Argumentele judecătoarei Dana Gîrbovan în scandalul zilei

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, susține că Secția specială pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori, care urmează să fie înființată în cadrul Parchetului General, este „total protejată de orice decizie a vreunui om politic”.

Dana Gîrbovan vorbește într-o postare pe pagina de Facebook despre propunerea UNJR trimisă Comisiei parlamentare conduse de Florin Iordache de înființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor comise de magistrați.

„Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă că prin această secție Justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori șefi direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului șef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numește și procurorii care vor activa în această secție. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea și gradul vor aduce plus de profesionalism și experiență. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care și-au condus anchetele”, scrie Dana Gîrbovan.

Judecătoarea mai arată că numirea procurorilor în această secție va fi pentru o durată de 3 ani, cu posibilitatea renumirii o singură dată.

„Pentru a spori garanțiile de independență ale procurorilor, aceasta secție va face numai urmărirea penală, urmând ca reprezentarea în instanță să fie făcută, în funcție de situație, de către procurori de la parchetele de pe lângă curțile de apel sau secția judiciară a Parchetului de pe lângă ÎCCJ. O astfel de structură, total protejată de orice numire ori decizie politică, va oferi garanții sporite de independență nu doar judecătorilor, ci și procurorilor”, spune Gîrbovan.

Lui Predoiu nu-i miroase a bine

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a susținut, joi, că a primit miercuri noaptea o serie de amendamente ale UNJR la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară prin care se „evaporă” competenţa DNA în cazul în care în fapte de corupţie ar fi implicaţi magistraţi.

„Aseară (miercuri, n.r.) la ora 12.30 o parte dintre membrii Comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind înfiinţarea unei secţii speciale de anchetă a magistraţilor în cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competenţa DNA în cazul în care în fapte de corupţie sunt implicaţi magistraţi este evaporată. Este o lovitură care se încearcă la adresa competenţei DNA”, a spus Predoiu.

El a arătat că PNL se va opune acestei iniţiative şi va cere ca la şedinţa Comisiei speciale privind legile justiţiei în care se dezbat aceste amendamente să fie prezenţi toţi reprezentanţii sistemului judiciar

„E inadmisibil ca la 12.30 noaptea să primim amendamente care nu au fost comunicate, nu au fost dezbătute. Nu e o premisă foarte bună pentru această dezbatere”, a spus Predoiu.

Comisia specială pentru Legile justiţiei s-a reunit joi pentru a continua dezbaterile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8513 Articole
Author

17 Comentarii

 1. lui predoiu ii miroase propria existenta…va amintiti ca habarnistul a fost singurul pnl-ist ramas in guvernul lui basescu? e de o moralitate ireprosabila .. si era in guvern cind au fost ingheate angajarile in sanatate si ca apoi a urmat tragedia de la maternitatea Giulesti? si asa stind lucrurile ce baza putem pune pe spusele sarmanului?

 2. Deci sa ramana la DNA posibilitatea de a-i santaja in continuare pe judecatorii care „nu colaboreaza”. Asta vrea Predoiu, actual vopsit in liberal si fost basist? Deci independenta justitiei nu e buna, domnul chestor Predoiu, nu e buna?

 3. Domnule Predoiu și dacă nu are comoetențe DNA într-un domeniu înseamnă ca acel domeniu nu poate să lucreze corect? DNA a ajuns un fel de birou executiv al PCR iar Dna. Kövesi în rolul lui Nicolae Ceaușescu fără a cărui “indicații” nu putea să existe nimic.

  • Numai DNA-ul si plagiatoarea kgb-ista stiu sa lucreze(inhate), restul „e” prosti.

 4. Dana Garbovan de la Antena 3, pe placul lui Ciordache de la PSD, cum sa-ti miroasa bine?!
  Dana Garbovan are un micut ONG, UNJR-ul asta e mult iubit de PSD-Antena 3, spre deosebire de marile Asociatii ale Magistratilor din Romania care NU-s pe placul lui Ciordache de la PSD!
  Cand lui Florin Ciordache i-au spus jurnalistii ca UNJRul dnei Garbovan este o Asociatie cu un Numar MIC de Magistrati(spre deosebire de AMRul care numara Majoritatea Magistratilor dar care NU e de acord cu Legile lui Ciordache!), dl Ciordache a raspuns: „si ce daca are un numar mic”?!
  E de la Antena 3, e buna!!!

 5. Un judecator ( Girbovan ) , care face ” pirtie ” la A 3 , unde practica o politica stavezie , ridica mari semene de intrebare privind obiectivitatea si interesele sale , dar si ale ciudatei Comisii Iordacge !

  • Fiecare cu damblaua lui, dar totusi citi membri are UNJR ,daca nu-i cu suparare ?

  • @Gmbplay: NU foarte multi, de acea pe site-ul UNJR nu apare Numarul membrilor!
   Cand Florin Iordache a fost intrebat de jurnalsiti de ce IA in seama propunerile UNJR, un MIC ONG cu cativa Judecatori membri, spre deosebire de AMRul care aduca Majoritatea Judecatorilor din Romania(si ale carei propuneri NU sunt bagate in seama ca si ale CSM!), dl Ciordache a raspuns: „si ce daca are nu Numar MIC de Membri”??!
   Mai lipsea sa spuna: „dna Garbovan e de-a noastra, de la Antena 3”!!

  • Ceva Argumente Juridice ai, cumva?!
   Adica, habar ai, cumva?!
   Pur si simplu!

 6. DNA(PNA) a fost infiintata pentru investigarea faptelor de mare coruptie,incepand cu pragul de 1 mil.Euro,iar Kovesi si incompetentii ei se ocupa doar de mizerii gen,haine de blana,struti,capre,parfumuri,caltabosi cu tuica si alte mizerii si tampenii.In ultimii 20 de ani,doar 50% dintre firmele care au licenta de exploatare emise de ANMRM si-au platit redeventele iar DNA doarme impreuna cu SRI,asa cum ii sta bine unui binom comandat dinafara.La fel,firmele straine care corup functionari romani rezultand prejudicii de mld. de euro,nu sunt anchetate deloc,la fel cele care practica evaziunea fiscala la greu prin opertiunea numita ajustare,nu sunt anchetate de binomul corupt si justitia corupta aservita ociidentului.

  • Ce e aia justitia aservita occidentului ?

   Justitia occidentului ancheteaza cu nume si prenume companii si persoane din conducerea acelor companii, a se vedea cazul Lafarge

 7. CSM este numit politic sau , nu ? Nu trebuie sa o mai dam la intors :TOTUL este politic la stat .Asa ca orce legi au fost, sint,sau vor fi depinde de politicul aflat la butoane ,restul este gargara pentru cei 90-96 % poporeni .

  • Numărul de membri ai CSM este de 19, dintre care 14 sunt aleși în adunările generale ale magistraților și validați de Senat (9 judecători și 5 procurori), 2 sunt reprezentanți ai societății civile, specialiști în domeniul dreptului, iar ceilalți 3 sunt ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

 8. E plina dama de argumente!Prin munca sustinuta in folosul comunitatii ,ajunge si ministru,ca inaintasele sale!

 9. Exista un proverb romanesc, sau chiar doua, daca ma gandesc bine: „Corb la corb nu-si scoate ochii” si „O mana spala pe alta si amandoua fata”. Si mai mint japitele astea ca nimeni nu e mai presus de lege cand noi vedem clar ca se dau legi cu dedicatie pentru salvarea marilor infractori!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.