Aritmetică politică înaintea moțiunii de cenzură

Tabăra PSD-UDMR are 228 de voturi, cu cinci voturi sub necesarul de 233 pentru demiterea Guvernului Orban. De unde ar putea veni voturile necesare pentru demiterea Guvernului, în contextul coalizării partidelor de dreapta în jurul Partidului Național Liberal.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Numărul total de parlamentari, în prezent, este de 465. Pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie de 233 de voturi.

Înainte de depunerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configurația parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România și PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.

Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităților naționale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenților.

Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenați 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar și din grupul Forța Națională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleșcanu și Grațiela Gavrilescu.
„Partidul Forța Națională, întrunit în Biroul Permanent Central, a hotărât susținerea moțiunii de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului PNL, condus de Ludovic Orban, pe motivul înlăturării incompetenților și incompetenței de la conducerea țării, respectiv a înlăturării de la putere, pe cale democratică, a actualului regim clientelar intereselor străine, regim care a atacat toate instituțiile democratice parlamentare, a subminat și continuă să submineze economia națională, afectând direct nivelul de trai al majorității românilor și viitorul țării”, se arată într-un comunicat emis,de Forța Națională.

De asemenea, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moțiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toți parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.
Așadar, matematic, barca PSD-UDMR mai are nevoie de un singur vot pentru a demite Guvernul Orban, vot care poate veni de la minorități, din partea independenților sau chiar din partea Pro România.

Deputatul PSD Petre-Florin Manole este de părere că voturile necesare ar putea veni din partea minorităților sau din partea deputaților neafiliați.

„Dacă lucrurile nu se schimbă din punct de vedere al poziționării fiecăruia dintre grupuri, ar mai fi nevoie de trei parlamentari care să susțină moțiunea de cenzură. Există un număr de parlamentari neafiliați care s-au dovedit și în trecut că au opinii diferite și minoritățile rareori în acest mandat au fost un bloc compact”, a declarat deputatul PSD Petre-Florin Manole, pentru MEDIAFAX.

Aripa dreaptă a Parlamentului, formată din PNL, USR și PMP, dar și ALDE se va coaliza și se va opune demiterii Guvernului Orban.
ALDE nu va vota moțiunea de cenzură, însă, Călin Popescu Tăriceanu consideră că aceasta ar putea trece: „Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moțiunea de cenzură are foarte multe șanse să treacă și alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”.

PSD va depune joi, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, pe motiv că Executivul și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Președintele interimar al PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că dacă moțiunea de cenzură nu va trece, PSD va ataca legea la Curtea Constituțională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. ALDE este un partid de Nimic dacă nu votează Moțiunea de cenzură. Soarta “penală” a domnului Tăriceanu este oricum pecetluită: “târșorul îl mâncă”! Aratatul pisicii prin chemări la DNA ca să se dea pe brazdă la moțiune este fară valoare. Dacă crede că umilindu-se la actuala putere va fi absolvit e nul. Parcursul este stabilit de mult de răzbunatorul domn președinte Iohannis.

  2. Fotografia demonstreaza cam ce fel de alesi trimitem in parlament. Acesti trantori de lux care nu produc de ani buni absolut nimic, butoneaza de zor telefoanele fara a avea habar ce se intampla in jurul lor. Iar un astfel de parazit devenit inutil costa tara bani grei. Astia nu au pic de rusine si onoare ce ar trebui sa tina de o presupusa educatie, ca sa nu mai vorbim de lipsa oricarui respect fata de cei care i-au trimis acolo. Ar trebui sa li se interzica telefoanele la intrarea in sala.

  3. sau inculti, fiecare partid, grup are specialistii lui, juristi care elaboreaza o lege, apoi este o comisie parlamentara care analizeaza/verifica si da acceptul si in parlament este doar un vot politic, acela de a accepta sau de a te opune adversarului, daca legea il favorizeaza, de obicei opozitia se opune cresterilor salariale sau acum a avea sau nu anticipate, de a forma sau nu alta majoritate, din acest punct atat in Romania cat si in restul lumii UE, CE, totul este o negociere, aranjament deci nu trebuie sa auzi jignirile lui Nea politicianul la adresa opozantului, poti doar sa-l ignori. In acest context artimetica lui 228 poate fi peste 233 asa cum poate fi sub 225…pana la ora votului efectiv, nimic nu-i important, multe discursuri sunt vorbe goale…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.