar membrii săi provin dintr-un larg spectru politic.

 

Alianța Mișcărilor Naționale Europene(AMNE)

(AEMN)

http://aemn.eu/

Partidul politic la nivel european Alianța Mișcărilor Naționale Europene a fost înființat la Budapesta, Ungaria, la 24 octombrie 2009 de o serie de partide naționaliste și mișcări naționale din diferite țări din Europa. De atunci, activitățile politice ale AEMN vizează protejarea și încurajarea diversității culturilor, tradițiilor și limbilor autohtone într-o Europă alcătuită din națiuni libere, independente și egale, în cadrul unei confederații de state națiune suverane.

         Observaţie. Partidul  Jobbik face parte din AEMN.

Mişcarea Politică Creştină Europeană (MPCE)

(ECPM)

http://ecpm.info/

Mișcarea Politică Creștină Europeană (ECPM) este o asociere de partide și organizații politice creștin-democrate care sunt active la toate nivelurile politice în Europa. ECPM este reprezentată la nivel național și european în 10 state membre ale UE.

ECPM abordează un spectru larg de chestiuni și teme. În cursul viitoarelor alegeri europene, campania ECPM se va axa pe următoarele cinci vârfuri de lance:
1. Căsătoria și demnitatea umană
2. Traficul de persoane și comerțul cu servicii sexuale
3. Sustenabilitatea antreprenoriatului și a economiei 
4. Acordarea de prioritate familiei
5. Libertatea de credință, conștiință și exprimare.

 

Democrații Europeni (DE)

(EUD)

http://eudemocrats.org/eud/index.php    www.europeansunitedfordemocracy.org

Statele membre ale EFD sunt acum în numar de 12, anume: Regatul Unit, Italia, Polonia, Grecia, Lituania, Finlanda, Bulgaria, Belgia, Franta, Slovacia, Danemarca, Olanda. Cunoscutul partid UK Independence Party (UKIP) din Regatul Unit şi Liga Nordului din Italia sunt membri ai EUD.

EUD este o alianță paneuropeană a celor care critică UE și care se opun aderării la Uniunea Europeană. EUD se opune centralizării și mai mari a competențelor la Bruxelles și dorește ca acestea să fie transferate înapoi parlamentelor naționale și regionale, astfel încât deciziile să fie luate cât mai aproape de cetățeni.

EUD nu ia poziție cu privire la chestiunile politice de stânga sau dreapta – această responsabilitate revine parlamentelor naționale alese în mod democratic. EUD nu oferă o platformă pentru exprimarea opiniilor rasiste sau xenofobe. Obiectivul nostru este creșterea transparenței, a responsabilității, a subsidiarității și a controlului democratic efectiv în cadrul UE.

 

Anexa 2

    Grupurile politice din Parlamentul European  

 

1. Grupul PPE  (EPP)

Grupul Partidului Popular European (Creştin-Democrat)

http://www.eppgroup.eu/

Grupul Partidului Popular European (grupul PPE) a fost  cel mai mare grup din Parlamentul European -în legislatura 2009-2014.  Acesta reunește forțe politice pro-europene de centru și de centru-dreapta din statele membre ale UE, care doresc să contribuie împreună la promovarea obiectivului unei Europe mai competitive și mai democratice, aflate mai aproape de cetățenii săi, și al unei economii sociale de piață.

Grupul PPE (EPP) a avut în legislatura 2009-2014   265/736  membri în PE (MEPs)

Din România, în legislatura 2009-2014,  au  facut  parte din grupul PPE  14/33 membri,  de la  partidele P.D.L., U.D.M.R. şi P.N.T.C.D.,  şi anume (august 2012):

–  P.D.L. (preşedinte Vasile Blaga)  a intrat în PPE în 2005, este membru plin,

are 52/412 deputaţi în Parlamentul României şi 22/176 senatori,  şi a avut 11/33 membri în  grupul PPE;

–  U.D.M.R. (preşedinte Hunor KELEMEN), a intrat în PPE în 1998, este membru plin,   are 18/412 deputaţi în Parlamentul României şi   9/176 senatori, şi a avut 3/33 membri în grupul PPE;

– P.N.T.C.D. (preşedinte Aurelian PAVELESCU), a intrat în PPE în 1987, este membru plin,  are  1/412 deputaţi în Parlamentul României  şi  1/176 senatori, şi nu  a avut membri în PPE (0/33).

Fiind cel mai mare grup politic din Parlamentul European, în cadrul căruia partidele nesocialiste au, în acest moment, o majoritate clară, Grupul PPE se află într-o poziție mai puternică decât oricare alt grup pentru a-și promova agenda politică și a obține voturile necesare. Acest punct forte este evidențiat de faptul că, din 1999, Grupul PPE a obținut în mod constant mai multe voturi decât oricare alt grup politic în cadrul sesiunilor plenare lunare ale Parlamentului European.

Numărul mare de membri ai Grupului PPE garantează faptul că unii dintre aceștia ocupă o serie de poziții importante în cadrul Parlamentului. În cadrul comisiilor parlamentare, membrii Grupului PPE sunt cel mai bine plasați pentru a-și pune amprenta asupra poziției PE în ceea ce privește proiecte legislative esențiale și alte rapoarte importante: Grupul PPE furnizează un număr mai mare de raportori pentru rapoartele referitoare la aspecte importante decât celelalte grupuri din cadrul PE.

Înființat sub denumirea de Grupul Creștin-Democrat la 23 iunie 1953 și numărându-se printre fracțiunile politice ale Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, Grupul a exercitat dintotdeauna un rol de lider în edificarea Europei. În iulie 1979, a devenit Grupul Partidului Popular European (Grupul Creștin-Democrat), denumire pe care și-a păstrat-o până în ziua de zi, cu excepția unei perioade de zece ani pe parcursul căreia a fost denumit Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrați) și al Democraților Europeni.

Grupul Partidului Popular European reunește forțe politice proeuropene de centru și centru-dreapta din statele membre ale UE. Grupul depune eforturi pentru a progresa pe calea realizării obiectivului unei Europe mai competitive și mai democratice, mai apropiate de cetățenii săi și al unei economii sociale de piață. PPE a fost primul partid politic transnațional constituit vreodată la nivel european, iar Grupul PPE este, în prezent, cea mai importantă forță politică din Parlamentul European.

Priorităţile PPE, aşa cum sunt ele prezentate pe site-ul grupului, sunt  următoarele 5:         

1. Relansare economică şi stabilitate

(http://www.eppgroup.eu/ro/our-priorities/Economic-Recovery-and-Jobs)

Să luăm măsuri în vederea redresării economice în Europa

Prin organizarea reformelor de care Europa are nevoie, putem ieși mai puternici din criză. Printr-o monitorizare adecvată a cheltuielilor publice, prin întreruperea, cu ajutorul uniunii bancare, a legăturii toxice dintre datoriile bancare și datoriile suverane și prin garantarea faptului că economia reală este creditată de un sector bancar solid, putem deopotrivă să creăm locuri de muncă și să ne păstrăm intact modelul social.

Tinerii au nevoie de competențe adecvate, iar industria și micile întreprinderi europene au nevoie de investiții inteligente și specifice în cercetare, care să se concentreze pe domenii dinamice și să stimuleze inovarea.

Trebuie să combatem frauda fiscală și evaziunea fiscală și să ne asigurăm că gestionăm fondurile în mod eficient pentru a sprijini oportunitățile de creștere economică în regiunile noastre.

2. Intreprindere mică de succes

(http://www.eppgroup.eu/ro/our-priorities/Successful-Small-Businesses-and-Industry)

Să sprijinim întreprinderile europene, nu să împiedicăm dezvoltarea acestora

Locurile de muncă sunt create de întreprinderi, nu de guverne. Europa trebuie să permită IMM-urilor și industriei să prospere și să valorifice beneficiile care li se cuvin. Prin reducerea birocrației și prin promovarea unui mediu care le este favorabil, întreprinderile europene își pot recâștiga avantajul.

Avem nevoie de o politică industrială adecvată secolului XXI. Asigurarea unor costuri competitive ale energiei va încuraja investițiile pe termen lung și va transforma cercetările europene în creștere economică, în beneficiul industriilor noastre.

Cetățenii și întreprinderile trebuie să poată valorifica beneficiile pieței noastre unice. Trebuie să eliminăm obstacolele care stau în calea dezvoltării economiei digitale a Europei și să rămânem fermi în fața solicitărilor de construire a unor bariere în calea comerțului cu restul statelor lumii. Deschiderea piețelor furnizează noi oportunități pentru întreprinderile europene și le permite acestora să se dezvolte și să creeze locuri de muncă.

3. Viitorul şi tinerii

(http://www.eppgroup.eu/ro/our-priorities/Future-and-Young-People)

Să valorificăm pe deplin competențele tinerilor europeni

Europa se bucură de cea mai bine instruită generație de tineri din toate timpurile. Prin urmare, fie le valorificăm competențele, fie îi pierdem. Prin eforturi asidue, angajament și responsabilitate, tinerii din Europa pot revitaliza societatea în care trăim.

Investițiile în educație sunt esențiale dacă dorim să le oferim tinerilor europeni perspective mai bune și să construim o economie mai dinamică, mai inovatoare și mai competitivă.

Tinerii antreprenori de astăzi sunt creatorii de locuri de muncă de mâine. Trebuie să îi sprijinim pentru că, în caz contrar, cele mai strălucite minți vor pleca, lăsându-i pe cei rămași fără speranța unui loc de muncă.

4. O societate sigură

(http://www.eppgroup.eu/ro/our-priorities/Safe-Society)

Să menținem Europa sigură și sustenabilă

Infracțiunile și terorismul continuă și dincolo de frontiere. Pentru menținerea siguranței europenilor, forțele noastre de poliție au nevoie de o coordonare sporită la nivel european. De asemenea, avem nevoie de o gestionare mai eficientă a fluxurilor de migrație și de o cooperare sporită la frontierele UE, astfel încât migranții să nu fie supuși unor riscuri inutile, iar sistemele noastre de azil să nu fie utilizate în mod abuziv.

Protecția datelor este esențială! Dorim să le oferim cetățenilor protecție deplină, asigurându-ne totodată că organismele de aplicare a legii își pot duce la îndeplinire sarcinile. Accesul la justiție reprezintă un principiu fundamental al democrațiilor noastre. Insistăm asupra faptului că cetățenii ar trebui să se simtă protejați de legislație pe întreg teritoriul Europei.

O stare de sănătate mai bună contribuie la o prosperitate sporită. Susținem investițiile inteligente și cheltuielile eficiente pentru ca fiecare țară să poată atinge obiective ambițioase în materie de sănătate, menținând totodată sub control bugetele publice.

Europenii trebuie să poată avea încredere deplină în alimentele pe care le consumă și, prin urmare, solicităm sancțiuni mai stricte împotriva fraudei în domeniul alimentar. De asemenea, europenii merită să trăiască într-un mediu mai curat, motiv pentru care solicităm, de exemplu, impunerea unor limite cu privire la depozitarea deșeurilor la gropile de gunoi, precum și protejarea într-o mai mare măsură a surselor de apă din Europa.

Considerăm că eforturile în vederea combaterii schimbărilor climatice pot constitui, de asemenea, o oportunitate de promovare a creșterii economice în Europa.

5. Pace şi stabilitate la nivel mondial

(http://www.eppgroup.eu/ro/our-priorities/Global-Peace-and-Stability)

Să păstrăm locul Europei în lume

Mai mult ca niciodată, Europa trebuie să își apere rolul de actor cu influență pe scena internațională. Trebuie să ne asumăm o responsabilitate sporită pentru apărarea noastră și să răspundem în mod decisiv la situațiile de criză din vecinătatea noastră.

Invazia trupelor rusești în Ucraina a fost inacceptabilă și constituie o amenințare la adresa securității UE. Europa susține principiile integrității teritoriale, suveranității și unității Ucrainei. Rusia trebuie să își retragă forțele armate de pe teritoriul ucrainean, pentru a permite adoptarea unei soluții pașnice la actuala criză și pentru a respecta pe deplin principiile și obligațiile care decurg din dreptul internațional.

Sprijinim aspirațiile europene ale popoarelor din est, respectând totodată alegerea lor democratică și suverană. De asemenea, vom monitoriza îndeaproape situațiile politice din sudul Mediteranei, care evoluează rapid.

O distribuire mai bună și mai inteligentă a cheltuielilor pentru apărare va fi mai eficientă din punctul de vedere al costurilor, iar punerea în comun a resurselor europene și naționale poate contribui la remedierea deficiențelor legate de capacitatea noastră de răspuns.

Faptul că Uniunea Europeană a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2012 impune asupra acesteia o și mai mare responsabilitate de promovare a valorilor care stau la baza sa, și anume, pacea, democrația și drepturile omului.

2. Grupul S&D
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European

http://www.socialistsanddemocrats.eu/?request_locale=RO

http://www.socialistsanddemocrats.eu/?request_locale=EN

Grupul S&D a avut, în legislatura  2009-2014,   184/736   membri în PE (MEPs).

Din România, în legislatura 2009-2014,  11/33 membri   au  făcut  parte din grupul S&D, din partea partidului P.S.D.

Relaunching Europe

OUR  CALL  TO ACTION FOR AN  ALTERNATIVE  EUROPE

(http://www.relaunchingeurope.eu/) (http://www.relaunchingeurope.eu/call-to-action/)

(http://www.socialistsanddemocrats.eu/sites/default/files/S%26D%20bro_2014_10-04_pages.pdf)

Europe is in danger. High unemployment, low economic growth and shattered hopes are undermining support for the European Union, which for more than half a century has been the bedrock for prosperity, democracy and the rule of law on our continent.

It’s time for action. Here’s how we pledge to relaunch Europe:

1 Focus on jobs

27 million Europeans and nearly a quarter of all young people are out of work. Creating jobs for young people is a challenge that will define this generation and the next. Fighting unemployment will  be our number one priority.

2 Kick-start the economy

Austerity has harmed Europe and all Europeans – punishing those least  responsible for causing the crisis. We will relaunch European industry with a programme focused on innovation, research, education and training for more sustainable and smarter growth.

3 Restore Europe’s social dimension

We will fight for a Europe that leaves no-one behind. We will rebalance our Union so that economic freedoms cannot outweigh  social rights or undermine public services, notably those in the health, education  and housing sectors.

4 Reform the financial sector in the interests of all

Speculators must never again be allowed to gamble with people’s futures. We will reform the financial sector to ensure that we invest money, not spend it on bailing out banks. We will step up the fight against tax evasion. And we will speed up the introduction of the Financial Transaction Tax to ensure that the financial sector makes a fair  contribution to society.

5 Fight discrimination & promote integration

Equality is of utmost importance to progressive politicians. We will fight against discrimination based on sex, racial or ethnic origin, religion or belief, disability, age or sexual orientation.

6 Promote diversity – Europe’s strength

Extremism is a threat to a peaceful continent and the integration of all Europeans into society. We will fight for a Europe that respects the rights and obligations of all individuals and every community.

7 Support safe and healthy lives

European citizens want to live healthy and happy lives. We will work to guarantee people’s right to enjoy safe food, safe products and a  safe living environment.

8 Democratise Europe

The EU needs to be more democratic and  encourage participation. We will make  Brussels work for Europe’s citizens, not vice-versa, and support decision-making that is as close to citizens as possible. We  will also work to ensure high levels of data protection and access to information to enhance European democracy.

9 Make Europe more sustainable

Europe leads the world in fighting climate change and investing in green technology. We will protect our natural resources and ensure an energy policy that is fair for consumers and the environment.

10 Promote Europe’s values globally

Europe remains a beacon of democracy,  peace and respect for human rights.

We will promote these values in Europe and help to spread them globally, support social justice, and fight global poverty

FOREWORD   BY HANNES SWOBODA

It is time for a change in Europe. A change from the Europe of social inequality and crippling austerity we see today. A change for an alternative, fairer Europe.

http://www.relaunchingeurope.eu/news-europe-back-to-work/

Europe Back To Work – A 10-point plan for change

On Friday 11 April, the Czech capital, Prague, hosted the final event of the series of Relaunching Europe gatherings. In the heart of Europe, the Socialists and Democrats from the European Parliament presented their ambitious 10-point plan to bring Europe back to work!

… Symbolically concluding the two-year marathon of meetings across all EU states, European Parliament president Schulz, S&D Group leader Swoboda, and Czech prime minister Sobotka, signed the 10-point plan for Europe’s change:

1. Spend more than €580 billion on green investments, create 5 million new jobs

2. Increase youth funding to €21 billion

3. Reindustrialise Europe by boosting its industrial economy

4. Reduce tax on jobs and income, increase tax on speculation and pollution

5. Set up a European training guarantee for all unskilled workers aged over 30

6. Stop bogus self-employment and unpaid internships, modernise the labour market

7. Establish a minimum wage above 60% of national average wage in all EU countries

8. Invest in energy efficiency and energy savings

9. Cut red tape for businesses and patents, support innovation

10. Raise the employment rate to 75% by 2020 and crack down on discrimination in access to jobs, training, housing and services.

3. Grupul ALDE

Alliance of Liberals and Democrats for Europe

Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa

(http://www.alde.eu/)

Grupul ALDE a avut  84/736   membri în PE (MEPs) în legislatura  2009-2014, dintre care 72 din ALDE. Grupul ALDE este alcătuit din deputații reprezentând ALDE (partidul liberalilor europeni) și Partidul Democrat European. Grupul ALDE operează sub deviza „De partea voastră.”

Din România, P.N.L.  avut  5/33 membri  în grupul ALDE  din Parlamentul  European , în legislatura 2009-2014.

http://www.alde.eu/fileadmin/docs/home/documents/about_alde/About-ALDE-RO.pdf

„ALDE – un grup cu o misiune proeuropeană clară, un grup diferit”

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa pledează pentru o prezență mai puternică a Europei în soluționarea crizei economice și financiare și în contracararea efectelor schimbărilor climatice. Doar printr-o  cooperare mai strânsă, o mai mare capacitate decizională și mai multă vigoare, Europa va reuși să găsească răspunsuri și soluții la întrebările și la problemele cetățenilor noștri. Iată de ce grupul nostru este convins că Europa este soluția, nu problema.

Ambiția noastră se îndreaptă spre o Europă politică pe care oamenii să o înțeleagă și care să răspundă nevoilor lor; o Europă care nu-i urmează pe ceilalți, ci preia conducerea.

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) este cel de-al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European, din care fac parte deputați europeni proveniți din partide politice de pe întregul continent. Noi reprezentăm o forță proeminentă de centru cu o agendă politică proeuropeană. Toate țările europene se confruntă cu o multitudine de provocări internaționale: recesiune economică, prăbușirea principalelor instituții bancare transfrontaliere, schimbările climatice, terorismul internațional, securitatea resurselor energetice.

Cinci   priorități pentru următorii  cinci   ani:

1. Combaterea discriminării şi promovarea egalităţii.

2. Ecologizarea economiei şi protejarea planetei.

3. Asumarea responsabilităţilor şi finanţarea viitorului.

4. Apărarea democraţiei şi asumarea unui rol de lider pe plan mondial.

5. Combaterea recesiunii şi crearea de noi locuri de muncă.

Liberalii și Democrații reprezintă avangarda unui program politic ambițios și își propun crearea unei Uniuni Europene puternice și sigure, cu standarde ridicate în domeniile sănătății publice, protecției consumatorului și drepturilor omului. Ne-am propus edificarea și garantarea unei societăți deschise, echitabile și libere. Pledăm pentru o nouă economie, mai ecologică și mai competitivă, care să utilizeze noi competențe și noi tehnologii, și să ofere prosperitate și oportunități de angajare.

Problemele voastre sunt prioritățile noastre. Suntem de partea voastră.

ALDE priority areas for action

(https://aldeadle.app.box.com/s/e765b754279211f4be46) (About ALDE – The Group Presentation.ppt)

1. Accelerate the response to the financial crisis,

2. Set the framework for genuine pan-European economic governance,
3. Complete Europe’s Internal Market – especially transport infrastructure,
4. Rigorously monitor and uphold fundamental human rights across the EU,
5. Draft a new strategic vision for Europe’s External Action Service,
6. Regain leadership of the international climate change agenda,

7. Provide the Union with a sustainable system of own financing.

4. Grupul   Greens/EFA

Grupul  The Greens/European Free Alliance

http://www.greens2014.eu/

Grupul Greens/EFAa avut  55/736   membri în PE (MEPs) în legislatura  2009-2014.

Who we are

Numbering 55/736 members from diverse backgrounds, Greens/EFA is the fourth largest political group in the European Parliament (in 2009-2014). The Group includes members of Green movements, representatives of stateless nations and independents. 

 Unity in diversity : our Group has the most consistent voting behaviour.

What we want

With rising unemployment, especially for youth, with entire societies on the brink of collapse, with so much strain put on public finances, with food scandals undermining consumer confidence, with a dead-end energy policy ignoring climate urgency, with democracy and rights jeopardized in some EU countries, Europe needs a change of direction.

The multiple crises facing Europe – economic, social, environmental, democratic – require action in all European policy fields. In a globalised world, the challenges transcend borders; so do the solutions. Isolation and nationalism cannot be the answer, neither can old policies and austerity measures.

We want a comprehensive transformation for Europe allowing everyone to live a good life based on economic, social and environmental sustainability. More concretely we want to deliver millions of green jobs, ambitious climate protection, health and social justice.

The Europe we want is a Europe of solidarity and well-being; a Europe that acts for equal opportunities and fundamental rights; a transparent Europe that people can trust; a Europe that promotes cultural diversity and gives hope to youth; a truly democratic Europe in which citizens have a say.

More Europe is the best way to a sustainable, social, fair and democratic Europe.

1. Promoting Green economy and social justice 
In the economic and financial crisis, the Greens/EFA fight for a more ethical economy. We make policies for those who lost their jobs during the crisis, for employees, and small innovative entrepreneurs with business models based on sustainability. We are at the side of consumers when pushing for effective regulation of banks, for improved transparency of markets. Our policy is to strengthen the social dimension of the EU, to ensure social justice and equal pay to keep free market legislation away from public services and especially social services and health care. We want a comprehensive economic and social transformation that enables our societies to deliver prosperity, and well-being, within the physical limits of our planet.

2. Securing our climate and energy future 

The Greens/EFA make policies to prevent climate change from getting even worse as its consequences continue to become increasingly visible for everyone.

We want Europe to shift to sustainable sources of energy and to reduce total resource consumption. Already today it is technically feasible to shift from fossil fuel dependency to renewable energy, while abandoning nuclear power and leaving shale gas in the ground.

This energy transition would constitute an important investment in the future of Europe. It would affect all sectors from industry to agriculture and transport and could stabilise economies in the crisis countries while creating millions of jobs.

In this effort we have pushed the EU to take the lead in the international fight against climate change.

3. For a healthy environment 

We are all concerned about the air we breathe, the water we use and the food we eat. Pollution from industry, traffic and the risks of industrial food production creates costs, which we as citizens have to bear. We pay for them not only in the form of social payments, but sometimes also with our health.

The Greens/EFA fight to preserve nature, protect biodiversity and promote animal welfare. For example, our policies on the reform of European Fisheries Policy and of the Common Agricultural Policy were shaped by our aim to achieve sustainable food production and to reconnect consumers with farmers and fishermen. Everybody should have the opportunity to choose healthy food. We consistently struggle for consumer rights and transparency in the food supply chain.

And we invite all those who produce and consume food to join us in pushing for a GMO-free Europe.

4. Fighting for EU democracy, defending human rights 

We fight for democracy and transparency in European politics. While the European Parliament has the reputation of being far removed from citizens and saturated with lobbyists, we have improved the functioning of the European Citizens’ Initiative. We have supported various petitions bringing citizens and EU politics together. No other political family has a tougher and more transparent line against lobbyism than the Greens/EFA.

We regularly stand up for the most important European values: human rights. When ACTA threatened internet freedom, we initiated a broad alliance to reject the treaty. Without our resistance the Parliament would have rubber-stamped the agreement to transmit financial data to US secret services.

We think the EU must practice what it preaches. We reminded the governments of Hungary and Romania to respect the rule of law, press freedom and minority rights.

The Greens/EFA fight all forms of discrimination and intolerance.

5. For global solidarity and security 

The European Union is one of the most important political and economic powers in the world. We want it to use its power responsibly. The EU should play a more active role at its doorstep and in the world, in promoting peace and in preventing the need for military intervention. It must make the respect of human rights its guiding principle.

In trade negotiations the Greens/EFA defend public goods, human rights and environmental sustainability like no other group in the European Parliament.

A common asylum system could overcome the shameful situation in detention camps and coastlines along the Mediterranean Sea. It should be humane and efficient. Full citizenship rights should be attributed to all regular immigrants.

6. Celebrating cultural diversity 

Cultural exchange and the emancipation of cultures has proven successful in contributing to peace and expanding the horizons of Europeans. The Greens/EFA policy is to maintain and extend exchange in the field of culture and education – and to demand the necessary budgetary resources.

Progress in digital technology has facilitated dissemination, access and use of cultural productions during the past years. Hindering this trend would pose unnecessary obstacles to creativity and innovation. At the same time, the EU must find ways to ensure that creators receive the pay they deserve for their work.

5. Grupul ECR

http://ecrgroup.eu/   http://www.aecr.eu/

Grupul ECR a avut  54/736   membri în PE (MEPs) în legislatura  2009-2014. El a fost creat de partidul conservator britanic, prin ieşirea din grupul PPE.

The European Conservatives and Reformists Group (ECR) is a conservative,

non-federalist political group in the European Parliament. The group currently comprises 54/736  MEPs, making it the fifth largest group in the Parliament.

http://ecrgroup.eu/about-us/the-ecr-in-the-european-parliament/

Paşii cheie şi evenimentele care au condus la fondarea grupului CRE în 2009 includ:

  • 2003 – ODS (Cehia), PiS (Polonia) şi Partidul Conservator din Regatul Unit  anunţă oficial  trăsăturile politicii  euro-realiste, care nu  sprijină mai multă centralizare şi federalizare a UE.
  • 2006 – ODS şi Partidul Conservator fondează Mişcarea pentru Reforma Europeană  (Movement for European Reform) – care sa aducă  argumente  pentru o Europă non-federală, flexibiă, deschisă.
  • 2008 – A 19-a conferinţă anuală a ODS a decis  că formarea unui grup politic non-federalist nou în PE trebuie să fie  una din priorităţile campaniei electorale ODS pentru alegerile Europene din 2009. S-a afirmat că cei mai mulţi dintre reprezentanţii de seamă în PE au arătat  o inabilitate în a asculta  idei   în legătură cu  viziuni alternative asupra UE, altele decât  idea euro-federalistă conducătoare. Mai mult, s-a crezut că aceste delegaţii încearcă să pună presiune pe reprezentanţii aleşi, suverani ai Parlamentului Ceh.
  • Martie 2009 –  Declaraţia de la Praga: ODS, Partidul Conservator (Regatul Unit), PiS (Polonia), Lijst Dedecker (Belgia), Ordine, Lege şi Justiţie (Bulgaria) şi  TB/LNNK (Letonia) semnează Declaraţia de la Praga şi principiile acesteia.  Acestea stabilesc politicile  euro-realiste, incluzând opoziţia la o UE federală şi la mai multă centralizare a UE.
  • Iunie 2009 – Adunarea constitutivă  a  MEPs   aparţinând noului grup se ţine la Bruxelles.

 The European Conservatives and Reformists group was created in 2009 to campaign for urgent reform of the European Union. We believe it is time to make Europe work again: both economically and for its people.  Bringing together MEPs from 12  countries, we are currently one of the medium-sized groups in the European Parliament, similar in size to the Greens and the Liberals.

 Din  România, Partidul Noua Republică (P.N.R.), partid fondat în 2011 (presedinte Mihail Neamtu), a aderat la AECR în 2013 ca membru plin; ocupă 1/176 loc în Parlamentul României, dar  acum 0 membri în grupul ECR.

 Eurorealism

The ECR’s founding ideals are based on the Prague Declaration, which calls for an EU of openness, transparency, and particularly eurorealism.

The eurorealism concept distinguishes the ECR’s agenda from the other political groups. We believe in a new direction for the EU, which does not destroy the organisation or undermine cooperation.

However, we want to steer the EU away from the ideological march towards a European federal super state and towards a more flexible organisation that listens to and respects people in all of its member countries. Instead of clinging to outdated ideals of European integration we believe in equipping the EU with the practical solutions required to rise to today’s challenges.

We want to make the EU open for trade, closer to its people, living within its means and delivering value, and respectful of the diversity across Europe. Above all, we want an EU of cooperation and common sense.

Successes

Despite being a new group we have already managed to make a major difference to the European political landscape. Just a few of our successes include:

– Securing a more rational EU budget

– Bringing an end to years of fisheries mismanagement

– Driving the opening of trade across the world

– Leading the campaign to save money by ending the monthly ‘Travelling Circus’ to Strasbourg

– Helping entrepreneurs, cutting red tape and completing the single market.

Positions of influence

We have made a difference by having a number of MEPs in all of the bodies of the parliament articulating and delivering our agenda.

As well as the chairmanship of the powerful Internal Market Committee, the ECR also has MEPs on the major decision-making bodies of the parliament: the Conference of Presidents, and the Bureau where we are represented by our Vice-President of the Parliament.

We also enjoy coordinators (a whip/ lead negotiator/spokesman) in every committee, and we hold the Vice-Presidencies of eight other committees, and the chairmanship of four delegations for relations with Canada, Iraq, Ukraine and Georgia.

Time for a New Direction

The ECR will continue to play a positive role in the EU, aiming to take it in a different direction so that its focus is serving its people, rather than expanding its own powers.

If you believe in a more open, growth-orientated EU of strong cooperation where power is exercised at the level closest to the people, join with us in taking the EU in a new direction.

Realizarile Grupului ECR în perioada 2009-2014

http://ecrgroup.eu/wp-content/uploads/2014/03/ECR-Group-Achievements-brochure.pdf

Foreword by Martin Callanan MEP, Leader of the European Conservatives and Reformists Group in the European Parliament

 

The ECR Group was formed in 2009 because we were not satisfi ed with the direction in which  the EU was travelling. We became the only mainstream organisation in  the European Parliament committed to making the EU focus solely on areas where the EU

can add value, such as opening markets and supporting cross-border cooperation.

And we are the only group that believes the EU should decentralise powers back to national  capitals, town halls or to families and individuals.

In the European Parliament, ECR MEPs have ‘rolled up their sleeves‘ and immersed themselves in the detail of the work of the European Parliament.

Our efforts have delivered results. Many of these results do not make good headlines in newspapers, but they improve people‘s lives  nonetheless.

The ECR will continue to promote a wider agenda of long-term pan-European reform as the means of making the EU more fl exible, open and economically vibrant. On a daily basis, our  MEPs will also work to deliver tangible benefi ts to the people and taxpayers of Europe.

For a new group often swimming against the federalist tide, we have a strong record of  delivery in Brussels and Strasbourg. Here are just a few examples of how we have begun to  take the EU in a new direction.

20 achievements of the ECR Group 2009-2014

1. The ECR secured a more rational EU budget, saving taxpayers money whilst maintaining support for newer EU Members

2. The ECR brought an end to years of fi sheries mismanagement by bureaucrats in Brussels

3. The ECR ensured safer oil and gas exploration without hurting industry and jobs

4. The ECR helped to secure more equal payments for farmers in newer EU countries

5. The ECR has driven the opening of trade across the world, making products cheaper and giving businesses new opportunities

6. The ECR led the campaign to cut the costs of the Parliament‘s ‘Travelling circus‘ – and saved taxpayers 15 million Euros

7. The ECR made it easier for professionals to have their qualifi cations recognised across the EU

8. The ECR has seen off efforts to introduce new EU-wide taxes

9. The ECR has ensured that poorer parts of Europe can easily benefi t from available EU money for infrastructure and economic growth

10. The ECR has fought off efforts to regulate against Shale gas

11. The ECR has delivered measures to improve the fi ght against terrorism

12. The ECR has tackled unemployment and helped entrepreneurs

13. The ECR strengthened consumer rights – especially on the internet

14. The ECR worked to ensure that taxpayers never have to bail out banks again

15. The ECR led the campaign to cut red tape for businesses and EU meddling in everyday  lives

16. The ECR delivered safer and cleaner motorbikes, supported EU manufacturers and cut  red tape for makers, enthusiasts and users

17. The ECR promoted internet safety and protection from cybercrime

18. The ECR stood up for persecuted Christians around the world

19. The ECR has made it easier for smaller businesses to bid for public contracts

20. The ECR delivered stronger passenger rights for bus and coach passengers, but without  adding costs to local operators.

6. Grupul GUE/NGL

Grupul European United Left/Nordic Green Left

http://www.guengl.eu/showPage.php

 

Grupul GUE/NGL a avut  35/736   membri în PE (MEPs) în legislatura  2009-2014.

TTIP myths shattered by new GUE/NGL-backed report

http://www.guengl.eu/policy/action/ttip-a-threat-to-democracy-and-public-interest

08/04/2014

Study reveals EU-US trade agreement comes with high social costs and limited actual economic gains

 

Key findings:

  • There are considerable downside risks associated with removing remaining trade tariffs and very few actual economic gains from TTIP in terms of GDP, jobs, trade flows, and real wages.
  • Problematic methodological flaws and shortcomings in influential European Commission-endorsed TTIP impact assessments by Ecorys, CEPR, CEPII, and Bertelsmann/ifo which weakens the predictions these reports make about supposed positive impacts of TTIP. None of the studies take into account the social costs of TTIP.
  • 80% of the suppsoed estimated economic benefits depend on the removal or harmonisation of regulations, administrative procedures, and standards – non-tariff measures (NTMs) which could pose a serious threat to consumer health, public health, and environmental safety.
  • An investor-to-state dispute settlement (ISDS) mechanism as part of TTIP could lead to governments abstaining from enacting regulation that ran counter to multinationals’ interests. Such a mechanism could also see governments having to pay compensation to multinationals with taxpayers’ money.
  •  TTIP will reduce trade between EU countries by up to 30% as EU countries’ exports won’t be able to compete with increased levels of cheap imports from the US. A spike in US imports could also bring about trade deficits in the EU (where imports exceed exports), and this could pose severe problems for some member states.
  • As a result of a fall in EU demand for exports from Less Developed Countries (LDCs), TTIP would mean a real reduction in GDP for LDCs. For example, GDP in Latin American countries could decrease by 2.8%, a loss of at least € 20 billion over 10 years. Therefore, signing up to TTIP certainly won’t help the EU make much headway when it comes to its commitments to eradicate poverty in LDCs.
  • Eliminating tariffs under TTIP will mean losses to public budgets as revenue raised from customs duties will be lost – this would be a 2% loss to the EU budget, or € 2.6 billion a year.
  • Unemployment would rise as a result of job displacement due to TTIP: over the 10-year TTIP implementation period, between € 5-14 billion of unemployment adjustment costs (lost revenue from tax and an increase in unemployment benefits) can be expected.

 

7. Grupul  EFD

Grupul   Europe of Freedom & Democracy

http://www.efdgroup.eu/

 

Grupul EFD a avut  32/736   membri în PE (MEPs) în legislatura  2009-2014.

Statele membre ale Grupului EFD sunt în numar de 12, anume: Regatul Unit (cu 8 membri), Italia (8), Polonia (4), Grecia (2), Lituania (2), Finlanda (1), Bulgaria (1), Belgia (1), Franta (1), Slovacia (1), Danemarca (1), Olanda (1). Cunoscutul partid  UK Independence Party (UKIP) din Regatul Unit  are 7 membri PE, unul fiind celebrul Nigel Farage,  iar  Liga Nordului  din Italia are 6 membri PE (MEPs).  

 

Our Charter

http://www.efdgroup.eu/about-us/who-we-are/charter.html

The Group is open to Members that subscribe to a Europe of Freedom and Democracy and acknowledge the United Nations Declaration on Human Rights and parliamentary democracy.The Group subscribes to the following programme:

1. Freedom and co-operation among people of different States

Committed to the principles of democracy, freedom and co-operation among Nation States, the Group favours an open, transparent, democratic and accountable co-operation among sovereign European States and rejects the bureaucratisation of Europe and the creation of a single centralised European superstate.

2. More democracy and respect of People’s will

Convinced that the legitimate level for democracy lies with the Nation States, their regions and parliaments since there is no such thing as a single European people; the Group opposes further European integration (treaties and policies) that would exacerbate the present democratic deficit and the centralist political structure of the EU. The Group favours that any new treaties or any modification of the existing treaties are to be submitted to the peoples’ vote through free and fair national referenda in the Member States. The Group does believe that the legitimacy of any power comes from the will of its Peoples and their right to be free and democratically ruled.

3. Respect for Europe’s history, traditions and cultural values

Peoples and Nations of Europe have the right to protect their borders and strengthen their own historical, traditional, religious and cultural values. The Group rejects xenophobia, anti-Semitism and any other form of discrimination
4. Respect for national differences and interests: Freedom of votes

Agreeing on embodying these principles in its proceedings, the Group respects the freedom of its delegations and Members to vote as they see fit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.