Arestul nu i-a lecuit!

Abia ce au ieșit pe poarta arestului sau a închisorii, că deja vor să-și pună în aplicare planurile de revenire în prim-planul politicii mioritice. În timp ce cea mai mare parte a foștilor demnitari cu condamnări cu executare sau cu suspendare s-au dat un pas în spate, împingându-și diverșii „pioni“ să le ocupe locurile, o serie de ex-aleși influenți nu vor să renunțe cu niciun chip la putere. Cum au ieșit de după gratii sau au scăpat de arestul la domiciliu, cum s-au pus pe treabă, ca să recupereze timpul pierdut, precum și capitalul de imagine și influența.

Fiecare dintre politicienii penali folosește instrumente diferite, în funcție de ceea ce îi permite zona în care și-a exercitat puterea sau oamenii-cheie pe care i-a girat în diverse funcții importante în stat. Cu toții au însă un punct comun al strategiei – susțin sus și tare că nu vor să fie iar prezenți în primele rânduri. Doar că gesturile îi trădează, la fel, și pe unii dintre foști acoliți, care nu s-au dat în lături să-i trădeze și să se dezică de ei când au fost la ananghie.

Fenechiu electrizează atmosfera de pe scenă

La doar câteva zile după ce a ieșit din pușcărie, fostul ministru și deputat liberal Relu Fenechiu s-a urcat pe o scenă să vorbească mulțimii. Acesta a fost invitat de către un prieten de-al său, un primar liberal al unei comune din județul Iași, să vorbească publicului, dar și mai multor lideri politici din zonă. „Îmi permit, ca un om cu destulă experiență politică, dar care nu mai are interese politice astăzi, să recomand politicienilor aici de față și celor care nu mai sunt de față că cel mai important lucru este să realizeze lucruri pentru oameni, nu să se certe, nu să caute nod în papură unul împotriva altuia pentru a bloca proiecte“, a fost sfatul pacifist al lui Fenechiu, transmis mulțimii de pe scena comunală. Gestul său mieros nu i-a convins însă nici pe o parte din foștii săi colegi de la PNL. Aceștia vorbesc că încă din închisoare, cu câteva luni înainte de eliberare, Relu Fenechiu a tras o grămadă de sfori prin intermediul interpușilor și a determinat multe decizii politice la Iași. Circulă chiar și o glumă pe această temă. Potrivit acesteia, Fenechiu îi imită stilul lui Viorel Hrebenciuc, de a continua să facă politică prin diverse „marionete“. Liberalul Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor între 2012-2013, a fost condamnat definitiv, în 2014, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul „Transformatorul“. Și-a ispășit doar o parte din pedeapsă, fiind eliberat recent. În afară de acest dosar, Fenechiu a avut și alte probleme, legate de traficul de influență și spălarea de bani. Dar doar faptul că a vândut transformatoare vechi Electricii Moldova, în perioada 2002-2004, prin trei societăți comerciale la care era acționar, l-a trimis direct în închisoare. Din prejudiciul creat, statul român nu a scos niciun leu de la familia fostului penelist, grație unor tertipuri avocățești.

Cherecheș, din nou la primărie

Fostul deputat Cătălin Cherecheș, trecut prin „doctrinele“ și cancelariile majorității partidelor, a fost arestat pentru abuz în serviciu. Epopeea cazierului edilului de la Baia Mare a debutat cu un arest preventiv. Apoi, acesta a fost eliberat, dar plasat în arest la domiciliu, apoi eliberat din nou și plasat sub control judiciar.

În ciuda „exercițiilor“ cu diversele verdicte care s-au lăsat cu mai multe forme de privare de libertate, Cătălin Cherecheș, în tot acest răstimp, a fost reales primar de către băimăreni cu aproximativ 70% din voturi, dar suspendat imediat după ce și-a depus jurământul. Și pentru ca „fresca“ aventurilor primarului cu procurorii și cu interpretarea legii să fie suficient de penibilă, la alegerile parlamentare din decembrie 2016, Cherecheș și-a impus propria mamă pe listele PNL pentru Camera Deputaților. Viorica Cherecheș îi reprezintă pe maramureșeni din fotoliul de deputat, de la finalele anului trecut.

Mai mult, acum trei luni, Curtea de Apel Cluj a decis că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, poate să își exercite atribuțiile respectivei funcții.

Pe 27 aprilie 2016, Cătălin Cherecheș a fost arestat pentru 30 de zile, printr-o sentință a Tribunalului Cluj. Imediat cum s-a văzut în libertate și cu frâiele puterii în mâini, edilul de la Baia Mare a anunțat că are de gând să candideze din nou în 2020, tot la primărie. Doar că nu la Baia Mare, ci la Satu Mare, „pentru că oamenii de acolo merită mult mai mult“.

Vâlcov îl consiliază pe Dragnea

Darius Vâlcov, ministru al Finanțelor Publice între 2014-2015, a stat și el în arest preventiv, dar acum a ajuns consilier al președintelui PSD, Liviu Dragnea. Unul dintre artizanii programului de guvernare al PSD, precum și evaluatorul executivului lui Sorin Grindeanu, are în continuare numeroase dosare pe rolul justiției.

În primul dosar în care a fost trimis în judecată, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 până pe 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În mai 2015, Vâlcov a fost trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe. Darius Vâlcov a fost eliberat din arest pe 23 iunie 2015. Judecat în două dosare de corupţie şi urmărit penal în altul, fiind încă sub control judiciar, Vâlcov nu stă departe de polul puterii. Acesta a fost reevaluat rapid de liderul PSD și angajat la grupul parlamentar al socialiștilor din Camera Deputaților.

Și Voiculescu vrea să revină

Recent ieșit din închisoare, Dan Voiculescu a anunțat o luptă „pe viață, pe moarte și pe pușcărie“ cu abuzurile din justiție. „Mie mi-au fost furați trei ani din viață. Acești trei ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la pușcărie, chiar dacă cei vinovați vor plăti! Ultima abordare a mea e legată de viitor. V-aș ruga să ținem ochii mari deschiși și să ne uităm la orizont. Văd o luptă pe viață și pe moarte, pe pușcărie, pe orice risc, cu abuzurile, mai ales pentru cei care nu se pot apăra împotriva abuzurilor. Voi continua cu toate forțele mele, mai ales că determinarea mea e întărită după trei ani de pușcărie“, a anunțat fondatorul fostului PC, la ieșirea de după gratii.

Fostul șef de partid și parlamentar în mai multe rânduri este așteptat să își aleagă noi aliați politici pentru această „bătălie“. Partidul Puterii Umaniste Social Liberal (PPUSL), o „așchie“ a fostului Partid Conservator, transformat de Voiculescu din Partidul Umanist Român, pe care l-a înființat în 1992, își recheamă liderul. Această strategie este pusă în aplicare de europarlamentarul Maria Grapini, fostul președinte al PPUSL.

Partidul Puterii Umaniste Social Liberal (PPUSL) urmează să organizeze, în toamnă, un congres de relansare. Se vehiculează că partidul de buzunar, fidel lui Dan Voiculescu, vrea o alianță sau chiar o fuziune cu ALDE, astfel încât o parte din liderii săi să fie propulsați direct la guvernare. Acest posibil troc politic ar fi avantajos și pentru Tăriceanu, pentru că acesta s-ar bucura de susținerea mediatică a posturilor TV controlate de Dan Voiculescu, în perspectiva unei candidaturi la președinția României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.