Am fugit de Moscova şi am dat de Berlin

Deşi patru ţări membre UE – România, Republica Cehă, Ungaria, şi Slovacia – au votat împotrivă, UE a aprobat totuşi cotele obligatorii de imigranţi şi refugiaţi. Decizia nu s-a mai adoptat consensual. Majoritatea s-a impus, ilustrând felul în care arată astăzi democraţia europeană. În prezent Europa aplică principiul centralismului democratic, aşa cum o făcea Moscova; ai dreptul să votezi, dar nu contează dacă te împotriveşti, potrivit Bursa.

Aşa am dat de Berlin.
Miniştrii de interne şi justiţie ai Uniunii Europene au aprobat ieri, cu largă majoritate, potrivit preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE pe Twitter, sistemul de cote obligatorii de refugiaţi pentru ţările membre, în pofida opoziţiei mai multor ţări din Europa Centrală şi de Est.

Propunerea constă în relocarea a 120.000 de imigranţi şi refugiaţi în cele 28 de state membre UE cu scopul limitării presiunii de pe anumite ţări, cum ar fi Germania.

Cele patru ţări care s-au opus planului au fost depăşite în sistemul cu majoritate calificată după ce Polonia a renunţat la obiecţii, potrivit EUObserver. Ministrul de Interne al Cehiei a criticat atitudinea Poloniei.

În analizarea propunerilor făcute de Comisia Europeană sau de Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Consiliul UE ia decizii pe baza „dublei majorităţi calificate” – 55% din statele membre UE (16 din 28), reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a UE. Astfel, minoritatea care poate bloca decizia trebuie să fie de cel puţin patru state reprezentând peste 35% din populaţia UE, conform ştiripesurse.ro.

Corespondentul BBC Chris Morris a spus că este foarte neobişnuit ca o chestiune precum cotele obligatorii de refugiaţi – care implică suveranitate naţională – să fie decisă cu un vot majoritar, în loc de o decizie unanimă.

Vădit nemulţumit de aprobarea cotelor, ministrul ceh de interne Milan Chovanec a declarat pe Twitter: „Vom realiza în curând că Împăratul nu mai are haine. Bunul simţ s-a pierdut astăzi”.

Înaintea aprobării sistemului, Cehia anunţase că îşi menţine poziţia de a respinge orice sistem de cote obligatorii de redistribuire a solicitanţilor de azil între statele membre ale Uniunii Europene.

„Vom respinge cu fermitate orice tentativă de introducere a unui mecanism permanent de redistribuire de refugiaţi”, spusese premierul ceh Bohuslav Sobotka, adăugând că respinge folosirea unui sistem de cote în orice mecanism temporar.

„Criza migranţilor ar putea pune în pericol chiar existenţa Uniunii Europene, dacă nu se găseşte o soluţie pe termen lung”, a spus, la rândul său, Miro Cerar, premier al Sloveniei.

Un summit extraordinar al Uniunii Europene, dedicat crizei refugiaţilor, va fi organizat astăzi, tot la Bruxelles. Cancelarul german Angela Merkel propune o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spaţiu să contribuie la securizarea frontierei externe şi susţine propunerea ca ţările ce nu acceptă să primească imigranţi în baza unor cote obligatorii să plătească 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.