Angajați, înlocuiți de roboți la o mare companie

Nio, unul dintre primii trei producători chinezi de automobile electrice, intenţionează ca între 2025 şi 2027 să înlocuiască 30% dintre muncitorii de pe liniile de producţie cu roboţi industriali şi de asemenea ar putea înlocui până la 50% din poziţiile manageriale cu tehnologii de tip Inteligenţă Artificială (AI).

„Vrem să recurgem la tehnologii de tip AI pentru a ne reduce dependenţa de muncitori calificaţi şi tehnicieni şi în consecinţă să ne reducem cheltuielile cu mâna de lucru”, a explicat vicepreşedintele Nio, Ji Huaqiang, pentru publicaţia South China Morning Post. Potrivit acestuia, „dacă 80% din deceniile noastre în producţie pot fi făcute de AI, asta ne va permite să reducem poziţiile manageriale cu 50%”. În plus, roboţii industriali ar putea ajuta Nio să reducă numărul de muncitori de pe liniile de asamblare cu 30% între 2025 şi 2027, a adăugat Ji Huaqiang.

Conform celor mai recente date, Nio avea o forţă de muncă de aproximativ 7.000 de angajaţi la finele lui 2022. Nio nu a făcut niciodată profit de la înfiinţarea sa, în 2014, însă acum acesta, împreună cu Xpeng şi Li Auto, primii trei producători chinezi de automobile electrice premium, se confruntă cu noi rivali precum producătorul de smartphone Xiaomi şi motorul de căutare online Baidu, ale căror vehicule inteligente atrag clientela producătorilor consacraţi.

Ji Huaqiang a dezvăluit că Nio are în vedere un viitor fără forţă de muncă şi complet automatizat în fabricile sale, dar a recunoscut că este dificil să ofere un orizont de timp pentru acest scenariu.

Nio are două uzine, ambele la Hefei, capitala provinciei Anhui, estul Chinei. Prima are o capacitate anuală de producţie de 150.000 de unităţi iar cea de-a doua este capabilă să producă 300.000 de vehicule anual.

În primele zece luni ale acestui an, Nio a livrat 126.067 de vehicule, în creştere cu 36,3% în ritm anual. Într-un discurs recent la Salonul auto de la Guangzhou, preşedintele companiei Qin Lihong a spus că o creştere anuală de 40% a vânzărilor nu este suficient de rapidă pentru a reflecta atuurile Nio în domeniul designului şi capacităţilor de producţie.

Foto Arhivă

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

 1. Omul este supus greselilor, robotii nu. Robotii nu vor salarii, concedii, bonuri de masa, tichete de vacanta. Robotii nu fura !

 2. ,,Sa traim, sa nu muncim”!
  Visul de aur al Epocii de Aur Capitaliste post 1989.
  Mai mioritic de atata, nici ca se putea in Rromanistanul democratic…..[Rumburak]

 3. Dacă bagă și roboții în Partid, e perfect.
  Problema este atunci când îi casezi. Degeaba îi casezi pe stadioane, că nu impresionează pe nimeni.

 4. România e cu 100 de ani înaintea Chinei! Noi avem preşedinte, guvern şi parlament, justiţie şi presă ocupate de roboţi securişti!

 5. Tot in clasa muncitoare vor lovi cu robotii astia .N-o sa vedem roboti la primarie,politica,presidentie,vama ,politie sau birocatie ca nu mai iese sfanta spaga a clientelei clanurilor politice.Inca vom mai vedea aparute alte ,,institutii,,alte statului ca noii securisti au copii si nepoti si trebuie sa taie si ei frunze lsa caini pana la o pensie nesimtita.

 6. Am pus si eu mai demult antivirusul Baidu si mi-a blocat Calculatorul ! Nu mai dădea woie la Download si Dezinstalarea Baidu ! A trebuit sa reinstalez de la început Windows 7 . Este Antivirusul Baidu prea puternic ! Nu mai instalez Antivirusul Baidu niciodată !

 7. si robotii trebuie intretinuti tot de oameni! si chiar oameni bine scoliti si bine platiti, nu cum spune primul comentator, doar ca robotii au randament mai bun, nu obosesc, pot lucra igienic si constant zile intregi, pot lucra in orice medii, nu au probleme de protectia muncii, lumina, caldura ii poti inlocui oricand si multe altele asta e realitatea nu ce visati si vedeti voi in filme!!!

 8. De oameni nu mai au nevoie,polueaza! Continua lupta intre creatiile omului si creatiile Domnului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.