Artişti români în Marea Britanie

Amplă Retrospectivă “Paul Neagu” la “Henry Moore Institute”

La Institutul Henry Moore din Leeds s-a deschis ieri, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra, o amplă retrospectivă Paul Neagu, incluzând peste 120 de opere ale artistului, de la desene, grafică şi sculpturi sau instalaţii până la creaţii poetice şi filme.

Paul Neagu (1938-2004), unul dintre reprezentanţii cei mai proeminenţi ai modernismului european, a fost considerat adesea drept cel mai important sculptor român de după Brâncuşi, printre discipolii săi numărându-se nume faimoase ale artei contemporane, precum Anish Kapoor, Antony Gormley şi Tony Cragg.

Paul Neagu, Zgârie-nori

Retrospectiva de la Leeds, care va rămâne deschisă până în luna noiembrie a acestui an într-unul dintre cele mai cunoscute spaţii expoziţionale britanice, reprezintă cel mai mare eveniment dedicat lui Paul Neagu după instalarea la Londra, în anul 2012, de către Institutul Cultural Român din Londra, cu sprijinul lui Anton Neagu şi al Fundaţiei Paul Neagu Estate, a lucrării sale Alergător pe muchie, prima operă monumentală semnată de un artist român amplasată permanent într-un spaţiu public londonez. Lucrarea poate fi admirată într-un parc din cartierul Islington, nu departe de locul unde artistul a locuit şi lucrat în ultimii ani ai vieţii.

Proiectul Institutului Henry Moore, spaţiu de promovare a artelor vizuale creat de celebrul artist britanic în anul 1977, se intitulează Paul Neagu – sculpturi palpabile şi este curatoriat de Lisa Le Feuvre. Expoziţia este însoţită de o publicaţie specială, la care au contribuit cu texte Mel Gooding, Lisa Le Feuvre, Ileana Pintilie, Magda Radu şi Jon Wood, şi de un studiu biografic semnat de Kirstie Gregory.

Cutie tactilă

Paul Neagu s-a născut în România, la Timişoara, în 1938, şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti în anul 1959. Lucrările sale au fost interzise în perioada dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, drept urmare artistul stabilindu-se la Londra în 1970, pentru a deveni, în 1976, cetăţean britanic. Opera sa include performance, instalaţii, sculptură, desen, pictură şi poezie, Neagu fiind foarte apreciat şi ca profesor. De-a lungul anilor, lucrările sale au fost expuse la Modern Art Oxford, Bienala de la Paris, Whitechapel Gallery, Hayward Gallery, Serpentine Gallery şi Institutul de Artă Contemporană (ICA) din Londra. Muzee importante ca Tate şi Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo deţin opere ale artistului în colecţiile lor permanente.

Tânărul virtuoz Daniel Ciobanu, pe scena de la “St James’s Piccadilly”

Pianistul Daniel Ciobanu

Pianistul Daniel Ciobanu susţine un recital astăzi pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulţi promotori britanici.

Daniel Ciobanu, un muzician în plină plină afirmare, remarcabil printr-o tehnică sigură, infuzată de sensibilitate, va prezenta un program cuprinzând lucrări de Benjamin Britten, Frédéric Chopin şi Maurice Ravel.

Recitalul său completează consistenta prezenţă românească din această vară pe scenele muzicale ale Londrei, care continuă cu un concert al violoncelistului Răzvan Suma şi al pianistei Rebeca Omordia, în 21 august, la aceeaşi St James’s Church Piccadilly şi se încheie cu debutul londonez al tinerei pianiste ieşene Lia Popa, la St Martin-in-the-Fields, în 1 septembrie.

Pianistul Daniel Ciobanu a studiat ca bursier Constantin Silvestri la Stewart’s Melville College din Edinburgh după ce a terminat studiile muzicale liceale în oraşul său natal, Piatra Neamţ. În anul 2008, a devenit Tânărul muzician al anului în urma participării la competiţia organizată de Rotary International Club din Edinburgh. În prezent, pianistul studiază la Royal Scottish Academy of Music din Glasgow. De-a lungul anilor de studii, a participat la mai multe cursuri de măiestrie cu profesori vestiţi precum Peter Donohoe sau Murray McLachlan şi a susţinut concerte în Italia, Elveţia, Ungaria şi Statele Unite prin intermediul Fundaţiei Musica in Amicizia, coordonată de maestrul Iulian Arcadi Trofin. Daniel Ciobanu a susţinut concerte în numeroase academii muzicale din lume, precum Salzburg Mozarteum, Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma sau Musicians’ Institute of Contemporary Music din Los Angeles. Pianistul a câştigat peste 40 de premii întâi la competiţiile naţionale organizate în România, dar şi numeroase premii la competiţii internaţionale din România, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie. În luna iunie 2014 a fost semifinalist în cadrul prestigioasei Scottish International Piano Competition.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.