Proprietarul Cathedral Plaza: Nu ştiam că trebuie să obţinem de la Vatican

Omul de afaceri Eyal Ofer, proprietarul şi constructorul Cathedral Plaza, a ieşit pentru prima dată în faţa presei pentru a face declaraţii referitoare la decizia Curţii de Apel Suceava, potrivit căreia s-a reconfirmat că autorizaţia de construcţie a blocului Cathedral Plaza este ilegală.

Autorizaţia de construire a fost declarată nulă de instanţa de la Suceava pentru că a fost emisă de Primăria Sectorului 1 şi nu de Primăria Generală a Capitalei.

În urmă cu două luni, Eyal Ofer a avut o întrevedere cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care este dispus să acorde tot sprijinul necesar dezvoltatorului pentru finalizarea acestui caz. Se pare că Oprescu a realizat un sondaj prin 5.000 de apeluri telefonice, iar 80% dintre bucureştenii intervievaţi au declarat că nu îi deranjează clădirea de birouri de lângă Catedrala Sf. Iosif.

„Am venit aici în 1997, când am fost încurajaţi de guvernul democratic să investim în Romania. Guvernul a promis atunci tuturor investitorilor străini că va facilita procesul de investiţii care va fi compatibil cu cel al economiilor din vest”, a declarat omul de afaceri Eyal Ofer.

Conflictul dintre compania care dezvoltă proiectul Cathedral Plaza, în imediata apropiere a Catedralei Sf. Iosif, a fost declanşat de către Arhiepiscopul Bisericii romano-catolice Ioan Robu, căruia nu i-au fost satisfăcute pretenţiile. Omul de afaceri spune că după ce arhiepiscopului i s-a prezentat proiectul, a primit o scrisoare prin care acesta complimentează compania şi proiectul pe care avea să-l construiască.

Mai apoi însă, Ioan Robu a cerut 10 locuri de parcare pentru biserică, spaţii comerciale la parter şi primul etaj al clădirii. „I-am explicat că nu putem să-i dăm ceea ce ne cere, dar că suntem deschişi unor discuţii despre închiriere. Nu ştiam că trebuie să obţinem de la Vatican un aviz de construire a unei clădiri în Bucureşti”, a mai adăugat omul de afaceri.

Clădirea de birouri Cathedral Plaza a necesitat investiţii de 40 de milioane de euro, este finalizată în proporţie de 100% şi intabulată. Cât despre vânzarea clădirii unui fond de investiţii britanic pentru suma de 70 de milioane de euro, Eyal Ofer a mai adăugat că s-a realizat un precontract de vânzare-cumpărare condiţionat, prin care compania se obligă ca până la sfârşitul acestui an spaţiile de birouri să fie predate cu un anumit grad de închiriere. Deocamdată, pentru 30% din spaţiile de birouri se poartă negocieri.

„Dacă cred că am făcut o greşeală, răspunsul este da, greşeala este că am fost supraoptimist la rata de creştere şi schimbarea care trebuia să se întâmple în România. Am fost abordaţi să oferim mită, dar avem o politică strictă şi nu putem participa la nici un proces în care cineva ne cere mită pentru a accelera ceva. Nici un singur dolar nu a fost oferit în acest scop”, a mai declarat Eyal Ofer.

Portofoliul imobiliar al companiei în România, care activează prin Willbrook International, are o valoare de 500 de milioane de euro. De asemenea, Ofer Global care a făcut recent o comandă la şantierul Daewoo din Mangalia, de 400 de millioane de euro, pentru construcţia de vase maritime. În plus, omul de afaceri mai deţine şi compania Royal Carribean, evaluată la 10 miliarde de euro.

Tătăl său, Sammy Ofer, care a decedat luna trecută la vârsta de 89 de ani, se afla în topul Forbes pe primul loc în Israel, cu o avere estimată la 10,3 miliarde dolari şi pe locul 79 din lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.