Expoziţia organizată de Societatea Culturală Aromână, care conţine grafică, pictură şi sculptură de Ary Murnu şi Ion Lucian Murnu şi carte aromână, a fost interzisă de autorităţile române, din motive politice, începând de luni, 18 martie a.c. Este primul gest de acest fel după Revoluţia din 22 Decembrie 1989, absolut inexplicabil pentru noi, jignitor şi fals naţional. În prima zi a expoziţiei, 15 februarie, ambasadorul României la Tirana, domnul Viorel Stănilă, intrând sub incidenţa legii penale, a generat întreg acest conflict, pe care, în prezent, autorităţile române încearcă să îl muşamalizeze. Presiunile politice făcute de dumnealui la cele mai importante instituţii de cultură au prejudiciat grav acţiunea noastră. Ulterior, Biblioteca Naţională a României a inventat motive de un absurd comic pentru a soma asociaţia noastră să renunţe la termenul fixat în contractual de colaborare. Noi am răspuns negativ acestei solicitări, refuzând evacuareacărţilor şi a pieselor de artă. Dincolo de discriminarea evidentă, instanţele de judecată vor hătărî daunele corespondente prejudiciului adus.
Ştiind că mass media este singurul mediu neutru care mai poate tempera starea de ilegalitate din această ţară şicomportamentul interlop al unora dintre instituţiile statului român, vă adresăm invitaţia de a fi mâine prezenţi, la ora 16.45, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, pentru lansarea ultimelor noastre două cărţi şi pentru închiderea expoziţiei. Vinerea trecută, tot pentru prima oară în istoricul activităţii Poliţiei Române, au fost chemaţi agenţii Secţiei 11 pentru a evacua participanţii la olansare de carte, lansare a cărei dată fusese fixată în deplin acordcu reprezentanţii Bibliotecii Naţionale. Cărţile care vor fi mâine lansate în interiorul sau pe treptele Bibliotecii Naţionale a României, în cazul intervenţiei jandarmilor, vor fi:
- Inscripţii pentru oamenii mei, de Ion Lucian Murnu, Editura Societăţii Culturale Aromâne, Bucureşti,2013. Prezintă Doina Mândru, Marius Marian Şolea şi George Vrana;
- Tartuffe, de Moliere, traducere în armâneşte de Mihai Sima, Editura Societăţii Culturale Aromâne, Bucureşti, 2012. Prezintă Aurica Piha.
Consiliul de conducere al Societăţii Culturale Aromâne
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.