Asistenta de la Maternitatea din Giuleşti rămâne în arest

Asistenta Florentina Cîrstea, acuzată că este responsabilă de moartea a şase bebeluşi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, rămâne în arest, potrivit hotărârii de joi a Tribunalului Bucureşti (TB), care a admis contestaţia procurorilor faţă de decizia de eliberare a acuzatei.

Procurorul de şedinţă de la Parchetul instanţei supreme a susţinut, joi, în faţa instanţei care a judecat contestaţia acuzării faţă de eliberarea asistentei Florentina Cîrstea de la Maternitatea Giuleşti, că prin faptul că a părăsit salonul timp de 12 minute, s-a produs moartea a şase bebeluşi.

La şedinţa de joi, procurorul de şedinţă a susţinut că, dincolo de fapta sa, asistenta a avut o atitudine oscilantă pe parcursul anchetei, astfel că aceasta prezintă în continuare un pericol pentru ordinea publică şi că se impune menţinerea ei în stare de arest.

În replică, avocatul asistentei, Florian Şurghie, a afirmat că decizia judecătoriei a fost motivată în baza articolului 5 paragraful 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care statuează cazurile şi motivele de eliberare provizorie.

Totodată, avocatul a arătat că prin măsura impusă de instanţa de fond, cea de eliberare provizorie sub control judiciar, se asigură în permanenţă prezenţa inculpatei în faţa autorităţilor, precum şi a organului de cercetare penală, a poliţiei sau a instanţei de judecată.

Avocatul a arătat că dacă asistenta nu respectă strict obligaţiile impuse de instanţa care a eliberat-o, împotriva ei se poate lua oricând măsura rearestării.

Un alt aspect invocat de avocat a fost acela că opinia publică şi-a format deja o părere cu privire la tragedia de la Maternitatea Giuleşti şi la posibilii vinovaţi în acest caz, precizând că punerea ei în libertate nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.

Avocatul a subliniat faptul că plecarea timp de 12 minute din salonul micuţilor nu constituie cauza directă a morţii celor şase bebeluşi, cauza reală fiind, aşa cum o arată certificatele medico-legale, asfixia cu monoxid de carbon rezultat în urma izbucnirii incendiului.

Totodată, apărarea a susţinut că asistenta „se chinuie din punct de vedere moral”, având mustrări de conştiinţă, şi că mereu se gândeşte la faptul că dacă ar fi fost în salon la momentul izbucnirii incendiului ar fi putut suna la 112 şi i-ar fi putut salva pe acei bebeluşi.

În urma deliberărilor, Tribunalul Bucureşti a admis recursul Parchetului.

În 27 septembrie, Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti a admis cererea de eliberarea provizorie a asistentei medicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.