Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o măsură adoptată de România în valoare de 1,6 miliarde de euro pentru înființarea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare. Banca urmărește să sprijine dezvoltarea economică și socială, competitivitatea, inovarea și creșterea economică în întreaga economie a României.
„Măsura, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pe care am aprobat-o astăzi va permite crearea Băncii Române de Investiții și Dezvoltare, ceea ce va stimula investițiile în țară și, în cele din urmă, va sprijini creșterea economică. Banca va asigura accesul la finanțare, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii care întâmpină dificultăți în obținerea unui nivel suficient de sprijin de pe piață. Astfel, se va consolida competitivitatea și sustenabilitatea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în UE, asigurându-se, în același timp, faptul că concurența nu este denaturată în mod nejustificat”, susține Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.
Măsura adoptată de România
România a notificat Comisiei planurile sale de înființare a unei bănci naționale de dezvoltare cu un capital inițial de până la 1,6 miliarde de euro (7,9 miliarde lei). Banca va fi înființată ca entitate deținută integral de stat, cu Ministerul Finanțelor drept acționar; aceasta își va desfășura activitatea sub supravegherea Băncii Naționale a României.
Ajutorul se acordă sub forma: (i) unei injecții de capital de până la 608 milioane de euro, din care se estimează că 10 milioane de euro vor fi primite în 2024 în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, (ii) unui grant în valoare de 1,4 milioane de euro și (iii) unor garanții de stat în valoare de 992 de milioane de euro.
Banca va avea sarcina de a remedia disfuncționalitățile pieței și de a sprijini dezvoltarea economică și oportunitățile de investiții. Aceasta va interveni pentru a asigura accesul la finanțare în domeniile în care nu există suficientă disponibilitate pe piață, axându-se pe furnizarea de finanțare întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderilor și start-up-urilor. Banca poate sprijini, de asemenea, proiecte de infrastructură care vizează îmbunătățirea productivității în economia României, întrucât aceste proiecte necesită, de regulă, o finanțare pe termen lung care este dificil de asigurat pe piață.
Banca poate, de asemenea, să recurgă la finanțarea furnizată în cadrul instrumentelor financiare ale UE, cum ar fi programul InvestEU, canalizând finanțarea respectivă către întreprinderile și proiectele eligibile. Astfel, banca va sprijini investițiile de importanță strategică pentru Uniunea Europeană.
Evaluarea Comisiei
Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite ca ajutoarele de stat să faciliteze dezvoltarea anumitor activități economice sau a anumitor regiuni economice.
Comisia a constatat că:
– măsura facilitează dezvoltarea anumitor activități economice într-o varietate de sectoare care se confruntă cu dificultăți în obținerea unui nivel suficient de finanțare de pe piață;
– măsura este necesară și adecvată pentru a îmbunătăți accesul la finanțare pentru întreprinderile care întâmpină dificultăți în obținerea unui nivel suficient de finanțare de pe piață. Măsura este, de asemenea, proporțională, deoarece activitățile desfășurate de bancă vor viza efectiv disfuncționalitățile pieței, iar cuantumul finanțării primite este proporțional cu atingerea obiectivelor vizate;
– măsura dispune de suficiente garanții pentru a evita efectele negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale în UE. În special, activitățile de finanțare ale băncii vor face obiectul unor măsuri menite să garanteze că investitorii privați nu sunt excluși, în cazul în care aceștia sunt dispuși să ofere finanțare întreprinderilor. Mai mult, dat fiind că sfera disfuncționalităților pieței poate evolua, Comisia a aprobat activitățile băncii pentru o perioadă determinată, și anume până la sfârșitul anului 2029. Orice prelungire suplimentară va trebui să fie notificată Comisiei în vederea aprobării.
Asta a existat, toate investiile trecute au fost facute prin ea. Au distrus-o tradatorii si au dat-o serviciilor franceze, sa-l ierte pe Basau pentru dezastrul facut intr-un port francez cand facea trafic de armament.
Frumos am ajuns, trebuie sa-ti aprobe tovarasii komissari de la Komissia europeana ca sa poti duce politici financiare de orice fel in propria ta tara!!!
La aderarea la UE, putina lume isi imagina ce avea sa vina. Lumea credea in povesti cu feti frumosi si zane si cai zburatori.
Cum s-a scapat (pe el) Attali intr-o conferinta de presa: „AM AVUT GRIJA”, zice, „SA UITAM SA INTRODUCEM SI UN ARTICOL DESPRE CUM SE IESE DIN U.E.” !
Deci voi ch’entrate…lasciate ogni speranza!
Poate va oferi niste dobânzi de Doamne ajuta la depozitele populației nu ca băncile străine jefuitoare!
Superb! Nu le-a fost dejuns C.E.C-ul pentru completare prin furt politic, mai scoate la iveala o sansa fructificabila politic. Apropo, cu ce fonduri de baza deschide banca? Tot din bugetul statului roman?
O punem pe picioare, capitalizam, creem portofoliu de clienți apoi o listăm la bursă sau o vindem direct. Biznis frate!
Statul trebuie sa reinfinteze fabrici si uzine in toate marile orase. Asa cum au facut cu banca asta asa sa faca si cu fabricile.
Vorba unui renumit bancher,…”..cum poti fura mai mult?..deschide o bancă!..”
10 milioane de la UE „ajutor” prin „mecanism”, si Inca 1 million si ceva ‘grant” de la UE. Si acum atentie: 992 MILIOANE DE LA ROMANI!
ASTA NU E TOTUL! U.E vrea ca banca noastra de stat finantata din banii romanilor prin ministerul finantelor, SA DEA BANI COMPANIILOR PRIVATE DIN U.E, BANI AI ROMANILOR, EMISI DE MINISRERUL FINANTELOR.
Deci, eu dau bani firmelor private din U.E.! Nuuuuuuu!
Banca asta trebuie sa fie o banca EXCLUSIV pt firmele si sectoarele strategice din economia Romaniei. Aceasta banca trebuie infiintata si trebuie sa fie o structura a unui DEPARTAMENT DE INVESTITII STRATEGICE AL GUVERNULUI. Si nu trebuie sa functioneze sub legi europene.
Banca asta ce o formeaza ei este un alt nivel mafiot de pierde urma banilor ce se disipa in UE. Pt ca nu mai au resurse de jefuit in tarile de origine se incearca sub umbrella U.E. indatorarea tarilor al caror prag este inca suportabil. E modul in care sifoneaza bani la nivel statele cu acoperire in MF.
„cu ce fonduri de baza deschide banca ?”
– „Banca va fi înființată ca entitate deținută integral de stat, cu Ministerul Finanțelor drept acționar”
– O banca de investitii este pentru persoane juridice, cu control asupra utilizarii fondurilor pentru investitii si garantii solide, nu este banca comerciala.
@tomlin: asta am citit si eu dar fondurile de unde sunt? De la cetatenii din Romania prin mentinerea saraciei? Adusi prprdein si de la pnrr? Din imprumuturi straineze? Din donatii straineze?
S-a scris clar: fondurile actionarului ! Ministerul de Finante are nenumarate surse: de ex. valorificarea confiscarilor, impozite suplimentare, etc. O banca de investitii trebuie sa fie obligatoriu 100 % de stat, altfel nu s-ar putea tine jos costurile, scopul principal. Privatul actioneaza doar pentru maximizarea profitului si repartizarea rapida a dividendelor.
puteti apela la „Banca Increderii Absolute”
e prin Kargastan
o recunoasteti dupa Steaua de la intrare……
Care imm-uri ?❓ Firmele mici se închid pe capete și ff multe sunt pe limită de supraviețuire ori sunt „nebancabile” cum se zice mai nou de către finanțiști. Eu zic că nu de bănci ducem lipsă… alta-i lucrarea.
Dacă nu iesim din uniunea europeană.cit mai rapid.o sa vina sa ne violeze si propria mamă de mina cu fisu
ne_au luat si sfuletu”mai are sa ne ia si viata”ne_au vindut ca sclavi”occidentului”asta nu e uniune europeană e un club de huni” jegosi scirbe „ferească dumnezeu de cei ce vor uniune europeana”519992″01_02_2023”
Imi place la nebunie, ar zice margatii, cum unii hulesc propritatea statului, adica A LOR si ridica in slavi propritatea privata, adica A ALTORA. Probabil de la tigari li se trage, ALTORA erau mai bune !
un miliard? ha, ha
pana si fondul pt pensii speciale este mai mare
poate or reusi ca macar sa macine graul in tara?
I-auxi braul! Banca romaneasca? Pana cand?
Corect, aia e esență de prostie, sa tii cu dusmanii. Dar daca nu-i vezi de fudul?…
Le-a lasat Ceausescu o banca beton pe acelasi profil dar au avut grija securistii care l-au tradat sa o devalizeze si sa se faca ei mari bogatasi. O fac pe-asta ca peste cativa ani sa o privatizeze’? Cand va scapa Romania de toate leprele astea securiste pe stil nou?
Excelentă inițiativă! Felicitări! În România, dezastrul anilor ’90-2000 a condus la eliminarea structurilor bancare unde capitalul românesc s-ar fi putut dezvolta, în beneficiul întregii țări. România trebuie încet-încet să-și dezvolte aceste bănci și să iasă pe altă stradă. Acum, bănci românești DE STAT sunt: CEC Bank (foarte bună, de altfel), EximBank (mai de nișă, dar excelentă), Banca Românească (o bancă recuperată de stat) și noua Bancă de Investiții și Dezvoltare. Plus, Banca Transilvania unde tot capital românesc există doar că nu numai de stat, ci și privat.
România va mângâia pe creștet cu Ghiara de Oțel (SRI, SIE, DIICOT, DNA, DIA-MAPN, DGPI-MAI, CYBERINT, STS) pe toți rechinii și rechinașii care și-au făcut socoteli că aici este țara lui Papură-Vodă unde acaparezi circuite financiare și extorchezi lumea și statul prin dobânzi nesimțite, de lumea a treia. Nu, tată, aici este PATRIA-MAMĂ ROMÂNIA, care se va dezvolta cu dobânzi mici și stabile, controlate cu GHIARA.
„Banca de stat”,in parc ,sau banca de furat ,iarasi ? Ba au mai fost : BIR, Credit Bank , Banca Agricola ,etc , capitalizate cu banii nostri si „privatizate” pe citiva firfirici sau pur si simplu falimentate de „tovarasii de rit nou „!
Tot o treabă…kăzărească e și asta !
De ce nu s-a permis înființarea unei Bănci de către Mitropolia Moldovei și Sucevei, care ar fi fost de real folos românilor ( și nu doar creștini) , sau cea pe care a vrut să o înființeze Becali ?
Astea n-ar mai fi jupuit opt piei de pe români, cum fac celelalte , toate străine, ci doar una , dar ar fi falimentat în scurt timp pe celelalte prin dobânzile mici percepute !