Analiză – Lumea în pragul unei crize alimentare

UPDATE Ucraina, un producător global important de produse agricole, a interzis exportul de îngrăşăminte, pe fondul efectelor invaziei Rusiei, a anunţat sâmbătă Ministerul Agriculturii, transmite Reuters.

Deja Ucraina a interzis exportul unor produse agricole de bază şi a introdus licenţe pentru exporturile sale cheie – grâu, porumb şi ulei de floarea soarelui.

„Cabinetul de Miniştri introduce o cotă zero pentru exportul de îngrăşăminte minerale, ceea ce înseamnă o interzicere a exporturilor de îngrăşăminte Ucraina”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Instituţia precizează că interdicţia va ajuta la „menţinerea echilibrului pe piaţa internă” şi se aplică îngrăşămintelor complexe NPK (azot, fosfor şi potasiu).

În mod tradiţional Ucraina începe campania agricolă de primăvară la finalul lunii februarie sau în martie. Fermierii spun că vor începe să cultive în zonele sigure de îndată ce vor putea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri fermierilor ca în pofida invaziei ruse să facă eforturi pentru a menţine nivelul producţiei de cereale, pentru a evita o criză în aprovizionarea cu alimente.

Ucraina este adesea considerată unul dintre grânarele Europei. Pe plan mondial este al cincilea exportator de grâu şi lider global la exportul de ulei de floarea soarelui.

Sindicatul producătorilor din agricultura ucraineană a informat săptămâna aceasta că fermierii vor reduce în 2022 probabil suprafeţele cultivate cu seminţe de floarea soarelui, rapiţă şi porumb, înlocuindu-le cu cereale – hrişcă, ovăz şi mei.

Înainte de invazie autorităţile ucrainene estimau că ar putea exporta peste 60 de milioane de tone de cereale, inclusiv 33 de milioane de tone de porumb şi 23 de milioane de tone de grâu, în sezonul iulie 2021-iunie 2022.

Până la 23 februarie, cu o zi înainte de începerea invaziei, Ucraina exportase 43 de milioane de tone de diverse cereale, în sezonul 2021/2022 a anunţat Ministerul Agriculturii.

Știrea inițială

Războiul a adus lumea în pragul unei crize alimentare.

La două săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, prețurile produselor agricole cheie produse în regiune au crescut vertiginos, arată o analiză CNN.

Cea mai mare problemă este grâul, un aliment de bază în cămară. Aprovizionarea din Rusia și Ucraina, care împreună reprezintă aproape 30% din comerțul global cu grâu, este acum în pericol. Prețurile globale ale grâului au atins un maxim istoric la începutul acestei săptămâni.

O altă problemă majoră este accesul la îngrășăminte. Esențial pentru ca fermierii să își atingă obiectivele de producție pentru culturi, acesta nu a fost niciodată mai scump, în condițiile în care exporturile din Rusia se opresc. Producția din Europa a scăzut, de asemenea, datorită creșterii prețurilor la gazele naturale, un ingredient-cheie în îngrășămintele pe bază de azot, cum ar fi ureea.

Situația trage semnale de alarmă pentru experții în sănătate la nivel mondial. Costul porumbului, al boabelor de soia și al uleiurilor vegetale au crescut, de asemenea.

Miniștrii agriculturii din țările G7 au declarat vineri că „rămân determinați să facă tot ce este necesar pentru a preveni și a răspunde unei crize alimentare”.

Egiptul tocmai a interzis exportul de grâu, făină, linte și fasole, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de rezervele de alimente din cel mai populat stat din lumea arabă. Indonezia a înăsprit, de asemenea, restricțiile la exportul de ulei de palmier, o componentă a uleiului de gătit, precum și a produselor cosmetice și a unor produse cum ar fi ciocolata. Indonezia este principalul producător mondial al acestui produs.

Miniștrii G7 au făcut apel la țări să „își mențină deschise piețele alimentare și agricole și să se ferească de orice măsuri restrictive nejustificate asupra exporturilor lor”.

„Orice creștere suplimentară a nivelului prețurilor la alimente și a volatilității pe piețele internaționale ar putea amenința securitatea alimentară și nutriția la nivel global, în special în rândul celor mai vulnerabile persoane care trăiesc în medii cu un nivel scăzut de securitate alimentară”, au afirmat aceștia într-o declarație.

Țările occidentale vor fi și ele afectate. Consumatorii de acolo au fost deja afectați de prețurile mai mari, iar situația este pe cale să se deterioreze și mai mult.

Chiar și înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, sistemul alimentar global a fost tensionat. Lanțurile de aprovizionare îngreunate și modelele meteorologice imprevizibile – deseori rezultatul schimbărilor climatice – împinseseră deja prețurile alimentelor la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Numărul persoanelor aflate în pragul foametei a sărit la 44 de milioane, de la 27 de milioane în 2019, a declarat luna aceasta World Food Programme al ONU.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina, care joacă amândouă un rol crucial în sistemul atent calibrat al producției alimentare globale, riscă să înrăutățească situația.

Prețurile globale ale grâului au scăzut de la maximele record din ultimele zile, dar rămân ridicate. Se așteaptă ca acestea să rămână așa o perioadă de timp, potrivit analistului de mărfuri de la Rabobank, Carlos Mera.

Sezonul de însămânțare a grâului, care este pe cale să înceapă în Ucraina, va fi perturbat de lupte. Nu este clar dacă vor fi suficienți fermieri care să cultive pământul, în condițiile în care oamenii din țară se înarmează – sau dacă vor putea avea acces la utilaje și la alte produse care ar ajunge de obicei prin porturile de la Marea Neagră.

„Nu se știe dacă Ucraina va putea exporta ceva pentru restul acestui an, sau anul viitor, sau în viitorul apropiat”, a declarat Mera. Țara reprezintă, de asemenea, jumătate din toate exporturile de ulei de floarea-soarelui.

Introducerea produselor din Rusia pe piața mondială a devenit, de asemenea, mai dificilă, deoarece companiile nu vor să riște să se lovească de sancțiuni sau să facă afaceri în apropierea unei zone de război.

Criza care se prefigurează merge dincolo de grâu și uleiuri. Rusia, împreună cu aliatul său Belarus, este, de asemenea, un exportator major de îngrășăminte necesare pentru a planta o gamă largă de culturi. Dar, în acest moment, toată lumea se ferește de mărfurile lor.

„Nimeni nu vrea să se atingă de un produs rusesc în acest moment”, a declarat Deepika Thapliyal, expert în îngrășăminte la Independent Commodity Intelligence Services. „Dacă vă uitați la toți comercianții, la toți cumpărătorii, sunt foarte speriați.”

Prețul gazelor naturale exacerbează problema. Producătorii de îngrășăminte din afara Rusiei și a Belarusului au nevoie de gaz pentru a fabrica produse pe bază de azot, cum ar fi ureea, care este folosită la însămânțarea culturilor pentru a crește randamentul și chiar pentru a promova culoarea verde intensă a acestora.

Fermierii sunt stimulați în acest moment să plătească cât trebuie pentru a obține îngrășăminte, deoarece și prețurile pentru produsele lor cresc. Totuși, nu toată lumea are această opțiune. Ureea s-a tranzacționat aproape de 1.000 de dolari pe tonă, de aproximativ patru ori mai mult decât prețul de la începutul anului 2021, potrivit lui Chris Lawson, șeful departamentului de îngrășăminte de la CRU Group, o firmă de informații de piață.

Țările care nu au producție internă de îngrășăminte ar putea, de asemenea, să se lupte pentru a avea acces la acestea, cu consecințe uriașe pentru sistemul alimentar global.

„Nu poți cultiva câmpuri masive de grâu, orz sau soia fără îngrășăminte”, a declarat Johanna Mendelson Forman, profesor la American University, specializat în război și alimentație. Fermierii din Mexic, Columbia și Brazilia sunt deja îngrijorați de penurie, a adăugat ea.

„Dacă câmpurile ucrainene vor rămâne necultivate în acest an, agențiile de ajutorare, precum a noastră, vor fi nevoite să caute noi piețe pentru a compensa pierderea unora dintre cele mai bune cantități de grâu din lume”, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, într-un editorial publicat în Washington Post în această săptămână. „Acest lucru va veni cu un cost foarte umflat”.

Beasley a precizat că grâul ucrainean a fost, de asemenea, esențial pentru hrănirea populațiilor din alte țări care se confruntă cu conflicte, inclusiv Afganistan, Sudan și Yemen.

„Marea majoritate a grâului este folosită pentru consumul uman, iar acest lucru este de neînlocuit”, a declarat Mera de la Rabobank.

Cu toate acestea, chiar și țările dezvoltate vor resimți efectele unei crize alimentare. Accesibilitatea alimentelor este o problemă pentru cumpărătorii cu venituri mici de pretutindeni, a subliniat Mendelson Forman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

16 Comentarii

  1. Daca este razboi in Ucraina, va fi foamete in toata lumea!!!
    Stai sa vezi ca de maine incepe bataia pe malai si faina.

  2. O anal-iza CNN. E clar. Suntem pe mana Ministerului Adevărului Mincinos. Urmează o analiza a puiului, adică A3. Mi-i și imaginez pe Gadea și Radu, scheletici, rontaind un pesmete. De la fălci la schelet, acesta va fi drumul lui Radu și a tuturor, deși el pare ca vorbește din ipostaza nemuritorul. Și ca el sunt exagerat de mulți. Nu-ntele de ce nu pleacă ca să lupte împotriva rușilor? Ar fi un gest de mare bărbat securist. Ar fi. Dar de la lingăi nu te poți aștepta la gesturi și fapte demne de calitatea unui bărbat care are ceva sânge în instalație. PS. După umilească mele cunoștințe știam ca Ursu e încă în hibernare. De aceea prezenta lui la postul sus amintit continua ca sa fie o surpriza pentru mine. Ii recomand ca consume Leurda. E deliciul ursului. Scade coleste-rolul pe care îl are de jucat în piesa scrisa de Occidentul putred și regizata de pampersul cu cocoasa și Camila Xenia razboinica.

  3. Cata ipocrizie,cata mnciuna cata falsitate! Cum par ministrii agriculturii de la tarile G7 ingrijorati de o aparitie a crizei alimentare,,[pe care de fapt ei o creeaza]cum se gadesc ei ce masuri sa ia ca sa salveze, hrana popoarelor.Ce s-ar face omenierea fara aceasta sleata de ,,super inteligenti,, nu ne-ar conduce,nu ne-ar da directive?In realitate toti sunt complici la pandemii,razboaie ,crize alimentare,digitalizare etc Bill Gates a cumparat terenuri agricole,cat a putut de multe in SUA si in alte zone., Conspirationistii au anuntat de cateva luni ca s-au retras din circuit alimente in anumite depozite. ,ca sa se creeze criza alimentara.Fabricile de ingrasaminte s-au inchis si se vor inchide din cauza pretului nare la curent.Preturile vor exploda si din cauza pretului mare la benzina,iar oamenii nu vor mai putea sa-si permita sa cumpere cele necesare.,,Conspirationistii,, care au anuntat criza alimentara de aproape doi ani se pare ca au avut surse de informatii sigure si au vrut sa atentioneze lumea..Acum nu vor mai putea da lumii informatii ,pentru ca se v-a instaura cenzura.,vor fi considerate Fake.Sa intelegem ca acum din cauza a 2 tari in razboi ,conflict se da peste cap intreaga planeta.Acum apare vezi Doamne situatia ca ei erau marii furnizori de alimente pentru tot globul.Acum apare situatia ca ei erau marii furnizorii de detoate,din cauza asta este criza si exploadeaza preturile.Toate crizele sunt produse pentru un anumit scop.A avut oare dreptate SOSOACA sau este nebuna,alarmista,conspirationista?

  4. Sărăcia e fala prostului. Important este să-i urâm pe Putin și pe ruși pentru că ura asta și sancțiunile ne țin de foame. Altceva nici nu mai contează. Să murim dar să îi urâm pe ruși!

  5. Ce sa-ti spun,lumea statea in saracia de recolte din Ucraina si Rusia!:))))
    Articole tip gluma,nu mai au pasarile malai!Sau autorul nu stie ca prea multa paine prosteste…se vede..Mai usor cu senzatia de panica..

  6. Unii cititori isi vor fi dat seama ca stramosii de acum 100 de ani au trecut prin fix acelasi program de incalzire de dinainte de marele razboi, cu crize aranjate in asa fel incat lumea, saracita, sa ajunga la diaperare.
    E doar un manual aplicat, o schema absolut banala in cinismul ei. Initiatorii nu sunt Einsteinii pamantului, ci doar, spre deosebire de restul planetei, nu au scrupule.
    Asta e tot.

  7. Idiotii de politicieni care au pus sanctiuni la fel ca niste beizadele rasfatate care nu au muncit in viata lor afla de unde vine graul, petrolul, gazele cu care se incalzesc, uleiul de floarea soarelui, neon, nichel. E usor sa fii arogant cand esti prost si ignorant si te crezi superior!

  8. Părerea mea,.care nu sunt ”noi români”.. Criza alementară este in primul rând din cauza schimbărilor climatice, peste care acest război mai pune doar câteva lopeți, privind piața alimentară europeană,. Deci de te uiți in jur ce vezi ?? Vezi secetă in Martie.. Deci, SECETĂ IN MARTIE. Ți se pare normal ?? Vezi cum in mod barbar se tunde in continuare pădurea și nu se plantează nimic.. Așa românește patriotic. In același timp se distrug izvoare și pâraie.. Debitele de apă sunt acu primăvara sub nivelul mediu. Aerul este poluat in orașe,. totuși se construiesc blocuri in loc de parcuri sau in locul parcurilor.. Dece ?? Cine este atât de orb, sau de dobitoc de nu realizează efectele și le pune exclusiv pe seama răzbioiului.?? Vizita cămilei, a garantat ce pui pe masă ??

  9. Planul merge perfect. In 2030 ne vom număra, probabil vom fi cu 6 miliarde mai puțini pe întreaga planetă. Am auzit o teorie care spune așa: pe pământ au fost de-a lungul mileniilor numeroase civilizații denumite „generații”. Din motive necunoscute aceste civilizații se autodistrug. Generația actuală a apărut acum aproximativ 6000 de ani, este istoria recentă. Cauza autodistrugerii acestor civilizații este paradoxal creșterea tehnologică dar fără creștere spirituală. Practic modul de gândire „războinic” de acum mii de ani (războaie au fost întotdeauna) se regăsește și azi în mințile oamenilor. Problema e că în trecut cu o suliță nu făceai mare dezastru pe când acum cu o rachetă, da. Eșecul umanității stă în materialismul ei și în lipsa unei spiritualități constructive. Noțiunile de bunătate, iertare, milă nu sunt propovăduite întâmplător, sunt cheia supraviețuirii civilizației/ generației; trecerea de la materialism la spiritualitate; un alt nivel al existenței! Nu toți vom trece. Nu înțelegem nimic din păcate. Matei, cap 24 vs 34,35

  10. Cine posteaza in locul userului @gelu.. comisar sovietic/gestapo nazist feroce razboinic de tastatura, judecator, procuror si in curand calaul celor care sunt filorusi? Nope, e un cacacel mic, frustrat si belicos pentru ca asa e scenariul din manualul de propaganda.

  11. Niste gunoaie ordinare, astia de la FMI, Banca Mondiala, SUA si UE, in loc sa stabilizeze si sa investeasca fonduri in agricultura din state din Africa, au avut grija sa le destabilizeze pana le-au adus la stadiul de sunt dependente de ajutoare umanitare. Criza asta alimentara a fost anuntata de vreo 2 ani si a fost exacerbata de cresterea pretului la gaz anul trecut, si un plus acum cu „operatiunea speciala”. Au avut ANI la dispozitie sa ia masuri, dar au continuat pe imbecilitatea cu „criza climatica”, pai puneti mana si faceti agricultura bio acuma sa vedeti daca mai puteti produce pentru toata populatia la preturi accesibile. Plus de asta in Germania un fermier se plangea ca nu are acces la subventii daca nu lasa 5% din suprafata neplantata ca sa salveze planeta.. si la fel e si in SUA, chiar vreo 15% daca nu ma insel.

  12. … produce și îngrășăminte și cereale, la fel ca Rusia și Belarus; nu se poatee, ăștia sunt marxiști cu toții, le place sâ gândească ! Capitaliștii mondiali sunt indignați și speriați, nu mai vor să cumpere nimic din zona de război(de frică), și atunci ei dau pe goarnă foametea care va veni sigur. Americanii bagă sancțiuni „personale” împotriva rușilor, dar orice altă țară care nu la respectă este taxată la greu prin intermediul sistemului de plăți planetar (american) SWIFT. Americanii au un pachet mare de legi privind „extrateritorialitatea” legilor americane și pe baza lui încasează sute de miliarde de la prostimea planetară. America e un popor de juriști (are un avocat la 300 de locuitori) și trebuie să mănânce și gura lor ceva !

  13. Trebuie sa creeze o criza sa vanda cate putin si la preturi mari ca daca am scapat de pesta procina si gripa aviara cel putin 2-3 ani nu vom mai cumpara impoturile lor, la preturile actuale nu le va mai iesi profitul prognozat!!

  14. Las’ ca va dau ei Obiden cu a lui Kamila si Greta sa va saturati!
    Un pic de rabadare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.