Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor s-ar putea scumpi

Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) ar putea deveni mai scumpă în viitor, având în vedere că Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), instituția responsabilă pentru aceasta, se confruntă cu perspective de pierderi în contextul actual al catastrofelor la nivel global.

PAID a prezentat în raportul său de solvabilitate o posibilă „insuficiență” a primei de asigurare actuale, semnalând că rezultatele pentru anul 2023 vor fi marcate de scăderi ale profitului din cauza plăților pentru cutremurele din Gorj și alte catastrofe mondiale care au condus la creșteri ale costurilor reasigurării. Această tendință pare să se mențină și pentru anul 2024, conform estimărilor instituției.

În lumina modificărilor legislative care permit ajustarea primelor de asigurare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea decide majorarea prețului pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor în cursul anului viitor, la cererea acționarilor PAID. Deși polița costă în prezent 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, și acoperă maximum 100.000 de lei și, respectiv, 50.000 de lei, modificările legislative recente permit ajustarea acestor prețuri, conform Economica.

Este esențial să vedem cum vor reacționa acționarii PAID în fața acestei situații. Dacă aceștia decid să suporte pierderile anticipate, majorarea prețului ar putea fi evitată. Cu toate acestea, în cazul în care acționarii vor solicita ASF majorarea prețului și vor argumenta în consecință, există riscul ca prețul poliței PAD să crească pentru toți asigurații.

Analizând datele financiare, observăm că PAID a înregistrat pierderi operaționale în urma cutremurelor din Gorj, trecând de la un rezultat tehnic pozitiv la pierderi. Rata combinată a daunei a crescut semnificativ, ceea ce indică o creștere a costurilor reasigurării și a plăților pentru daune. În ciuda acestor pierderi, acționarii PAID au decis să acorde dividende și pentru anul 2023, sugerând că aceștia sunt pregătiți să suporte eventualele pierderi anticipate.

Înființată cu obiectivul de a crește gradul de acoperire în asigurare la nivelul locuințelor din România, PAID a continuat să își extindă portofoliul de polițe, depășind pentru prima dată 2 milioane de polițe valide. Cu toate acestea, costurile reasigurării rămân o provocare majoră pentru instituție, iar trendul ascendent al acestora indică posibile majorări ale prețurilor poliței PAD în viitorul apropiat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Grozav.Au mirodit escrocheria murikană obananacare și o vor aplicată pe buzunarele proprii loco.La fel cum buliția plătită gros face aproape exclusiv doar planul la amenzi, justiția sencurcă-n proceduri, medicala trimite infarctul acasă cu calmante după care pregatește frigiderul, asigurările de scumpesc pentru ca să aibă bani de avocați, în caz de dezastru.

  2. S-a lămurit lumea și cu asigurările astea obligatorii. Obligatorii pentru prostovani să marce banu în rest ciuciu. Dacă paid o ia pe urma euroins ce se întâmplă? Fraieru care-a dat banu pică vinovat. Auzi noaptea minții, să mărească asigurarea casei de chirpici că au ei pierderi în contextul actual al catastrofelor la nivel GLOBAL !!!!

  3. Asta e noua forma de iobagie, de legare de glie: asigurari obligatorii, abonamente la telefonie, internet, medici, cu obligativitatea pastrarii lor pe un termen din ce in ce mai mare, dupa care se umflă pretul si esti dintr-un om liber unul captiv, obligat sa muncesti sa le platesti lor pretul. In decembrie operatorul meu de telefonie …FONe m-a notificat ca incepe sa ia 1 euro la factura mai mult. Am zis, asta e! Acuma imi transmite ca mai pune 8%.

  4. Iar le scumpesc? Cetățeanul e obligat să facă asigurarea înainte de a vinde sau cumpăra un imobil, altfel, nu poate și nimeni nu întocmește actele finale! De ce nu recunosc motivul creșterii prețului cum ar fi acționarii PAID au decis să acorde dividende și pentru anul 2023, chiar daca nu și-au atins obiectivele?! Alta firma și chiar firme care nu își achită dările la bugetul statului român?!

  5. Pai cu Cat vreti sa se scumpească ? Ca Ciolacul nu ne-a dat 1000 de lei la început de An ! Si a fost foarte greu cu Intretinerea la Bloc ca nu am avut Bani sa plătesc Intretinerea la Bloc ! A trebuit sa Mănânc o Cantitate mai mica de Mâncare ca sa plătesc Intretinerea la Bloc !

  6. Da domnilor, toata viata am urât tot ce era OBLIGATORIU în folosul altora și pe spinarea mea. Aceasta asigurare la dezastre cu probabilitate minima spre 0, la alunecări de teren (niciodată la blocul meu din Bucuresti), inundații (nu de la vecini si nici posibila de la Lacul Morii până la mine la etajul 8) si cutremur major (o data in 80 de ani conf. DR. Gh. MARMUREANU), au o probabilitate zero la blocul meu. Chiar la un cutremur ca cel din 1977, nu vor avea bani pentru toate daunele si firmele de asigurare vor fi insolvente! De ce ma obligati sa donez bani grei pentru mine, ca si la RCA, către City, Euroins, Carpathia, etc., când eu nu am provocat nicio dăuna în 50 de ani, ar trebui să fiu scutit de obligativitate. PS: Încă un abuz asupra cetățenilor onești calcati in picioare !

  7. Se poate plăti un An da si un An Nu ! Dar daca vine un Cutremur in Anul când Nu ai Plătit Asigurarea ? Iar la Cutremur probabil poate sa Cada Balconul ? Si trebuie sa platesti cu Bani Balconul si nu ai Bani ?

  8. Cum adica Obligatoriu ?! Asa de editati suntem ca nu putem sa fim in strada intr-o zi, la o ora care sa convina tuturor, cu o lista care sa opreasca toate povestile astea cu Obligatoriu, doar ca au fost alesi unii, dintr-o populatie care nu s-a prezentat la vot decat in proportie de 30% ?! Pana la urma,… a cui e vina ???

  9. DECI ATENTIE… se confrunta cu „PERSPECTIVE”… si din cauza asta cresc preturile. Eu unul l-as provoca pe Cosmin Pam Matei sa obtina un raspuns de la PAID la intrebarea „Cate daune si in ce valoare a despagubit acest fond de la infiintare?”

  10. Anul acesta trebuie să ne ”asigurăm obligatoriu” că ăștia care se pretind guvernanți acu’ nu mai sunt acolo !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.