Magistraţii atacă la CCR abrogarea pensiilor speciale

CCR

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curții Constituționale a României (CCR), pentru controlul constituționalității abrogării legii privind pensiile de serviciu

Conform unei informări a instanței supreme, secțiile Unite ale ICCJ s-au întrunit miercuri seara și, în prezența a 108 judecători, s-a decis sesizarea CCR.

„Sesizarea de neconstituționalitatea privește actul normativ în întregime, reținându-se de către Secțiile Unite atât vicii de neconstituționalitate de natură extrinsecă, cât și de natură intrinsecă”.

Astfel, magistrații de la ICCJ sunt de părere că proiectul de lege care abrogă pensiile de serviciu încalcă mai multe prevederi ale Curții Constituționale. Între acestea se numără principiul independenței magistraților, dar și principiul nediscriminării.
Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că susţine demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de sesizare a Curţii Constituţionale (CCR), CSM urmând să transmită CCR opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate, anunță instituția.

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea şi dezacordul faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor. Această situaţie este de o gravitate deosebită şi lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”, conform unui comunicat de presă transmis de CSM.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susţine „în mod ferm” demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative adoptate de Camera Deputaţilor.

„La rândul său, în susţinerea demersului iniţiat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul va transmite Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinsecă ale actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei”, conform sursei citate.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii „îşi exprimă regretul faţă de modalitatea inacceptabilă” în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, adoptând o măsură cu consecinţe grave asupra independenţei justiţiei şi statutului magistratului în lipsa oricărui dialog instituţional onest. Această conduită concretizează practic unele luări de poziţie repetate ale liderilor politici, având ca efect încurajarea unui curent social negativ împotriva magistraţilor, la nivelul opiniei publice.

„Procedând astfel, Camera Deputaţilor a ignorat principii constituţionale şi a asumat generarea unor vădite consecinţe negative la nivelul întregii societăţi. În calitate de garant constituţional al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a tuturor principiilor care dau conţinut acestei valori constituţionale”, afirmă CSM.

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Proiectul PNL are în vedere eliminarea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii, printre care: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizațiile speciale nu au fost eliminate în cazul militarilor și polițiștilor.

Proiectul legislativ a fost adoptat de Camera Deputaților în calitate de for decizional, urmând să ajungă la președintele României pentru promulgare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. Problema dureoasa pentru societate nu este ca magistratii au lege speciala de pensionare, problema o constituie cuantumul aberant al acestor pensii. S-a ajuns ca pensia cea mai mare a unui magistrat sa fie mai mare de 100 de ori fata de pensia minima din Romania. Toti magistratii vorbesc de faptul ca si altii beneficiaza de pensii de serviciu si ca ei benficiaza de doar 4% din volumul total financiar dar nu vorbesc de faptul ca sunt forte putini si ca pensia medie a acestor foarte putini este foarte mare. Nimeni nu contesta volumul de munca si stresul magistratilor, numai ca de aici sa se ajunga la astfel de cuantumuri exagerate e cale politica urat mirositoare. De ce judecatorii de la CCR trebuie sa cumuleze pensia cu salariul? Daca s-ar primi un singur vent s-ar influenta judecata?

  2. Domnilor magistrati ,sunteti mai presus de lege ?,ignorati prevederile constitutionale si aveti ca si referential doar prevederile CCR ??.De cand independenta justitiei este legata cu salarizarea si pensia speciala a judecatorilor si procurorilor ?.Facet apel ca sunteti discriminati ??,in ce fel ?,ca mai sunt si altii la care s-au mentinut aceste aberatii ,politie, SRI,armata !! si aceste aberatii trebuie eliminate in mod legal ,nu pe principiul sa moara si capra vecinului.
    Daca vorbiti de discriminare de faptul ca nu se respecta egalitatea in fata legilor ,concret principiul contributivitatii pentru calcului pensiilor ,nimanui nu-i poate fi retras dreptul la pensie ,dar acea pensie trebuie calculata in acelas mod
    in care contributia este esentialul ,numarul anilor de cotixare ,acelas procent aplicat tuturor pensionarilor ,dvs vorbiti de discriminare !!! dvs vi s-a calculat pensia cu 85 % din ultimile salarii umflate artificial si clientelar !,de decanta ,de egalitatea in fata legii ,de respectarea constitutiei trebuie sa vorbim tocmai cu cei care-s platiti sa respecte si sa apere legea ??.Este normala ingrijorarea celor de la ICJ privind pierderea unor drepturi exorbitate si necuvenite .
    Noi profesorii ,medicii ,arhitectii,inginerii am fost si suntem sclavii de pe plantatii ??,multi dintre noi avem mai multa scoala si raspundere decat majoritatea judecatorilor si procurorilor si noi respectam legea in tot ce facem in plus munca pe care o facem contratimp ,in regim concurential de costuri si calitate,in sala de clasa ,amfiteatru,in sala de operatie ,in fabrica la foc continu nu amanam sinedie cea ce trebuie sa facem .Daca puteti explica cum un procuror fost sef de penitenciar are 74000 lei/luna cca 15600 euro pensie si un profesor universitar are 1200-1500 euro de zece ori mai putin !!,unde traim ?? intr-un stat dictatorial ,un stat de tortionari ??.

  3. Problema este deja solutionata, magistratii cu pensii de zeci de mi de lei, se adreseaza juxdecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei care au si ei, si salarii de zeci de mi de lei la care se adauga si pensii de zeci de mi de lei. Cum naiba sa daca dreptate milioanelor de romani tocmai „tagma jefuitorilor”, taind pensiile celor care au pensii ca si ei de zeci de mi de lei. Este adevarat si ca, nu pensiile lor speciale sunt marul discordiei ci … valoarea imensa de „zeci de mi de lei” in comparatie cu amaraciunea poporului roman care in mare parte au pensii de … 1000 de lei si putin peste aceasta valoare, ca mi de copii romani traiesc in mizerie si viseaza doar la cativa zeci de lei pentru mancare … si altele. Magistratii nici nu cred ca realizeaza ca, unui roman de rand, pensionar roman cu 1000 de lei pe luna, ii trebuie 3 ani si aproape jumatate sa adune valoarea pensiei unui magistrat cu 40 000 lei pensie pe luna !. Cui ii pasa !!!!!!!!!!!

  4. Sa vezi si sa nu crezi, magistrati striga in gura mare ca sunt discriminati cu pensii de 20 – 30 000 de lei pe luna, pai, de ce ?, sa accepte pensiile de 1 000 – 2000 de lei ca tot romanul de rand si gata cu discriminarea. Poate ca ar mai fi ceva, ar avea dreptate cu pensiile militare de peste 10 000 lei dar uita un lucru foarte dubios, pensiile militare cu mult peste 10 000 lei sunt tot ale „magistratilor dar militari”, cum naiba sa uite ei asa ceva, ar fi de ras. Si uite asa ii baga in oala lor si pe militari, nu ca ar avea pensii mici dar … pensiile militare de peste 10 000 lei sunt ale magistratilor militari , sa nu se uite asta.

  5. Iata cine va da verdictul pentru …..populimea romaneasca :

    LISTA RUSINII !

    Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei
    Din 9, 7 au CUMUL PENSIE SALARIU ( care a fost mentinutde liberali. Nu au avut curajul sa se ….lege de ei)

    Valer DORNEANU – Președinte
    -salariu 24.000 lei
    -pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
    51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )

    Cristian DELIORGA
    -salariu 22.500 lei
    -pensie 21.000 lei
    43.500 lei ( 435.000.000 )

    Marian ENACHE
    -salariu 24.700 lei
    -pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
    51.400 lei ( 514.000.000 )

    Daniel-Marius MORAR
    -salariu 23.000 lei
    -pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
    52.100 lei ( 521.000.000 )

    Mona-Maria PIVNICERU
    -salariu 23.600 lei
    – pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
    55.600 lei ( 556.000.000. )

    Livia Doina STANCIU
    -salariu 23.600 lei
    -pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
    61.500.000 lei ( 615.000. 000 )

    VARGA Attila
    -salariu 23.500 lei
    -pensie 8.300 lei

    Gheorghe STAN
    -salariu 19.9oo lei
    Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
    -indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )

    Elena-Simina TĂNĂSESCU
    -salariu Institutul European din Romania 2514 lei
    NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
    pensie –

  6. Oare cum te simți, luna de luna, când citești pe cuponul de pensie „15 000” sau „20 000” sau „35 000”, roni evident ?!?!?…

  7. Există posibilitatea ca acele pensii de 60-70 de mii lei pe lună, să fie determinate de o interpretare extensivă, exagerată, și deci eronată a legii, privind indicatorii și modalitatea de calcul. MJ a avut și are posibilitatea de a verifica aceste aspecte și să le corecteze pe cale administrativă sau judecătorească. Mai mult : Putea chiar să solicite restituirea sumelor ce s-ar și dovedit a fi acordate și încasate cu încălcarea legii. Este de neînțeles cum, o asemenea posibilă anomalie a condus la o astfel de situație. Pare că cineva s-ar folosit acest tip de exemple pentru alt tip de obiective iar magistrații pe bună dreptate nu pot accepta asta.

  8. Cumulul pensiei cu salariul este legal și constituțional! Până una alta, se respectă și se aplică legea și nu părerea, opinia fiecăruia, a unora, a oricui, a unor grupuri organizate sau nu, a tuturor sau a nimănui! Pornirile necontrolate (și necontrolabile) ale firii ce pot proveni din motive diverse, supărări , necazuri, lipsuri, dorințe și nevoi, interese, orgoliu, ură și invidie, o cunoaștere secvențială sau greșită și multe alte asemenea „virtuți”. nu au de-a face cu legea și supremația ei. Legea a fost făcută de Parlament doar că era un altul decât cel de azi. Mulți sunt acolo și acum. Când au procedat bine și când au procedat rău, nici măcar ei nu au înțeles. Am putea vorbi de aruncarea pietrei ( în baltă? ) și nu e de mirare că sunt atât de mulți „voluntari” gata-gata să se alăture unei tabere sau alta. Unii să arunce, (alții să o scoată)

  9. asist la cel mai mare paradox al „justitiei” in ROMANIA: „magistratii” prin blocarea instantelor practic SANTAJEAZA romanii pentru pensiile speciale pana la decizia CCR (am o actiune de rezolvat si…trebuie sa astept pana le sunt rezolvate „cererile” !)…totusi cei de la „curtea constitutionala” nu participa si ei la protest ?!…atunci sa vezi comedie!!!…siktir democratie si justitie neosecurista, coloniala, iohannista, sorosista si antiromaneasca!

  10. Felicitari busuioc pentru lista oferita!!!! Asa ,poate,afla tot Romanul pana unde merge nesimtirea unor magistrati.Niste institutii ale statului ar trebui sa-i intrebe,pe unii dintre ei,cum le-au crescut,vilele,palatele,iahturile ,elicopterele si tanchetele din fata caselor.Salariile si pensiile de care dispun intrec si pe cele din SUA .Rusine….Rusine…..

  11. NU VEDETI PADUREA DE COPACI.

    NU PESNSIILE SPECIALE SUNT PROBLEMA, CI IMPOZITAREA PE VENITUL TOTAL, IDIOTILOR DE IOHANNIS, ORBAN SI CÂTU !

    IMPOZITARE PROGRESIVA, CA ÎN US, CANADA, FRANTA, GERMANA, ETC. !

    UNDE IN LUME ATI VAZUT CA CEL CARE CASTIGA UN MILION $ SA PLATEASCA ACELASI IMPOZIT CA CEL CARE CÂSTIGA ZECE MII $ ? UNDE ?

    DAR ÎNTR-O TARA CORUPTA SI GUVERNATA DE HOTI, TOTUL ESTE POSIBIL, PÂNA SI PENSIE MAI MARE DECAT SALARIUL…

  12. Magistrații au un exemplu memorabil, de necontestat și de neinlăturat atunci când vine vorba despre supremația legii: „Apărarea lui Socrate”. Dându-și seama de valoarea și importanța supremației legii, deși avea posibilitatea ca printr-o singură propoziție să-și salveze viața, marele filozof a decis să NU O ROSTEASCĂ, alegând în mod conștient moartea, considerând propria lui viață, ca fiind mai puțin importantă. Nu putem să extrapolăm la vremurile noastre însă magistrații au supremația legii drept port drapel al activității lor. Să nu ne batem joc de ei! Sunt oameni cu calități, defecte, virtuți și scăderi dar ar fi o imensă greșeală să credem că oricine, oricând și oricum i-ar putea critica, judeca, sau substitui cu rezultate ideale și de netăgăduit. Tăgăduința este meteahna vremurilor noastre și este opusul a tot ceea ce ar putea fi increderea și credința.

  13. pentru P&P: impresionant, scurt, la obiect si chiar LOGIC (chiar mai impresionant daca este venita de la cei a caror singura logica este cea juridica!) doar ca argumentatia este…”pro domo” asa ca va las sa gasiti singur(a) forma juridica a ANULARII ei…cat despre Socrate cred ca se pot gasi cateva contraexemple cel putin la fel de solide…justitia ca sa fie credibila ,respectabila, onorabila si NECONTESTABILA trebuie sa-si gaseasca (ma rog, REgaseasca) oamenii care sa fie „echipati” cu aceste calitati…cat despre „noile” legi…vai si amar!…pana atunci raman fidel propriului laitmotiv: siktir democratie si justitie neosecurista, coloniala, iohannista, sorosista si antiromaneasca!

  14. CCR avand 7 PARAZITI cu pensii speciale NU POATE SA SE PRONUNTE FIIND IN CONFLICT DE INTERESE, deci orice DECIZIE ar lua acesti JEGMANITORI ( judecatori nu-i pot numi ) ar fi lovita de nulitate . Aceste LIPITORI se prefac ca nu inteleg ca nimeni nu le contesta dreptul la pensie , ci numai cuantumul nelegal ,nejustificat si mult prea mare in raport cu marea masa a contribuabililor . Niste acefali , orice om normal stie ca in Romania avem o JUSTITIE (politia, parchete, instante) putreda pana in maduva oaselor . Toata lumea stie , dar toata lumea se complace in aceasta mocirla atotcuprinzatoare …Cum pot cetatenii sa accepte ca aceste LIPITORI sa aiba PENSIE si sa continue sa ” lucreze” cu SALARII uriase , cumuland venituri anuale de 600000 lei -800000 lei ? …FELICITARI domnului BUSUIOC !

  15. buna!
    Ce, lista rusinii la Curtea corupta?? Lista nesimtirii si a magariei la puterea infinit !
    Politicienii corupti au facut legi hoate,prin care se fura din banul public. Ce au votat PNL si PSD in Parlament, adica abrogarea legilor privind pensiile speciale stiind ca Curtea corupta va declara neconstitutionala aceasta abrogare este praf in ochi,o minciuna si o insulta a inteligentei poporului.
    Daca ne uitam cine ne-a condus din 2000 pana azi si cu ce rezultate ,guverne,parlamente,presedinti putem pune o stampila, CORUPTIE si/sau INCOMPETENTA +TICALOSIE.

  16. „Reforma pensiilor” făcută de PSD, prin ministrul Lia Olguța Vasilescu, premierul Viorica Dăncilă și „gânditorul suprem” Liviu Dragnea, a creat și mai multe nedreptăți în sistemul de pensii din România.
    Relevantă este creșterea celei mai mari pensii, care aparține unui fost procuror comunist.

    Gheorghe Bălășoiu, pensionarul-nabab 77.000 lei ( peste 16.000 euro )
    Nici Barack Obama nu are, dupa mandatul de presedinte, asa pensie ….

    Este cea mai nesimţită pensie specială din România !
    Doar 30 % din ea reprezinta principiul contributivitatii.
    Adica 2.300 lei
    Suficient cat sa poata trai o persoana .
    Daca 2 mil. de romani pot trai cu pensia sub 1000 lei , sa poata si el .
    Dar nu, ne facem pensii supra speciale pe banii celor multi si saraci.
    În 2017, această pensie era de 33.400 de lei.
    Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei.
    Creșterea de la 33.400 la 77.000 de lei înseamnă mai mult decât dublarea celei mai mari pensii din România
    Ce a facut acest tovaras pentru Romania, pentru popor ,sa merite asa pensie.
    Mai ales ca in mare parte a activat in sistemul comunist.

  17. Greva magistratilor este ilegala … nu are temei juridic ! Nu are nici Obiect , pt ca ei nu sunt pensionari ! Sunt incalcate drepturile justitiabililor ex. termenele date ca urmare a suspendari ( care este de fapt , incetarea ) activitatii , nu sunt prevazute de lege ! Practic , este santajat Statul Roman ! Iar , c. c. r . este intr-un urias conflict de interese ! Pesonal cred ca un Referendum pt. desfiintarea totala a pensiilor speciale , este solutia ! Poporul sa vorbesca si sa hotarasca calea de urmat !

  18. Pentru cedan „Legea ta, cugetarea mea este”. „Legea ta” este legea firii. Mulțumesc, o știu, o am, nu-mi spui, nu-mi dai sau nu-mi comunici nimic nou. „Cugetarea mea” este legea pe care și tu o ai, adică cea a firii și pe care iarăși o am. Dacă se ridică peste și rămâne în permanență, mai presus de fire, atunci devine lege a dreptei cugetări. Eu nu spun că s-a ridicat sau se ridică. Fără această cugetare, firea rămâne doar fire. Nu-i este dat oricui și nu este posibil pentru oricine să se ridice și să rămână permanent într-o stare de cugetare mai presus de fire, fără o muncă titanică pe tărâmul cunoașterii pentrucă întotdeauna există o cugetare mai înaltă și mai presus de a oricăruia dintre noi in timp ce noi abea dacă ne străduim (și asta permanent) să ne ridicăm la nivele de cugetare puțin sau foarte puțin, mai presus de fire.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.