Cel mai important eveniment la bursă de la listarea Hidroelectrica încoace

Premier Energy, al treilea furnizor de gaze naturale din România și jucător important pe piața de energie electrică, intră astăzi la Bursa de Valori București (BVB), într-o operațiune care marchează cea mai importantă listare după Hidroelectrica.

 

Oferta constă în două tranșe: una primară de maximum 30 de milioane de acțiuni cu simbolul PE, și una secundară de maximum 7,5 milioane de acțiuni. Prețul per acțiune este cuprins între 19 și 21,5 lei, rezultând o valoare totală potențială a ofertei de peste 907 milioane de lei.

Investiții în energie verde și riscuri asumate

Compania își propune să utilizeze fondurile obținute din listare pentru a finanța creșterea portofoliului de energie regenerabilă, în special în România și Moldova. Cu toate acestea, prospectul aferent listării evidențiază o serie de riscuri pe care potențialii investitori ar trebui să le ia în considerare. Premier Energy este controlată indirect de miliardarul ceh Jiří Šmejc, prin Emma Capital. Cea mai importantă achiziție a societății o reprezintă activele din România a CEZ Group.

Riscuri juridice, economice, fiscale și politice

Premier Energy activează în piețe emergente și de frontieră, precum România și Moldova, zone caracterizate de un grad mai ridicat de risc juridic, economic, fiscal și politic, comparativ cu piețele mature. Unul dintre riscurile majore este corupția, care poate afecta negativ activitatea companiei prin influențarea sistemelor judiciare și a organismelor de reglementare.

Volatilitatea piețelor financiare și reglementarea

Volatilitatea piețelor financiare poate duce la creșterea riscului perceput asociat investițiilor în economiile emergente, afectând negativ fluxurile de investiții străine în România și Moldova. De asemenea, reglementarea din domeniul energiei poate avea un impact semnificativ asupra perspectivelor, activității și rezultatelor financiare ale grupului.

Riscuri operaționale și de piață

Premier Energy se bazează pe furnizori de gaze naturale, inclusiv intermediari și piețe angro, pentru a-și asigura aprovizionarea. Întreruperile sau întârzierile din partea furnizorilor pot afecta negativ compania. De asemenea, concurența acerbă pe piața energiei poate duce la pierderea clienților și la scăderea prețurilor.

Oportunitate cu potențial semnificativ, dar cu prudență

Intrarea Premier Energy la bursă reprezintă o oportunitate importantă pentru investitori de a se implica în creșterea unuia dintre cei mai importanți jucători din domeniul energetic din România și Moldova. Cu toate acestea, decizia de investiție ar trebui luată cu prudență, după o analiză atentă a riscurilor prezentate în prospectul companiei.

Cheltuieli estimate din listarea la bursă

– Costurile totale ale listării se situează între 11,2 și 12,5 milioane de euro.
– Suma include comisioanele managerilor, taxele de tranzacție și alte cheltuieli.
– Costurile exacte vor depinde de numărul de acțiuni vândute și de prețul final al ofertei.

Încasări estimate

– Fondurile nete obținute din listare pot varia între 102,5 și 116,7 milioane de euro.
– Suma maximă se va obține în scenariul în care toate acțiunile sunt vândute la prețul maxim al ofertei.
– Fondurile vor fi utilizate pentru achiziții de active de energie regenerabilă și pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare.

Alocare preferențială

– Un număr de acțiuni va fi rezervat pentru directorii executivi Jose Martin Garza și Petr Stohr.
– Alocarea lor va fi limitată la 2,4% din totalul acțiunilor oferite.
– Scopul alocării este de a recompensa și a stimula loialitatea directorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4679 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.