Ambasadorul Franţei la Bucureşti a leşinat

Excelenţa Sa ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Henri Paul, a leşinat pentru scurt timp înaintea ceremoniilor de la sediul ambasadei cel mai probabil din cauza căldurii excesive din după-amiaza zilei de joi, când capitala României se află sub avertizare meteorologică de caniculă, după cum se poate vedea pe imaginile transmise de Realitatea TV.

 

 

 

Prim-ministrul României, Emil Boc, a fost şi el bun la ceva, în sfârşit: a fost pentru scurt timp proptea pentru ambasador, sprijinindu-l în momentul în care s-a dezechilibrat.

În scurt timp, şeful misiunii diplomatice a Republicii Franceze şi-a revenit şi a susţinut discursul tradiţional din deschiderea recepţiei oferite în curtea ambasadei de Ziua Franţei.

Redăm discursul Excelenţei Sale Henri Paul:

 

 

Domnule Prim Ministru,

Domnule Presedinte al Senatului,

Domnule Ministru,

Domnilor ministri, doamnelor si domnilor parlamentari,

Doamnelor si domnilor ambasadori,

Altetà Regalà,

Doamnelor si Domnilor,

Dragi prieteni,

 

14 iulie este pentru toti francezii un moment de bucurie si de respect, un moment în care ne place sà ne regàsim împreunà, uniti, pentru a sàrbatori împreunà cu prietenii si apropiatii nostri onoarea de a face parte din comunitatea noastrà nationalà. Este cazul si în România, càci legàturile care unesc tara care ne este gazdà, România, de Franta, sunt foarte puternice si foarte strânse.

 

Và multumesc, Domnule Prim ministru, Domnule Presedinte, Domnule Ministru, Dumneavoastrà, care sunteti adevarati prieteni ai Frantei, lucru pe care l-ati demonstrat în ocazii numeroase, cà sunteti printre noi în aceastà searà pentru a reprezenta autoritàtile române, însotiti de numerosi si prestigiosi invitati.

 

Adesea m-am întrebat, si în special cu ocazia recentelor evenimente, în ce constà atractia ciudatà care uneste Franta si România, si din ce motive s-a format acest tandem, cu o vechime de peste 130 de ani.

 

Existà ratiuni din trecutul îndepàrtat, pe care le-am sàrbatorit cu ocazia expozitiei dedicate lui Napoleon III si Principatelor Române, sau aducând un omagiu memoriei Generalului Mathias Berthelot, erou al primului ràzboi mondial.

 

Existà ratiuni ce tin de istoria mai recentà, când Franta a mentinut relatiile cu România, inclusiv atunci când traversa o perioadà neagrà din istoria sa, sub fascism si sub comunism, permitând astfel numerosilor exilati sà-si aleagà o a doua patrie.

 

Existà lungul cortegiu al intelectualilor, al savantilor, al artistilor, al filozofilor, dar si al oamenilor obisnuiti care, nàscuti în România, au ales sà lucreze, sà tràiasca si sà moara în Franta, contribuind la crearea unei culturi comune.

 

Existà si acei compatrioti ai mei care au ales sà vinà aici, sà-si întemeieze o familie si sà dezvolte proiecte, gratie energiei si curajului lor. Existà bine-înteles si investitiile franceze si legàturile economice care fac din Franta al treilea partener comercial al României.

 

Existà si limba franceza, acest „idiom ideal pentru a traduce într-o manierà delicatà sentimente echivoce „, cum o denumea Emil Cioran, alt exilat român celebru, anul acesta sàrbàtorind centenarul nasterii sale. Limba francezà este aleasà si astàzi pentru a fi studiatà de numerosi elevi români, fideli unei traditii seculare. Nu este acesta semnul unui veritabil atasament? Poate este semnul unei iubiri sau cel putin al unui interes pentru Franta ? Napoléon spunea de fapt : „Franta, este limba francezà atunci când este bine scrisà.”

 

Insà, pentru mine, Franta, este si altceva, si as dori sà và împàrtasesc aceastà convingere a mea.

 

Intr-o lume care este zguduità de crizà, de transformàri sociale pe care ne este dificil sà le întelegem si sà le anticipàm, Franta, este un punct fix, care apàrà pretutindeni valori si opinii. Este dealtfel si ceea ce am dorit sa realizez aici, din pozitia mea, pe durata mandatului meu.

 

Cred de fapt cà este datoria noastrà, a francezilor, de a avea o exprimare cinstità si sincerà, corectà si directà, si de a actiona pentru a-i ajuta pe toti cei care luptà pentru dreptate. Nu mai este timpul, dragà Cioran, pentru sentimente echivoce, càci a venit momentul de a spune adevarul. Si daca popoarele se ridicà astàzi împotriva dictaturilor, este pentru cà nevoia lor de dreptate nu este satisfacutà, iar dacà discursuri xenofobe, nationaliste sau populiste, se fac auzite pe ici pe colo, este pentru cà avem o lipsà serioasà de repere. Dar si pentru cà avem nevoie cu totii de solidaritate. In lumea de azi, valorile pe care le reprezintà Republica franceza, Libertate, Egalitate si chiar Fraternitate sunt cu certitudine niste repere indispensabile.

 

Acesta este dealtfel si sensul pe care trebuie sà-l dam initiativelor pe care le-am luat, ca de pilda Premiul Dreptuilor Omului pe care am avut onoarea de a-l decerna luna trecutà fondatoarei si animatoarei unei asociatii române care luptà împotriva traficului de fiinte  umane, GENERATIE TANARA, sau crearea Asociatiei Franco-Române a Juristilor, sau bunàoara ca importanta pe care am dorit s-o dau cu ocazia acestei sarbatori nationale Asociatiei PARADA, care se ocupà de copiii strazii. Este una din cheile de lecturà ale angajamentului Frantei în lume.

 

Sunt bucuros sà pot spune cà aceste valori, aceste precepte vor fi predate în cadrul noului Liceu francez care va fi construit, în cursul urmàtorilor doi ani, la Bucuresti, gratie unui teren pus la dispozitie cu generozitate în beneficiul Fundatiei Anna de Noailles de càtre Guvernul României. Aceastà unitate de învatamânt va numara pe putin 50% de elevi români, si va reprezenta cu certitudine o referinta si un simbol al încrederii noastre comune în viitor. Doresc ca în aceasta searà sà le aduc multumiri tuturor celor care contribuie si care au contribuit la acest proiect, în primul rând Presedintelui Basescu, Dumneavoastra, Domnule Prim Ministru si membrilor Guvernului României.

 

Tràiasca România! Tràiasca Franta !

Născut la 8 august 1952 la Arcachon (Gironde), Henri Paul este absolvent al Institutului de studii politice din Paris, licenţiat în drept. Este ambasador din România din 2007.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.