Asociaţia Procurorilor, în apărarea judecătoarei Gabriela Baltag

Președintele Asociației Procurorilor din România Constantin Sima dezaprobă, într-o scrisoare deschisă, decizia Secției de judecători a CSM în cazul președintelui Asociației Magistraților din România, judecătoarea Gabriela Baltag, denunțând și prin alte exemple cenzurarea dreptului la liberă exprimare. CSM a anunțat marți că Secţia pentru judecători a Consiliului că a constatat că președinta Asociației Magistraților din România, Gabriela Baltag, judecător în cadrul Tribunalului Neamţ, a încălcat normele de conduită din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, conform căruia „judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morală a colegilor lor”.

Iată scrisoarea președintelui Asociației Procurorilor

„Îmi exprim regretul profund că în zilele în care mass-media a organizat o largă dezbatere pe tema libertății de exprimare, când ambasadorul SUA a declarat public că nu dorește sub nicio formă îngrădirea libertății de exprimare, Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că doamna judecător Gabriela Baltag se face vinovată de încălcarea normelor deontologice.

Din întreaga conduită de magistrat și președinte de asociație profesională a rezultat că doamna judecător Gabriela Baltag este un om de înaltă probitate morală și profesională, devotat în egală măsură familiei, profesiei, colegilor, dar mai presus de orice, spiritului de dreptate.

Nu cred că unui președinte de asociație profesională i se poate interzice dreptul la liberă exprimare.

Poate deloc întâmplător, cu doar o zi înainte, doamna Gabriela Baltag era atacată împreună cu alți membrii ai asociațiilor profesionale, între care și subsemnatul, pentru participarea la un grup de lucru organizat de ministrul justiției care vizează modificarea legislației penale și nu legile justiției cum greșit s-a înțeles.

Să înțelegem că participarea la un grup de lucru, care presupune exprimarea unor puncte de vedere ale unor practicieni ai dreptului, a devenit delict de opinie?

S-a invocat faptul că în 2012, când am candidat pentru funcția de procuror general, m-am exprimat laudativ la adresa fostului procuror general Nicolae Popovici și am exprimat intenția de a reforma Direcția Națională Anticorupție.

În ceea ce îl privește pe Nicolae Popovici, o spun și acum, a fost bun manager, a recrutat și promovat exclusiv procurori bine pregătiți profesional și în vremea fostului regim a știut să ferească instituția de abuzurile regimului.

În consecință, după 1990, nimeni din conducerea fostei procuraturi nu a fost cercetat și trimis în judecată, și nici măcar suspectat pentru vreo infracțiune împotriva drepturilor și libertăților persoanei.

Referitor la ideea reformării Direcției Naționale Anticorupție, orice candidat la o funcție exprimă necesitatea unei schimbări mai mult sau mai puțin majore, așa cum și actuala conducere a făcut numeroase schimbări în structura personalului. Sunt firești!

În ceea ce mă privește, nominalizarea într-un asemenea context este legată de apariția unui articol, cu circa o săptămână în urmă, din care rezultă că intenționez să candidez la funcția vacantă de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Nu am exprimat niciodată o astfel de intenție după respingerea candidaturii mele în anul 2012.

Dar cred că cei care doresc să aibă acces la procedura de numire în această funcție nu trebuie descurajați de atacurile presei. Este dreptul presei să exprime opinii cu privire la oportunitatea candidaturii lor, la onestitatea și profesionalismul lor, dar fără atacuri la persoană. Să deprindem cu toții regulile exercitării democrației. Altfel nu avem nici o șansă”.

Constantin Sima
Președinte al
Asociației Procurorilor din România

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.