Apelul sindicaliștilor în cazul Complexului Energetic Hunedoara

Sindicatul „Muntele”, majoritar în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, apreciază că intrarea în insolvență a companiei nu reprezintă soluția pentru salvarea societății și cere ca situația economică a Complexului să fie analizată în Guvern sau în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), potrivit unei postări pe Facebook a organizației sindicale.

„Sindicatul Muntele atrage atenția premierului României că soluția de salvare a Complexului Energetic Hunedoara SA nu este insolvența. Sindicatul Muntele a trimis o adresă premierului prin care solicită analizarea situației CEH la nivel de guvern sau CSAT. Siguranța sistemului energetic românesc nu poate fi analizată de un administrator judiciar adică de un privat”, spun reprezentanții Sindicatului.

Complexul Energetic Hunedoara a depus, pe 29 decembrie, la Tribunalul Hunedoara o cerere pentru deschiderea procedurii de intrare în insolvență, dosarul urmând să fie judecat pe 6 ianuarie 2016.

„Cererea de intrare voluntară în insolvenţă a fost depusă la Tribunalul din Hunedoara, această decizie fiind luată de Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara luni seara, după o analiză complexă a situaţiei companiei. Acţionarul majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, va propune un administrator judiciar, urmând ca instanţa să decidă care va fi acesta”, au spus marţi reprezentanţii Consiliului de Administraţie.

Ei au precizat că măsura de intrare voluntară în insolvenţă este o formă de protecţie de care compania are nevoie împotriva creditorilor, care cer executarea silită.

„În plus, Complexul Energetic Hunedoara are conturile poprite, iar insolvenţa voluntară ar rezolva şi această problemă”, au adăugat reprezentanţii CE Hunedoara.

Complexul energetic are în prezent 6.257 de angajaţi, iar datoriile se ridică la 1,2 miliarde lei.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat luni CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment. El s-a întâlnit şi cu sindicatele din minerit şi autorităţile locale.

„Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să îşi asume situaţia în care se găseşte compania, să înţeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase şi să împiedice alunecarea înspre o situaţie fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăşi existenţa companiei. Cine nu înţelege că e nevoie să îndreptăm rapid greşelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi”, a afirmat ministrul pe Facebook.

El a arătat că este momentul în care depolitizarea şi reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă.

Totodată, acţiunile din perioada următoare vor viza problemele de mediu, asigurarea stocurilor minime de cărbune, precum şi consolidarea financiară a societăţii.

Ministrul a avertizat că s-ar putea ajunge chiar la faliment, situaţie pe care o consideră „complet inadmisibilă”, întrucât ar genera o problemă socială „enormă” în Valea Jiului, dar şi o problemă de siguranţă a sistemului energetic naţional.

„Aştept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înţeleagă că de acţiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greşeală şi nicio ezitare şi e de datoria mea să îi atenţionez pe toţi cei implicaţi că gravitatea situaţiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toţi actorii implicaţi”, a mai spus ministrul.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.