Cu francezii nu le merge!

Peste 600 de medici din Franța reuniţi în asociaţia C19 au iniţiat o acţiune judiciară contra premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn, pe care îi acuză de „minciună de stat” în gestionarea crizei epidemiei de coronavirus.

Cei trei medici fondatori ai asociaţei – Philippe Naccache, Emmanuel Sarrazin şi Ludovic Toro – au sesizat Curtea de Justiţie a Republicii, singura instanţă care are juridisdicţie de a judeca actele comise de membri ai Guvernului.

Medicii îi acuză pe Édouard Philippe şi Agnès Buzyn că nu au luat măsurile necesare pentru a opri epidemia înainte de răspândirea acesteia în Franţa, deşi cunoşteau riscurile.

Scandalul lipsei măştilor de protecţie a fost primul factor de nemulţumire. „Guvernul a transmis la sfârşitul lunii februarie că măştile vor veni, iar lumea a crezut. La începutul lunii martie, când au înţeles că nu vor fi măşti, au început să spună că nu va fi nevoie. Este realitatea unei neputinţe şi a unei minciuni, adevărul este că nu aveau stocuri”, argumentează Fabrice Di Vizio, avocatul asociaţiei de medici.

În plus, asociaţia medicilor denunţă lipsa de acţiune a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn. „Practic, ea a explicat că ştia totul, dar nu a făcut nimic”, a subliniat avocatul Fabrice Di Vizio.

„O anchetă penală este indispensabilă, pentru a cunoaşte amploarea informaţiilor care le-au fost ascunse francezilor şi a determina responsabilităţile fiecăruia în acest fiasco medical. Serverele Ministerului Sănătăţii trebuie percheziţionate”, a subliniat avocatul.

Administraţia Emmanuel Macron a impus restricţii de circulaţie din cauza epidemiei de coronavirus, situaţie care a generat un val de nemulţumiri.

Franţa înregistrează 12.612 cazuri de coronavirus şi 450 de decese, a anunţat vineri seară Jérôme Salomon, directorul Departamentului francez pentru Sănătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

11 Comentarii

 1. Si la noi la fel. O sa vina mastile peste 2 saptamani. Au trecut 30 de zile si nu au venit mastile. Acum ni se explica ca masca nu-i buna fiindca nu impiedica inhalarea virusului ci doar tramsmiterea lui. Huuo! Suntem luati de prosti! Dupa conducatori este mai bine sa respiri adanc aer curat in casa si sa nu iesi pe strada pana vor veni mastile odata cu ciorile. Succesuri popor roman la urmatoarele alegeri, cine mai ajunge!

 2. Cetatenii multor tari renunta la orice drepturi in schimbul ordinei si linistei sufletesti pe care numai un Guvern Mondial le poate oferi…

 3. Deocamdata a vazut toata lumea actele de vitejie ale detestatului de catre poporul francez -E Macron-prin care a facut si a dres.Cei 600 medici francezi in frunte cu doctorii fondatori au curajul constiintei de a actiona contra premierului Édouard Philippe şi a fostului ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn, pe care îi acuză de „minciună de stat” în gestionarea crizei epidemiei de coronavirus.Nu stim cu cat suscces se va solda actiunea lor acuzatoare in PENAL la Curtea de Justitiei a Republicii Franceze ceriandu-se probe si perchizitii in acest sens-ca nu au luat măsurile necesare pentru a opri epidemia înainte de răspândirea acesteia în Franţa, deşi cunoşteau riscurile.Parca mai cunoastem niste cazuri… !Cu deosebirea ca la noi o „curte”nu poate fi sesizata direct contra guvernului,ci prin lungul culoar dirijat al parchetului…Dau un citat dintr-un articol al dlui C MArchevici
  privitor la situatia problematica a justitiei in Franta :”Regis de Castelnau: Apropierea justiției de regimul lui Emmanuel Macron pune o mare problemă instituțională. Independența judecătorilor este asigurată instituțional și juridic, însă ralierea în jurul lui Macron din rațiuni sociologice, ideologice, politice și economice îndepărtează Franța de respectarea condițiilor indispensabile pentru o democrație reprezentativă demnă de acest nume”.

 4. si la noi cine va fi tras la raspundere pentru ca 99.99% din virusati sunt veniti, restul s-au imbolnavit din contact cu acesti straini care umbla liberi pe strazi si noua ni se face lege sa stam incuiati in case, cu geamurile inchise sub pretext de ‘dezinsectie’, nu ca importa ei gunoaie din alte tari si tre’ sa le dea foc noaptea. Azi noapte putea in zona gara de nord de iti venea sa mori de duhoare. Apropo, CHELTUIELILE din banii romanilor aflati in tara – adusul in tara cu avioane a strainilor cu cetatenie romana, transport insotit de jandarmi de la vama spre locurile de bastina ale fiecaruia, cazarea in hoteluri, mancarea, testele de virus care ar fi fost pentru populatia de aici care a platit taxe la sanatate, vom stii vreodata aceste cheltuieli cu „diaspora”?

 5. Pina nu ajunge si Macron, acest Bokassa sociopat al Europei, ras in cap si sa-si inceapa „discursul adresat natiunii” cu cuvintele „Onorata instanta …”, tot nimic ! Se stie bine ca „pestele de la cap se-mpute” iar Franta in momentul de fata este un caz-scoala de monarhie condusa autocratic si haotic practic de un singur individ care (da impresia ca) decide totul, in realitate ascultind si el, la rindul sau, de niste ordine.

 6. Si la noi la fel… se cauta vinovati printre cetateni, diasporezi, biciclisti, batrani…Dupa ce ani de-a randul ai indemnat la nesupunere, doar pentru ca era la putere „ciuma rosie”, acum vrei civism si intelegere a situatiei?! Cand s-au incalcat toate legile si justitia s-a aplicat pe orientare politica, acum, vrei ca toti acesti cetateni sa devina, dintr-o data disciplinati si sa se incoloneze?! De trei decenii, un popor, deja haituit de abuzul statului este supus la experimente judiciare dinafara, dar si din interior…orice criza, oricat de mica, este urmata de „masuri ferme”, „inasprirea legii” si „tragerea la raspundere”…in conditiile in care tot omul vede ca s-a instapanit o supraclasa sociala imuna la orice responsabilitate…Cand acesti #cetateni aplaudau ignorarea, ori calcarea legii si Constitutiei de catre presedintele lor, nu va gandeati ca s-ar putea sa-l ia de exemplu?! Totusi, s-a gandit cineva sa incerce si cu vorba buna?!

 7. normal ca o sa le cunosti, cand o sa puna Catu de un imprumut de vreo 40-50 de miliarde, cand o sa-ti dubleze CAS si primaria o sa dubleze impozitele locale… in timp ce diaspora o sa caute sa plece iar, sa vezi distractie cand TOATE guvernele UE or sa le dea …. drepturi.

 8. AIUREA. Buzyn acuzându-i, acuma, pe Macron & comp, c-ar fi fost îndepartata tocmai fiindca prevenise de amploarea dezastrului. AIUREA. Când ea însasi, nu altcineva, îi propune Adunarii Nationale un buget cu 800 000 000 de milioane de euro mai mic decât ala de anul trecut. Si când Macron si Philippe (respectiv Olivier Véran, înlocuitorul Agnès-ei Buzyn) au luat masuri drastice de claustrare a populatiei (cu rezultatul ca-n ultimele 2 zile = O îmbolnaviri si 0 morti în Franta), si injectat masiv în buget : somajul tehnic = în întregime rambursat, concedierile = interzise, asigurarile sociale de sanatate = în întregime rambursate, reformele -nepopulare -, suspendate si privatizarile înca nevotate, de asemenea – drept fiind ca statul francez are nevoie de ADP, aeroportul Roissy, excedentar, în criza actuala severa a economiei tarii si economiilor mondiale -, + nationalizari strategice-n vedere, între care Airbus, + ca bonus-urile bursiere acordate actionarilor se suspenda, banii fiind de investit în uriasa criza a tarii -, deocamdata, lui Macron & comp venindu-le mintea la cap. + ajutoare urgente intreprinderilor + cumpararea datoriei SNCF, 50 de miliarde + alt bunus, mai vechi, acordat salariatilor, în urma protestelor Vestelor Galbene, 15 000 000 … Numai ca tot ce fac, demult li se ceruse, de catre aceleasi Veste Galbene. Pe care, cu putina vreme-n urma, Macron & comp. le orbeau (la propriu). Criza mastilor de protectie faciala: din cauza lui Hollande, care preia Franta c-o rezerva de 1 MILIARD de masti. „Prea multe” : ministra sanatatii tipului, madam Turaine, o jale, se debaraseaza de ele. Coronavirus-ul prinzând tara si fara spitale (promiscui), si fara paturi – 5000 de 70 000 000 de locuitori -, si fara medici, infirmiere, alt personal spitalicesc, medicamente. Acuma facându-se comenzi urgente de masti faciale (în China, în afara alora cadou din partea tarii, 1 milion, prima comanda fiind de 250 de milioane de bucati).

 9. corectare : rândul al doilea ori „800 000 000”, ori „800 de milioane” de euro, etc.

 10. Stați liniștiți, la francezi ”justiția” e aproape la fel de politizată ca și la noi. N-o să facă nimic serios contra lui Macron.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.