ANM: Temperaturi apropiate de normele climatologice la nivel național, în următoarele trei luni

Regimul termic prognozat de către meteorologi pentru ultimele două luni din acest an și ianuarie 2014, va înregistra, în general, valori apropiate de normele climatologice la nivel național.

Excepție fac anumite regiuni, unde se pot înregistra atât valori mai ridicate sau mai scăzute de temperatură față de medie, cât și cantități de precipitații însemnate, în special în lunile noiembrie și decembrie, reiese din prognoza publicată, marți, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Conform datelor ANM, în noiembrie, temperatura aerului va înregistra, în mare parte, valori apropiate de normele climatologice, cu excepția zonelor sud-estice, unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nordice, sub mediile multianuale. Astfel, în Dobrogea și Muntenia, termometrele vor arăta, în medie, valori între 3 și 8 grade Celsius, iar în Moldova între 0 și 6 grade Celsius.

În ceea ce privește cantitățile lunare de precipitații, în noiembrie, acestea se vor situa peste mediile climatologice în estul și centrul țării (între 20 și 85 l/mp), local sub medie în sud (20-60 l/mp), iar în restul teritoriului în general normale (maximum 85 l/mp).

Conform ANM, la nivelul lunii decembrie, regimul termic va fi normal în cea mai mare parte a României. În regiunile nordice și centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scăzute decât normele climatologice, respectiv încadrate între—5 și 0 grade Celsius.

Tot în decembrie, cantitățile lunare de precipitații se vor situa peste media climatologică în centrul, estul și sud-estul țării (între 20 și 85 l /mp) și apropiate de normalul perioadei în celelalte regiuni, de cel mult 80 l /mp.

În prima lună a anului 2014, meteorologii prognozează valori termice, în general, apropiate de mediile multianuale, iar local în partea de sud și sud-est sunt posibile temperaturi peste normele climatologice, între 0 și 4 grade Celsius.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi apropiate de media climatologică, mai puțin în regiunile vestice, sud-vestice și centrale, unde sunt posibile valori excedentare, ce pornesc de la 25 l /mp și ajung la 70 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durata /ECMWF/ de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Potrivit specialiștilor, practic este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.