ANPDCA, despre copiii abuzați sau neglijați

Un număr de 8.420 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului au fost înregistrate în primul semestru din 2022, dintre care 3.892 în mediul urban şi 4.528 în rural, conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Cele mai multe cazuri au fost de neglijare – 5.425, dintre care 3.000 în mediul rural. În primele şase luni din 2022 au fost închise 3.633 cazuri de neglijare.

În perioada menţionată, au fost înregistrate 947 de cazuri de abuz fizic, 1.090 de abuz emoţional şi 735 de abuz sexual. La acestea se adaugă 129 de cazuri de exploatare prin muncă, 24 cazuri de exploatare sexuală şi 70 de exploatare pentru comitere de infracţiuni.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a dispus, în perioada ianuarie-iunie 2022, plasamentul în regim de urgenţă pentru 1.503 copii, iar pentru 102 de copii plasamentul de urgenţă a fost dispus de instanţă.

În total, în 1.142 de cazuri s-a iniţiat urmărirea penală a agresorului, din care în 332 de cazuri pentru abuz fizic, în 113 de cazuri pentru abuz emoţional, în 553 de cazuri pentru abuz sexual, 86 de cazuri pentru neglijare, 11 cazuri pentru exploatare prin muncă, 20 pentru exploatare sexuală şi 27 cazuri pentru exploatare în vederea comiterii de infracţiuni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Am cunoscut o asistenta maternala. undeva intr-un satuc langa frontiera de vest…O femeie de isprava….Poate ar trebui sa vorbim mai mult despre asistentii maternali si rolul lor…..

    Se scriu si de fac reportaje despre medici, asistente medicale, dafr nu am vazut nici unul despre asistentii maternali, care se straduiesc sa le tina loc de parinti copiilor abandonati sau abuzati…

    Poate nu toti asistentii maternall isi fac treaba, dar familia noastra a avut parte de cea massi grozava asistenta maternala.

    Noi dam bani pearme, pe refugiati ukrani, dar Directiile pentru protectia copilului sunt subdimensionate si personalul lucreaza pana la epuizare….

  2. @salvamar Așa este. Majoritatea asistenților maternali își fac treaba cu brio, în condițiile în care lucrează 24 de ore din 24 când au copii mici, nu au duminici și sâmbete libere, nu au concedii decât pe hârtie și au salariul aproape de minim, salariu care trebuie să completeze banii primiți de copii, cam 1000 de lei începând din vara lui 2022 , în condițiile în care majoritatea acestor copii au probleme, necesită logoped, psiholog, tratamente nedecontate etc. Dar asta este, ei nu sunt speciali.

  3. Vax.. Neimportant.. Refugiatii ucrainieni sa traiasca bine e important.
    Arme si bani lui jeglenski.

    Radio romania international la declarat personalitatea anului. Cred ca pentru legea minoritatilor si pentru ca a doborit mig ul si elicopterul la constamta demonstrid ca scutul e un rahat cu apa rece.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.