Motorul dezvoltării

În perioada Războiului Rece, economia Europei organizate într-o piață comună reprezenta 25 la sută din totalul economiei mondiale. Azi, mai reprezintă doar 12 la sută din schimburile comerciale globale.

Dacă nu ar suna cinic, am putea spune că diferența a fost dată de dispariția industriilor de război. Da, sunt considerați cinici cei care, ca Macron, trag asemenea concluzii și propun UE să refacă verticala și orizontala economiei de înarmare. Considerată, în trecut, motorul dezvoltării, orizontala acestei economii a fost cea mai eficientă creatoare de locuri de muncă, de PIB și de nivel de trai. Dacă nu ar fi existat eficiența aceasta, UE nu ar fi devenit principala țintă a emigrației.

Azi, mai mult in secretum decât apertum, UE face o reformă a azilului politic și, în genere, a emigrării. Noi am înțeles, cât de cât, că problemele intrării noastre depline în Schengen au legătură cu noua politică a emigrării către UE.
Acum suntem pregătiți moralmente să acceptăm propunerea macronistă de a reface capacitățile producției de război. Nu e vorba aici numai de spaima indusă de putinism (asta e o oportunitate), ci mai ales de nemulțumirile create de pierderea locurilor de muncă, locuri care altădată creșteau constant nivelul de trai. Acest nivel stagnează sau descrește acum.

Războiul fără final previzibil din Ucraina a determinat Germania să vrea investiții economico-militare din bugetul propriu, ceea ce nu se mai întâmplase din vremea celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia poate produce azi 400 de tancuri pe lună. UE ar putea produce 4000 în același interval de timp.
Întrebarea ce apare din acest potențial? Da, are să crească nivelul de trai din nou, dar ce facem cu stocurile? Nu deschidem oare riscul unei noi piețe a războaielor locale și regionale?
Generațiile ultrapacifiste din ultimele decenii își schimbă lent mentalitatea. Războiul din Ucraina nu a creat un șoc antipacifist. De aceea asistăm la ceva rarisim: comandanți militari de prestigiu vorbesc de pregătirea unui război. Deocamdată, alarmele montate de ei joacă electoralist: să fie decredibilizate partidele simpatizate de Moscova. Dar după alegeri, dacă alegerile nu-i vor propulsa prea sus pe pro-putiniști?

Politica UE cu privire la emigrație e deja alta. Vor lucra actualii imigranți în fabricile unei economii de război? Dar aici intervin politicile secretelor de producție.
Viitorul UE nu mai poate fi ce a fost chiar dacă partidele pro-UE își vor păstra majoritățile. Noua comisie a UE are a fi nouă din multe puncte de vedere. Întregul mecanism UE (ultrabirocratizat, aproape depolitizat) are a se înnoi: Green Deal a fost un eșec; politica agrară a scos fermierii în stradă; europenii nu mai vor imigranți.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Buduca 1111 Articole
Author

25 de Comentarii

 1. Asta cu creșterea nivelului de trai datorată industriei războiului e o gogoașa umflata de perspectiva unor profituri aiuritoare de pe urma nenorocirii lumii a treia, care, în schimb, se va muta cu totul în Europa iar câștigurile se vor duce de râpă. Minciuni, prostii, escrocherii încălecate în schema marelui profit făcut de industrii cu necesitați la comandă.Tot în logica asta s-au demolat centrale electrice și industrii pentru tembelismul”eco”, în fapt, pentru investiții profitabile.Salariul real raportat la cheltuieli n-a mai crescut din 1970(!!!) deși 70-90 a fost perioada cea mai atroce a înarmării.Trebuie desființate limitele devîmprumut, impozitare universală și banca centrală desființată dimpreună cu tiparnița de bani care vor fi reancorați în aur.Băncile împrumuta în limita provizionului și atunci sa vezi salarii ce zboară că racheta.Corporații, fonduri de investiții sindicalizare pe ramură, legate și de cercetare, cetă5enie lipită-n frunte pentru băștinași exclusiv.Big money a stricat brânza și acu vrea s-o dreagă cu prețul vieții altora.Scârbos!

 2. aiurea, „economia Europei organizate într-o piață comună reprezenta 25 la sută din totalul economiei mondiale. Azi, mai reprezintă doar 12 la sută” pentru ca majoritatea companiilor mari si-au mutat productia in china si imprejurimi datorita costurilor mici de productie. restul sunt povesti

 3. Întrebarea ce apare din acest potențial?
  (alea 4’000 de tancuri europene pe luna)
  -bani,
  le vindem in Africa si la palestinieni!

  -pe Lună,
  Buduk,
  se alege Prafu!!!!!!!!
  (ce i-ai facut mah lu paul goma?)

 4. „Războiul fără final previzibil din Ucraina a determinat Germania să vrea”

  Aici este chiar invers, finalul previzibil, deja, a determinat Germania, pentru ca a ramas fara energie ieftina si o piata insemnata in Rusia. Atunci economistii au hotarat, normal, sa produca marfa cu valoare adaugata mare. Asta inveti in anul 1 la orice facultate, inafara de UBB.

 5. Rusia poate fabrica 400 tancuri pe luna. Are cu ce, are minereu, are siderurgie, are combustibil,
  are energie…Insa UE ar putea fabrica 4000 tancuri pe luna. Ar putea, dar nu prea are cu ce. Are doar forta de munca….
  Occidentul NU a castigat cu Rusia niciodata prin razboi. Dar a castigat mereu prin jmecherie aparent pasnica. Prin coruperea populatiilor din Rusia dar si din Occident. Prin vinderea de iluzii cu libertatea, care au inlocuit oglinzile colorate prin care a reusit Colonizarea de intregi continente cu foarte putini militari de invazie, de acolo aducand aur cu corabiile pline zeci de ani….Jmecherul Occident poate cere pacea oferind Rusiei ceea ce cere, adica retragerea NATO la Linia Berlin. Nu pierde nimic, expansiunea NATO la Est a fost pe gratis. O Ucraina lasa sub influenta Rusiei nu omoara pe nimeni…In schimb Occidentul ar recastiga resursele naturale ale Rusiei cu care poate reincepe inca o era de prosperitate, prin care va atrage Estul prin corupere asa cum l – a mai atras…Cine ar pierde? Doar Oligarhia securistica din Europa de Est care a castigat Razboiul rece prin demolarea comunismului si incepuse acapararea Statelor din Europa de Est sub ocrotirea si umbrela NATO.

 6. U-Kraina nu se va opri din ucis dupa ce extermina Rushii. Romanii dar shi Polonezii, Maghiarii, Germanii, Francezii, etc. urmeaza sa fie shi ei „abatorizatzi” de criminalii nazishti pushi de CIA la Kiev. Sper ca Europenii shi Americanii sa-shi dea seama cat mai curand posibil ce monstru au creat.

 7. Absurd. Industria de aparare produce lucruri inutile. Si e platita de stat adica de cetateni care nu primesc nimic util inapoi. Bani aruncati la gunoi sau mai bine spus dati unora aiurea fara niciun folos pentru societate. Basmele cu locurile de munca si avansul tehnologic sunt facaturi ale propagandistilor razboiului care traiesc din acesti bani. Sunt locuri de munca obtinute nu din necesitate economica ci locuri subventionate de stat. Intreaga industrie e subventie de stat de tip comunist. Avansul tehnologic se obtine oricum daca ai resurse umane si materiale si nu tembeli care forteaza EV si alte politici prin interventia statului de nebuni!

 8. Dom’ Buduca cum naiba poate fi un ceva de 2-3% din PIB „motorul dezvoltarii”

  Nu 2% cerea USA pentru NATO … si nu-i ce cerea USA prin NATO suma normal necesara pentru a asigura (spune USA) apararea prin NATO, adica in cele 2% intra toata cheltuiala (dotarea, intretinerea, anterenamentul si soldele) ?

  Hai pentru a exagera in calcul sa
  TRIPLAM suma si sa zicem 6% din PIB pentru INARMARE (ceva ce nu se face nici in vreme de razboi, modern)!

  ce „MOTOR” de DEZVOLTARE poate fi un amarat de 6% (=6/100)… HMMM !

  E clar ca unele state se pot SPECIALIZA pe „DOTARE” …adica pe productia de armament pentru RESTUL STATELOR …insa
  daca incep toate statele sa consume intern 6% din PIP pentru INARMARE
  fara sa dea in/la comun … de exemplu DOAR industriei de ARME a Americii … suma ce „MOTOR” 😀 😀 😀

  Dom’ Buduca nu va contrazic … 🙂 … daca USA incaseaza de la toate tarile din UE un 2% „pentru NATO” e clar ca pentru USA
  industria armamentului e un MOTOR de DEZVOLTARE ! INSA e macroeconomic , intre tari independente correct sau e
  o doar oa TAXA IMPERIALA ( deoarece oricum n-avem la ce sa folosim massiv aceste arme …daca facem o pacee win-win cu rusii … cine ne-a mai ataca PE NOI EUROPENII ? CHINEZII ? 😛 😀 !

 9. Sper ca mishteaux sa zica maine mai multe !
  INDUSTRIA DE RAZBOI …e macroeconomic un „TUN” care intretine RAZBOAIE
  cum
  un medic destept nu vindeca-de-tot pacientii pe care-i are … deoarece ar putea ramane fara castig sau cu el dminuat ! 😉
  USA e desigur interesat sa vanda dupa ce-a investit atat in FABRICILE ne-globalizate de ARMAMENT american
  altfel vor avea o paguba investititva … nimenu nu face o fabrica de avioane, pe 10 ani ci pe 50 de ani
  in care trebuie sa existe si CERERE la OFERTA !

  Stiti Dom’ Buduca ce inseamna „MOTORUL” asta -> „OFERTA” creste … si prin razboaie anume iscate trebuie sa fie artificial crescuta si … CEREREA ! Legile economie sunt la fel peste tot …chiar si-n synagoga sau beserik !
  🙂

  IQ=?
  ;

 10. CERERE si OFERTA !

  Axioma fundamentala a comertului !
  DE-abia de la ea cladind explicatii si argumente …
  putem strapunge ceatza PROPAGANDEI celor interesati sa-si vanda
  „marfurile mortii” 🙂 !
  ❤️❤️❤️🤞
  [USA e campioana-mondiala la vanzari de armament …insa …i-a cam scazut „cererea” la „oferta” acum cu LIPSA RAZBOIULUI RECE in Europa decand UE 😉 ! 😐 ]

 11. Asta e un „razboi murdar” similar sau chiar identic cu cele purtate de CIA in Argentina, Bolivia, etc. folosindu-se ca shi acolo nazishtii localnici in cazul Boliviei Klaus Barbie.

 12. @facocer bati campii. Industria de aparare nu se face cu cei 2% destinati inarmarii, adica cumpararii de arme. Industria de aparare produce arme care se vand MAJORITATEA altor tari decat celor producatoare su se face din banii de investitii fuvernamentale sau private.

  Problema MARE este ca aceasta idee a cresteri industriei militare va avea nevoie de piata, adica de multe, foarte multe razboaie.
  Daca cresti industria de aparare riscul/necesitatea de a vrea sa produci un razboi major chiar si in Europa pentru a consuma armele produse, iar populatiei europene sa i se explice ca trebuie sa faca sacrificii imense pentru ca e razboi. Un exemplu este industria militara americana, care a luat un avant extraordinar si a adus niste profitusi, dar si locuri de munca in SUA. De ce sa opresti razboiul din Ukraina, cand asa zisul ajutor dat Ukrainei de fapt finanteaza din banii contribuabililor americani industria militara?

  In fapt dezvoltarea indusreiei de armament duce la dezvoltarea ideii de mai multe razboaie in care sa consumi acest armament!!!! Adica prin dezvoltarea acestei industrii aducem pe termen scurt profituri, dar pe termen lung trebuie sa ne pregatim pentru adevarte tragedii….

 13. Alo,Alo,TOVARASI SI TOVARASOAICE IEUROPA – Europa s-a dezvoltat ca toate celelalte zone dezvoltate istoriceste vorbind întâi prin furt de bogații de la alții dar și asta ca să o faci trebuie sa trecem la punctul doi și anume dacă nu inventezi nu te dezvolți și trebuie tot timpul sa stai cu mana întinsă la alții și asta costa al dracului de mult(VOI știți de ce sistemul comunist din China este mai bun decât cel din Rusia și o sa învingă și sistemul din SUA?Răspunsul este ca se încurajează și se plătește invenția al dracului de bine,iar acum China nu mai depinde de nici o invenție din SUA ci le da clasa la toate capitolele chiar și la cipuri.Acest lucru România la făcut admirabil în sens invers si ca exemplu acum importa schenere pentru vama după ce a fugărit și a încercat sa îl bage în pușcărie pe inventatorul roman sau cum am văzut recent un roman a reparat niște băncuțe și a luat avertisment de la politie ca sa nu mai facă altadata).Al treilea motiv era prețul care la început era destul de acceptabil deoarece nu crescuse încă nivelul de trai suficient.Concluzie – Europa nu mai fura ca SUA resurse,nu mai inventează ci ia deagata de la SUA care si ea a încetinit inventica și când face produse le face foarte scumpe.Europa a rămas cu fasonul,turismul și emigranții.

 14. @Fake Democracy, „Absurd. Industria de aparare produce lucruri inutile. Si e platita de stat adica de cetateni care nu primesc nimic util inapoi. Bani aruncati la gunoi sau mai bine spus dati unora aiurea fara niciun folos pentru societate.”

  -se pare ca incepi sa intelegi notiunea de ” a manca de furat ” !
  (de la generali in jos,
  toti din „industria ” aia!)

 15. @Gututenstain
  „Alo,Alo,TOVARASI SI TOVARASOAICE IEUROPA – Europa s-a dezvoltat ca toate celelalte zone dezvoltate istoriceste vorbind întâi prin furt de bogații de la alții ”

  Evropa de Vest:-dobitocii au crezut/inca mai cred
  ca intram in UE/MUE
  si furam si noi……

  europenii de fapt au aplicat metoda ” lover boy ” cu Romania!!!!!

 16. Nu poți avea alte preocupări decît războiul, distrugerea, inarmrea ?? Crezi că ele sunt ”motorul”.. Nu vezi că ai schimbarea climatică,, Ai cerealele cu GMO din ukraina care inundă piețele europene,.. Ai noile technologii de implementat cu IA ,. Ai nevoie de sistem sanitar european, medicina a progresat enorm de mult, născuți de azi pot fi nemuritori, iar spitalele sunt ca in anii 80.. Deci niște mai normali nu ai la guvernele suverane , naționale ?? Ori ai renunțat deja și la astea..

 17. Nea Buduca , ne spui cit din industria europeana ,asa cu procente , va lucra pentru a produce cele 4000 de tancuri ?Stii cam citi oameni lucreaza si cit timp le ia pentru a produce o teava de tun ? , Dar o senila de tanc ?Sa nu mai vorbesc de un revolver ( nu strung) sau o carabina ?Dar un rahat de glonte ? ca sa nu vorbim de un proiectil sau o torpila ??????Belicosule…..

 18. Bai neghibolor de ce ma cenzurati? Sunteti rupti de realitate, bateti campii pentru ca sunteti rupti de Sfantul Dumnezeu. Asta va urma : Acest razboi intre Satan USA si Rusia Ortodoxa se va termina cu disparitia unuia dintre cei doi pistolari. Deoarece nu se poate cadea la Pace intre cele 2 forte. In fapt asta-i Apocalipsa Adevarata. Nu va insemna sfarsitul Lumii ci Lumea va trece prin Foc Purifiator in urma caruia se va narui Dominatia lui Satan de pe acest Pamant. Si Apocalipsa vine nu pentru ca tot omul este pacatos si s-a saturat Sfantul Dumnezeu de pacatele lui? Apocalipsa vine pentru ca Sfantul Dumnezeu s-a saturat de marsavia si ororile comise la scara planetara de sute de ani de slujbasii Satanei care vor sa-L elimine pe Sfantul Dumnezeu din aceasta lume ucigandu-i pe toti locuitorii Planetei care nu se inchina la Satana. Iar cand Rusia Ortodoxa va iesi biruitore, atunci va veni din Nou Fiul lui Dumnezeu, Iisus Christos ca sa aduca Pace si Fericirea si-n aceasta viata pamanteasca nu numai pe cea Vesnica tutor goimilor care vor scapa in urma acestui Razboi Atomic Purificator. Vreti sa scapati, rugati-va si cereti Crucii Vii a lui Isus Christos sa va acopere si sa va pazeasca de Focul Apocaliptic care va curata Pamantul de slujbasii Satanei. Aliluia.
  https://www.bing.com/images/search?q=statue+baphomet%2busa&qpvt=statuie+Baphomet%2bUSA&FORM=IGRE https://allthatsinteresting.com/satanic-monument-arkansas-capitol

 19. Buduca fantazeaza ca de obicei impins de viziunea marxistoida despre Lume si Viata…Europa si SUA au fost si au ramas MOTOARELE DEZVOLTARII oricat s-ar strofoca PROFI si flacaii din preajma lor sa MISTIFICE „REALITATEA INTERNATIONALA”, vorba pacatosului…
  China BOLSEVICA trece deja printr-o recesiune dupa „dezvoltarea accelerata” bazata pe FURT TEHNOLOGIC si ulterior, cu sprijinul ILEGALILOR recrutati in Occident, care si-au prostit popoarele cu STAFIA MARXISTOIDA a GLOBALIZARII, A PRIMIT SERVITA PE TAVA
  TEHNOLOGIA SUPERDEZVOLTATA A OCCIDENTULUI!!! FURT TEHNOLOGIC, SCLAVAGISM MODERN, iata ARMELE MODERNE ale IDEOLOGIEI GENOCIDULUI
  in RAZBOIUL BOLSEVIC cu Lumea LIBERA!!!

  Asa SUBMINATA cum e Lumea LIBERA, ba Buduca, ZECI DE MILIOANE isi risca bruma de bani stransi cu truda sau infractiuni, dar si vietile, ca sa ajunga din Lumea a TREIA si a PATRA in Lumea LIBERA!!!Cu profunzimea logicii tale partinice puteai decela ratiunea
  INASPRIRII LEGILOR AZILULUI/EMIGRATIEI, dupa ce din 2015 ILEGALA Comintern ENGIE a ORDONAT Colhozului BOLSEVIC european sa aduca MILIOANELE de REFUGIATI FABRICATI de Rasputin in Siria in Europa SFIDAND LEGISLATIA RESTRICTIVA, ASPRA, din Germania si celelalte COLHOZURI BOLSEVICE!!! Acum se repara ranile, dar cu milioanele de ASISTATI SOCIAL care SUG MII DE MILIARDE DIN BUGETE anual!!!

 20. „bateti campii pentru ca sunteti rupti de Sfantul Dumnezeu”

  Trebuie sa ramana cineva treaz in realitatea materiala, cea in care se traieste, fara inventiile bisericilor. Tu poti sa traiesti in alcool sau in biblie, tu nu contezi in aceasta viata, poate alta data. Alcoolicul Basel a fost biblia ta.

 21. din pacate neomarxisii s-au infiltrat peste tot. Chiar daca a esuat green deal, reusesc sa promoveze alceva la fel de daunator (faina de greieri, activitati sexuale la copii etc)

 22. „stefi spune:
  11 FEB. 2024 LA 13:25”

  V-ati intors la zisele PARTIDULUIM MUNCITORES ROMAN din 1947 ? 😀
  Nu va spuneu evreii veniti din Russia odata cu el (SHALOM si lor !❤️🤞) ca
  daca MARXISMUL vi se pare …paukerist
  o sa vedei ce vine si-mai-si dupa el : „NEO-MARXISMUL!” 😀

  pe langa MARXISM-ul clasic … NEOMARXISMUL iesiti din el (pentru mine ca evreu)
  ca si MOZAICISMUl-ul clasic … si tambalaul CRESTIN pelin de certuri si schizme si ARDERI-PERUG si razboaile religioase !

  MDA ! Tot ce-i uman , ca om eu insumi , nu are voie sa-mi fie strain ! -> Doar ca om-intreg pot fi OM !
  PUP !
  SHALOM !

 23. Motorul capitalismului este LACOMIA. N-ai, esti saracila ! Unii cred ca este zgarcenia, dar atunci te lasa toate nevestele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.