Amenințare uriașă pentru speciile sălbatice din Antarctica

Este posibil ca griva aviară să se răspândească şi mai mult în regiunea Antarcticii, unde va provoca pagube imense în rândul vieţuitoarelor sălbatice, potrivit experţilor în această boală extrem de contagioasă, care a ucis sute de milioane de păsări la nivel mondial în ultimii ani, informează Reuters.

Răspândirea gripei aviare înalt patogene (HPAI), numită în mod obişnuit gripă aviară, în îndepărtata regiune sudică a planetei noastre a generat îngrijorări pentru populaţiile izolate de specii, inclusiv pinguini şi foci, care nu au fost niciodată expuse la acest virus.

Tulpina H5 a virusului a fost detectată în regiune pe 8 octombrie la un exemplar de skua brun de pe Insula Bird, care face parte din Teritoriul britanic de peste mări al Georgiei de Sud şi al Insulelor Sandwich de Sud, potrivit unui raport al OFFLU, care reuneşte experţi de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH) şi de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Aproximativ în aceeaşi perioadă, virusul a fost detectat la fulmari şi albatroşi în apropiere de Insulele Falkland.

„Este probabil ca virusul HPAI H5 să se răspândească în continuare în rândul faunei din Antarctica, putând infecta cele 48 de specii de păsări şi 26 de specii de mamifere marine care locuiesc în această regiune”, a precizat OFFLU în raportul său de joi.

„Impactul negativ al HPAI H5 asupra faunei din Antarctica ar putea fi imens, deoarece prezenţa sa în colonii dense de până la mii de pinipede (foci) şi sute de mii de păsări facilitează transmiterea virusului şi poate duce la o mortalitate ridicată”, au adăugat autorii raportului.

Elefanţii-de-mare din Georgia de Sud ar fi putut fi infectaţi de focile migratoare din America de Sud, unde exemplare ale acestei speciei au murit în masă, precizează raportul OFFLU. Elefanţii-de-mare infectaţi ar putea transporta virusul în insulele vecine şi, mai la sud, în Peninsula Antarctică.

„Dacă virusul HPAI H5 finalizează etapa de răspândire sugerată mai sus, este probabil ca virusul să se răspândească în continuare în regiunea Antarcticii, având în vedere numeroasele specii de păsări şi mamifere care sunt probabil susceptibile la infecţie”, se arată în acelaşi raport.

Gripa aviară din Antarctica ameninţă în special specia pinguinilor imperiali, considerată în pericol de dispariţie. Dacă virusul ar pătrunde într-o colonie de pinguini imperiali, el s-ar putea răspândi la întreaga populaţie, au precizat reprezentanţii OFFLU.

Organizaţia a îndemnat la continuarea monitorizării şi supravegherii populaţiilor de animale sălbatice şi la măsuri de biosecuritate pentru a reduce riscul de răspândire a virusului în noi zone sălbatice prin intermediul oamenilor şi pentru a reduce riscul de infectare a oamenilor.

OFFLU utilizează definiţia biogeografică a regiunii Antarcticii, bazată pe distribuţia speciilor şi a ecosistemelor. Aceasta este mai largă decât regiunea Tratatului Antarcticii, incluzând toate platformele de gheaţă.

Dezastru în Antarctica

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Numai ca in lume exista un proces de miliarde de ani se numeste ADAPTARE LA MEDIU si se face prin SELECTIE NATURALA, poate invata de marii savanti zoologia de clasa a VI a…

  2. Din ciclul: boii utili și inteligenta artificiala a gripei aviare. Azi: frăția gheții cu teroristii avariati de marginea pasaricii de pe centura globalosmului alb.
    Cică gripa a ucis sute de milioane de pasari. La închisoare cu ea. Sa vina DNA să o ia.

  3. Adaptarea la mediu si selectia naturala se fac in conditii si timpi rezonabili.
    Daca timpul va fi prea scurt selectia va fi 0, adica extinctia.

  4. Acum am înțeles,Catu a cumparat injecții cat și pentru pinguinii de la Polul Nord și ăștia îl acuza că a cheltuit miliardele românilor aiurea,ba câtă nedreptate!🤨

  5. Gripa aviara la foci? Bai nesimtitilor, incetari odata cu aceste povesti menite sa bage spaima in oameni! Atatea zeci si site de mii de ani au trait animalele fara probleme, trecand natural print tot felul de boli, iar acum dintr-o data, pentru ca asa spuneti voi, totul se duce drakului? Duceti-ava undeva mai, si impuscati-va! Lasati omenirea sa isi vada de problemele adevarate (dintre care una sunteti chiar voi), nu mai creati agitatie cu boli inventate!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.