Analiză. De ce coronavirusul provoacă atâtea victime în Italia?

Este una dintre întrebările aproape obsedante când vine vorba de numărul mare de victime ale epidemiei de Covid-19 din Italia. Pe această temă, agenția France Presse a transmis un nou punct de vedere semnat de Franck Iovene, care începe prin a sublinia că recordul mondial de decese deținut deja de Italia între țările europene, devenită astfel primul focar continental al pandemiei, „s-ar explica prin mai mulți factori”.

Statistici terifiante

În context, precizăm că, la ora la care AFP transmitea respectiva depeșă, se înregistraseră încă 627 de decese în 24 de ore, numărul lor ajungând vineri la 4.032, fapt ce plasează „Cizma” pe locul al doilea în lume, evident după China. Regiunea Lombardia, plămânul economic al țării, este cea mai afectată. Aici, spitalele sunt pline, ele înregistrând alte 381 de morți în ultimele 24 de ore (2.549 în total). Pe urmă, în întreaga țară au fost recenzate alte aproape 6.000 cazuri noi de îmbolnăvire. Cu cei peste 66 de morți la milionul de locuitori, o proporție care depășește cifra de 250 când vine vorba de Lombardia, Italia s-a instalat repede pe primul loc între țările europene.

Numărul de persoane contaminate în aceste zile nu reprezintă, evident, decât vârful icebergului. Noi înfruntăm o epidemie virală, care, din fericire, în majoritatea cazurilor este fără simptome sau cu puține simptome”, a declarat Matteo Bassetti, șeful clinicii de boli infecțioase San Martino din Genova, citat de agenția AGI.„Sunt atâtea persoane care continuă să se plimbe și care au virusul, riscând să contamineze pe alții”, a adăugat el.

Potrivit statisticilor Institutului Superior al Sănătății (ISS), bazate pe studierea a 3.200 de decedați și testați pozitiv cu Covid-19, media lor de vârstă era de 78,5 ani, dintre care circa 30% sunt femei. ISS a constatat că imensa majoritate a persoanelor decedate sunt în tranșa de vârstă 70-79 de ani și 80-89 de ani, adică 1.134 și, respectiv,1.309 morți. Doar nouă persoane de mai puțin de 40 de ani au decedat, dintre ele șapte aveau boli grave înaintea decesului, în vreme ce pentru alte două nu sunt disponibile date. Dintre cei 3.200 decedați amintiți, 48,6% aveau trei sau mai multe boli dintr-un număr de zece cele mai curente maladii identificate la aceste persoane, și doar 1,2%, în total șase persoane, nu aveau nicio boală.

O populație îmbătrânită

Revenind la sinteza lui Franck Iovene, acesta arată că, potrivit specialiștilor, acel record negativ stabilit de Italia se explică prin mai mulți factori: media de vârstă ridicată din țară; sistemul sanitar; felul în care sunt contabilizate persoanele contaminate și decedate. De altfel, în datele prezentate la început dintr-o altă sinteză rezultă că acest coronavirus în forma lui cea mai gravă afectează persoanele în vârstă sau atinse de alte boli, virusul respectiv ucigând în mod logic mai mulți bolnavi din Italia, țară a cărei populație este cea mai vârstnică de pe glob, după Japonia. Procentul de letalitate al coronavirusului (numărul de pacienți decedați în raport cu totalul persoanelor infectate) este de 8,6%.

Se constată o mortalitate considerabil mai mare în țările ce au populații mai vârstnice în raport cu țările mai tinere”, a explicat specialista în demografie Jennifer Downd, profesoară de Sănătate Publică la Universitatea Oxford. În studii publicate miercuri pe site-ul Forumului Economic Mondial ea evidențiază „o puternică interacțiune între demografie și mortalitate în cazul virusului Covid-19”.Jennifer Downd crede că măsurile de distanțare socială ce vizează încetinirea transmiterii virusului trebuie să țină seama „atât de compoziția populației pe vârstă, de contextele locale și naționale, cât și legăturile sociale dintre generații”.

Pentru a lupta împotriva pandemiei ea sugerează să existe siguranța că „virusul nu intră în contact cu persoanele în vârstă, pentru care el se poate dovedi mortal foarte ușor”. Or, în Italia „familia lărgită este unul dintre pilonii societății, în care bunicii merg să-și ia nepoții de la școală, îi țin la ei, expunându-se în mod periculos la contaminare”, mai arată ea.

Afectată înaintea altor țări

Deși nu are o reală fundamentare științifică, faptul că Italia a fost lovită foarte repede de pandemie (imediat după China) este luat în seamă de experți.„Când sunt întrebat de ce Italia, eu răspund că nu există un motiv special”, declară prof. Yashcha Mounk, de la Universitatea John Hopkins din SUA, la canalul CBC din Canada. „Singura diferență este că aici contaminarea a venit cu zece zile mai devreme decât în Germania, SUA sau Canada, iar dacă aceste țări nu reacționau mai repede și într-o manieră mai decisivă, deveneau ceea ce este Italia azi”, mai declară el. Unii experți cred că Italia a fost luată „prin surprindere”, fără să fi avut timp să se pregătească, spre deosebire de vecinii ei. Spitalele s-au trezit pline repede, iar medicii au trebuit să trieze, și nu să îngrijească, așa cum au povestit în media mai mulți dintre cei din Lombardia.

Presiune asupra sistemului medical

Specialiștii nu încetează să repete: creșterea rapidă a letalității Covidului-19 constatată în Italia, în special în Lombardia, focar al pandemiei din „Cizmă”, este consecința numărului fără precedent de bolnavi care au simultan nevoie de a fi îngrijiți la terapie intensivă, ceea ce presupune o durată medie de câteva săptămâni. În condiții atât de critice, prioritate au pacienții cu o mai mare șansă de supraviețuire, ceea ce înseamnă că descrește calitatea asistenței medicale, deși sistemul sanitar lombard este considerat performant.

Modul de înregistrare este diferit. Potrivit experților, rata de letalitate din Italia se explică prin politica de depistare, care, așa cum vrea guvernul, trebuie să fie realizată „doar pe persoanele simptomatice”. Este o opțiune care exclude din statistici persoanele potențial pozitive, dar care nu au deloc sau au puține simptome. Nu este cazul țărilor care, precum Germania sau Coreea de Sud, au optat pentru o depistare largă, ce permite detectarea numeroaselor persoane infectate, deși nu prezentau aproape nici un simptom. Datorită acestui fapt mortalitatea a scăzut pe măsură ce numărul cazurilor vindecate sunt contabilizate. De altfel, Italia a ales să integreze în numărul total de decese atât pe cei morți din cauză de Covid-19, cât și pe cei care, deși erau găsiți pozitiv cu coronavirus, au murit din cauza altor boli, o politică pe care nu o regăsim la alte țări.

Am prezentat punctele de vedere exprimate de Franck Iovene, încercând să găsim -sau să sugerăm- un răspuns la întrebarea care a născut și va naște în continuare multe comentarii: cum se explică faptul că Italia a devenit repede epicentrul vest-european al pandemiei cu Covid-19? Pentru că, din păcate, recordurile negative stabilite de această țară sunt și ele depășite repede.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Domnule draga,

    dar de ce statul roman, societatea romaneasca nu a facut minimum gest de solidaritate fata de Italia si italieni…?

  2. Exist si o alt explicate, culturala, de ce sunt atitea cazur in tari ca Italia sau Spania. Popoarele latine petrec mai putin timp acasa. intre patru pereti decit cele mai nordice ca scandinavii, englezii polonezii, nemtii sau irlandezii.
    La popoarele germanice, timpul petrecut acasa este mult mai mare decit cel petrecut in strada. In perioade de sarbatori aproape ca nu vezi picior de localnic daca te plimbi prin orasele din tarile scandinave, Olanda, Danemarca, Germania sau Austria. Seara, cind magazinile se inchid vezi putina lume pe strada, si dupa inchidere e pustiu pe acolo. Daca te duci in tari latine, ca in america latina, Spania, Portugalia sau Italia o sa vezi cum lumea este in special in strada cu treburi sau cu cunostinte la taclale. In plus in Italia mai apare un fenomen legat de reguli si interziceri. Acolo legi, ca de exmplu legile de circulatie, sunt privite ca niste recomandari si nu ca niste interdictii de a face ceva. Daca in Italia, cineva trece pe rosu cu masina sau motocicleta, nu e privita ca o fapta grava ci mei degraba ca „Ei si?, Ce poti sa-mi faci?”. Faptul ca acest mod „normal” de a privi reguli sau interziceri a fost lovita de criza cu corona virus nu e surprinzator ca a dus la atitea cazuri de infectii si atitia decedati. Noroc ca la noi, in Romania, viata sociala e mai mult ca la nordici decit la latini.

  3. raspunsul e foarte simplu:

    virusul a fost creat diferit pentru Italia
    hobreiii nu ii iarta nici in ziua de azi pe italieni pentru ca pe vremea Imperiului Roman,hobreiiii au patit-o urit de tot
    iar hamericanii au tinut sa le dea italienilor o lectie pentru ca Italia merge alaturi de Mareata China pe noul drum al matasii

    asta e explicatia

  4. Raspuns simplu: din acelasi motiv pentru care azi, la 22-24 de grade, parcurile sunt pline! Asa au facut si italienii si spaniolii si francezii si au continuat sa faca si dupa ce au inceput sa numere mortii! La noi pare o joaca si nu este luata in serios situatia fiindca nu sunt raportate, inca, cazuri mortale! Din pacate, dupa perioada de incubatie masiva din aceste zile, peste vre-o saptamana o sa intram in panica, unii, fiindca inconstientii vor ramane la fel! OMS a atentionat ca virusul ataca egal fiindca in mintea multora, romani dar si din alte parti, a prevalat ideea ” sunt tanat si o sa patesc nimic” nimic mai fals! Azi o domsoara batea campii spunand suav in telefon: am auzit ca dupa 23 deschid scolile, hai ca cred ca se termina! Cred ca se deschid mai mult dupa 30 locatiile alea unde nici suparare nici durere nu este!

  5. Pietele de legume si fructe ( cele ce se deschid in piatete de dimineata si pana la ora pranzului ) sunt dominate de comercianti asiatici( chinezi si philipinezi). Aici se comercializeaza fructe si legume venite din China si/sau trecute prin mana manipulantilor asiatici contaminati. Dimineata la piata , in Italia vei intalni pensionari si deja ultracunoscutele badante rumene.
    Aceste piete sunt specifice Italiei si Spaniei. In Germania sunt alte obiceiuri comerciale.
    La noi, daca faceti un exercitiu de imaginatie, inchipuitiva ca intr-o luna dispar toate legumele de import din SUPERMERKAKATURI.
    Unde esti tu Daia sa stimulezi producatorul roman de rosii si legume ???!!
    Mai Orbane, cine ti-a ordonat sa desfiintezi magazinele cu produse romanesti infiintate de Daia si programul ” tomata ” ??
    Nu-i asa ca asa ai primit ordin ?

  6. cind o sa va treziti si o sa realizati cit de mare este minciuna ? cind o sa va treziti sa realizati ca ticalosia si prostia au facut casa buna in situatia asta ?

  7. Da, articolul se bazeaza pe date reale si logice, asupra carora multi specialisti din domeniul medical sint cu totii de acord. Mi-as permite sa mai adaug un alt factor agravant (nu emit pareri proprii, ci tot afirmatii de medici virusologi, imunologi, din serviciile de reanimare, etc) : bautul si fumatul sint factori agravanti pentru persoanele care contracteaza virusul, aceste persoane dezvoltind in procente mult mai mari forme grave ! (si Italia nu duce lipsa nici de fumatori, nici de bautori !) Asa ca … fete si baieti din Romania, mai tineri sau mai batrini, stiu ca pentru unii e greu, dar macar pentru citeva luni lasati tigara, lasati paharul ! Ca doar n-o fi asa de greu !

  8. @wasp, nu sunt destept si de aia te intreb: in articolul asta scrie ca daca persoanele peste 56 de ani sunt vaccinate au mai multe sense sa scape si deci nu prea au mai fost vaccinari in ultimii doi ani!?

  9. Ceva e putred in Italia:
    -ori cum zice Malagamba, e un virus cu dedicatie
    -ori cum zic unii ca nu sunt victime reale dar italienii sunt tinuti in casa sa nu vada ce se petrece suspect in tara lor
    Sunt curios cand se termina tot daca autoritatile italiene pot prezenta presei internationale lista cu toate decesele

  10. In presa italiana se discuta ca in reg Lombardia virusul ar fi suferit o mutatie mult mai agresiva. Spitalele nu mai fac fatza. Au amenajat si holurile ptr paturi monitorizate. Am vazut o poza luata de sus in care apar corturi sanitare pe acoperisul unui spital. Stau rau si cu materialele de protectie.Au ajuns sa dezinfecteze mastile si sa le refoloseasca…..[Leo]

  11. Citeam pe Bloomberg ca pe 10 Martie restaurantele , pizzeriile și cafenelele erau pline in Italia, se stătea la coada pentru un loc la masa. La fel și centrele comerciale. Ceilalți între timp mureau prin spitale dar nimeni nu se sinchisea. Adăugăm avalanșa de pupături și bezele ca doar suntem latini, plus 30 milioane de locuitori din care 26% au peste 70 de ani înghesuiți intr-o zona cât jumate din Muntenia… și ecco..

  12. Vestea bună e că România are o populație tânără și un guvern vigilent.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.